Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Interview: zo werd de Android Planet-app ontwikkeld (en deze functies komen eraan)

Lars Paymans
11 juli 2017, 12:37
5 min leestijd
Exclusief
Interview: zo werd de Android Planet-app ontwikkeld (en deze functies komen eraan)

Onlangs lanceerden we de Android Planet-app, maar daar gingen maanden werk aan vooraf. We spraken met Martijn Smit van WeMa Mobile, die samen met zijn collega’s onze app ontwikkelde.

Lees verder na de advertentie.

Android Planet-app interview: achter de schermen bij WeMa Mobile

Android Planet en iPhoned sloegen een half jaar geleden de handen ineen met WeMa Mobile, een Nederlandse ontwikkelstudio die zich specialiseert in het maken van native apps. De twee apps werden naast elkaar ontwikkeld, maar zijn toch heel verschillend. Op de eerste plaats komt dit omdat de Android-app in Java is ontwikkeld, terwijl de iPhoned-app volledig in Apples programmeertaal Swift is gemaakt.

“Een Android- en iOS-app kunnen niet exact hetzelfde zijn”, legt Smit uit. “Android-gebruikers vinden andere indelingen logischer ten opzichte van iOS-gebruikers. Een groot voordeel van iOS is dat je maar een aantal apparaten hebt om rekening mee te houden.” Android draait op duizenden soorten toestellen, terwijl iOS een stuk eenduidiger is. “Google komt ontwikkelaars tegemoet met Testlab.” Daarmee kun je razendsnel allerlei varianten testen.

iPhoned-app interview

Ongeacht de programmeertaal was het nog een behoorlijke klus om Android Planet in app-vorm aan te bieden. Onze site bestaat namelijk niet alleen uit artikelen zoals deze, maar we proberen je op allerlei mogelijke manieren te helpen. Met spotlights waarin je meer kunt lezen over belangrijke onderwerpen, of devicepagina’s om nieuwe toestellen te ontdekken. En wat dacht je van video’s, screenshots van apps, of infographics?

Dat allemaal bij elkaar brengen was soms nog behoorlijk lastig, zo vertelt Martijn. “Het was een grote uitdaging om de content zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Er zijn verschillende types data op elke pagina, van afbeeldingen tot video’s tot tweets. Daarbij was het zaak om deze zo efficiënt mogelijk te laden. Uiteindelijk is het ons gelukt door de pagina’s niet als HTML, maar via JSON te interpreteren. Daardoor gaat het laden van artikelen stukken sneller.

Vrij aanpasbaar, maar met richtlijnen

Bij het ontwikkelen van apps gaat WeMa altijd uit van verschillende kernwaardes, die je ook tegenkomt in de Android Planet-app. “Het belangrijkste is dat een app toegevoegde waarde moet hebben. Dat doen we met bijvoorbeeld met de verschillende soorten pushberichten, waardoor je zeker weet dat je op de hoogte blijft van het laatste Android-nieuws.”

Door samen met de gebruikers te kijken naar nieuwe functies, voorkom je dat een app saai wordt.

Ook stellen gebruikers na de installatie hun voorkeuren in wat lettergrootte en meldingen betreft. “Dit komt de gebruiksvriendelijkheid ten goede en maakt de app ook een stuk persoonlijker.” Uiteindelijk staat echter niet alleen persoonlijkheid centraal, maar de app moet ook goed binnen Android én Android Planet passen. WeMa houdt daarbij zowel rekening met onze huisstijl en met Googles richtlijnen voor Material Design.

android planet app

Daarnaast vindt WeMa het belangrijk om altijd native te ontwikkelen. Dat betekent dat de app in dezelfde taal communiceert als de rest van het besturingssysteem. “Dit voorkomt miscommunicatie en zorgt voor een snellere app die ook beter werkt. De gebruiker krijgt dus het allerbeste”, legt Martijn Smit uit. Door de apps regelmatig te updaten, blijft het ook leuk om keer op keer terug te keren. “Iedereen houdt van nieuwe dingen, dus door samen met de gebruikers te kijken naar nieuwe functies, voorkom je dat een app saai wordt.”

Dag- en nachtmodus zorgt voor uitdagingen

Dat klinkt heel simpel, maar dat was het vaak niet. “De dag- en nachtmodus was nieuw voor ons en erg gaaf om te maken. Het was een hele uitdaging om alle elementen in één keer te veranderen van kleur. Inmiddels zien we het als een nieuwe standaard voor apps om een dergelijke modus aan te bieden.”

Hoewel er steeds meer mogelijk wordt om apps geavanceerder en beter te maken, lijkt er ook een soort ‘app-moeheid’ te zijn. Mensen installeren zelden nieuwe apps en ook het gebruik ervan zou afnemen. Toch denkt WeMa dat er nog meer dan genoeg kansen zijn om als ontwikkelaar je brood te verdienen.

google ar

“Kijk maar eens willekeurig rond. Iedereen gebruikt apps. Vaak wordt er dan gezegd dat het alleen om Facebook en WhatsApp gaat. De statistieken van Google tonen echter aan dat mensen rond de 30 procent bezig zijn met social media op de smartphone en maar 10 procent op mobiele websites. De overige 60 procent wordt dus door iedereen op een andere manier besteed. Hier liggen dus nog heel veel kansen voor bedrijven.”

Zolang app-makers de kwaliteit van applicaties hoog houden en functioneel maken, ziet Smit het niet snel gebeuren dat de app uit het straatbeeld verdwijnt. “Recente voorbeelden zoals Pokémon Go, Project Tango en Apple straks met ARKit zullen juist voor een stijging in app-downloads zorgen.” Als WeMa naar de toekomst kijkt, zien ze de rol van digitale assistenten als de Google Assistant steeds groter worden, maar de app niet vervangen. “In de toekomst zou je de Assistant bijvoorbeeld kunnen vragen ‘Geef mij tips over de Huawei P10‘ en dan zal die de resultaten tonen vanuit de app.”

Nieuwe functies op komst

Nu de Android Planet-app in de Play Store staat, is de rol van WeMa natuurlijk nog niet klaar. Dankzij jullie feedback worden bugs opgelost, terwijl er achter de schermen hard aan nieuwe functies wordt gewerkt. Zo hebben we onlangs de ondersteuning voor oudere smartphones verbeterd. Grotere veranderingen staan echter al op de planning.

De eerste drie grote functies waar WeMa aan werkt, zijn het toevoegen van reacties, het tonen van devicepagina’s (zoals die van de Galaxy S8) en het ontwikkelen van een homepagina die zichzelf afstemt op jouw voorkeuren.

Wat WeMa zelf betreft kijkt het bedrijf vooruit naar de toekomst. “Op de korte termijn willen we met eigen producten komen”, legt Smit uit. Ook opent de ontwikkelaar in augustus zijn eigen lab, waar onder meer met augmented reality getest wordt. “Augmented reality heeft veel potentie, vooral door de komst van Apples ARKit.”

Heb jij de Android Planet-app al gedownload? Klik op de link hieronder en laat meteen een review achter in de Play Store!

Download de Android Planet-app in de Play Store (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu