Waarom apk-bestanden een bedreiging voor Android zijn

Redactie
30 juni 2015, 16:29
4 min leestijd
Waarom apk-bestanden een bedreiging voor Android zijn

Het apk-bestand is typerend voor de openheid van Android; je bepaalt zelf wat je installeert, en hoe je het installeert. Tegelijkertijd zorgt de apk ervoor dat ontwikkelaars minder snel betaalde Android-apps uitbrengen.

Lees verder na de advertentie.

Android wordt geroemd op zijn openheid. Je kunt aanpassen wat je wilt, zonder dat je hiervoor al te vreemde trucjes voor moet ondernemen. Eén van de grootste voordelen dat een open platform als Android biedt, is de mogelijkheid om apk-bestanden te installeren. Hierdoor kun je zonder gebruik te maken van Google Play toch nog apps installeren. Dat is handig als je apps wilt installeren die bètaversies zijn, niet in jouw land zijn uitgebracht of gewoonweg (nog) niet in Google Play staan. Maar waar de apk écht voor wordt gebruikt, is – helaas – piraterij.

‘Waarom beveilig je jouw app niet?’

Het apk-bestand heeft gezorgd voor grote fora en downloadwebsites waar massaal betaalde apps als gratis apk-download worden aangeboden. Veel apps en games worden namelijk niet specifiek beveiligd tegen piraterij. Dat is misschien niet heel slim, maar het is ook vrij lastig en kostbaar om een goede beveiliging te ontwikkelen die niet zo snel kan worden gekraakt.

De meeste ontwikkelaars zijn zzp’er en steken al genoeg tijd in het ontwikkelen van apps en games,  waardoor  ze niet extra tijd en geld willen investeren in een krachtige app- of gamebeveiliging. Van een bevriende ontwikkelaar hoorde ik dat een programmeur uit zijn team ongeveer twee maanden bezig is geweest met het ontwikkelen van een krachtige beveiliging voor een Android-game. Niet elke ontwikkelaar heeft de benodigde kennis om dit te ontwikkelen of kan zich het niet veroorloven om een extra twee maanden aan een project te besteden. De andere optie is een externe partij inhuren die de beveiliging ontwikkelt. En daar hebben lang niet alle ontwikkelaars het geld voor.

Daarnaast kan zo’n beveiliging ook vervelend zijn voor betalende gebruikers; bijvoorbeeld dat je tijdens het spelen constant in verbinding moeten staan met de server van de game, waardoor je een spel niet offline kunt spelen. En je wilt als ontwikkelaar betalende gebruikers logischerwijs van alle gemakken voorzien; dus ook de mogelijkheid om offline te gamen, zoals in het vliegtuig.

Android piraterij: dit zijn de cijfers

Piraterij van apps en games is een urgent probleem in de Android-wereld. Het kwam voor het eerst groot in het nieuws toen ontwikkelaar  ustwo, bekend van de gamehit Monument Valley, cijfers deelde over de piraterij op Android en iOS. Bij laatstgenoemde is er bij  40 procent van de installaties voor de game betaald, bij Android maar bij  5 procent.

monumentvalley

De Nederlandse ontwikkelaar Game Oven, bekend van de innovatieve dans-game Bounden, meldt dat  maar bij 2 procent van alle Android-installaties van Bounden is betaald. Bij iOS was dit aantal 25 procent. Dat is ook laag, maar lang niet zo erg als Android.  Een andere Nederlandse ontwikkelaar, die liever anoniem wil blijven, meldt dat 90 procent van de installaties van zijn game allemaal via een illegaal apk-bestand worden  uitgevoerd.

De piraterij binnen de Android-wereld is zelfs zo erg dat veel ontwikkelaars ervoor kiezen om hun game als freemium-spel uit te geven. Je betaalt dan voor specifieke onderdelen van de game, zoals bij Candy Crush Saga. Dit tot grote ergernis bij veel Android-gebruikers, omdat het lang niet altijd de gameplay ten goede komt. Maar ontwikkelaars worden hiertoe gedwongen als maar 2 procent van de downloads betaald is. Het geld moet ergens worden verdiend.

De verspreiding van malware

Het andere grote probleem dat apk-bestanden met zich meebrengen, is de verspreiding van malware. Veel malafide apk-websites bieden betaalde apps en games als gratis apk-download aan, maar stoppen malware in de app of game die bijvoorbeeld vervelende pop-ups met reclame op je scherm tonen. Of erger: een keylogger die bijhoudt welke e-mailadressen en wachtwoorden je bij websites als PayPal gebruikt.

android-malware

Google meldde dat in 2014 ongeveer 1 procent van alle Android-toestellen met malware was geïnfecteerd. Hiervan was 0,15 procent afkomstig uit installaties via Google Play, en de overige 0,85 procent via installaties buiten Google Play om. Dat is logischerwijs een probleem van een open platform als Android; ongeïnformeerde gebruikers kunnen gemakkelijker iets verkeerds met hun toestel doen, zoals malware downloaden en installeren.

Laat piraterij niet de overhand nemen

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: betaal alsjeblieft voor apps en games. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat in Nederland mensen zijn die geen geld  kunnen uitgeven aan een app of game die ze met plezier  gebruiken. Steun de ontwikkelaars die jouw Android-ervaring beter maken. Want als niemand meer betaalt voor hun werk en inspanning, gaan zij geen toffe dingen meer maken. De tendens is dan ook niet dat Android-gebruikers niet willen betalen voor een app of game, maar dat Android het met zijn open platform eigenlijk te gemakkelijk maakt om betaalde software illegaal te installeren.

Ondanks dat we je laten zien hoe je een apk-bestand installeert, hopen we dat langzaamaan steeds meer mensen gaat betalen voor diensten op het internet. Spotify en Netflix laten zien dat mensen bereid zijn om te betalen voor internetdiensten, en waarschijnlijk gaat dit ook voor apps en mobiele games gelden. Althans, dat hoop ik enorm. Anders is freemium de enige optie – ‘u heeft deze agenda-app  een week  gebruikt, voor 0,60 euro kun je de app weer een week gebruiken’ – en dat wil je écht niet.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu