Waarom dit het juiste moment is voor Googles terugkeer naar podcasts

Erwin Vogelaar
2 november 2015, 16:15
3 min leestijd
Waarom dit het juiste moment is voor Googles terugkeer naar podcasts

Google heeft aangekondigd dat Google Play Music ook podcasts gaat ondersteunen. In 2012 verdween de vorige officiële podcast-app Google Listen echter uit Android Market. Wat is er in die drie jaar veranderd en is een nieuwe poging nog wel de moeite waard?

Lees verder na de advertentie.

Google Listen

Podcasting begon toen losse webradioprogramma`s op mp3-formaat gecombineerd werden met RSS-feeds. In 2005 ging iTunes echter officieel podcasts ondersteunen en raakte het medium onlosmakelijk verbonden met Apple. Niet in de minste plaats, omdat het bedrijf er voor zorgde dat ontwikkelaars die zelf een podcast-app wilde maken gedwongen moesten stoppen. Het woord “pod“ mocht namelijk absoluut niet in een productnaam voorkomen. Pas in 2006 is het bedrijf gestopt met deze heksenjacht en mocht het woord “podcast“ in een app worden gebruikt.

android podcasts

In  oudere Android-versies  was de gratis app Listen verkrijgbaar om podcasts mee te luisteren. Listen werkte samen met Google Reader, de RSS-reader van Google die nog niet zo lang geleden is stopgezet. De podcast-app werd echter al snel ingehaald door betaalde alternatieven waar luisteraars in databases konden zoeken. Listen bleef achter en in 2012 is de stekker er uit getrokken.

Googles app was mogelijk enkel bedoeld om andere ontwikkelaars te inspireren, zodat ze zelf betere alternatieven zouden maken. Dat is gelukt, want sindsdien hebben de andere apps zich ontwikkeld tot buitengewoon uitgebreide podcastplatformen waar voor de liefhebber weinig meer te wensen valt. Bijvoorbeeld het populaire Pocket Casts en andere fijne podcast-apps. Dus waarom zou Google dan weer een nieuwe poging wagen op deze markt?

Android podcasts

Het smartphonemarktaandeel van Android staat al een tijdje stabiel op zo`n tachtig procent. Bij de podcastluisteraars ligt de verhouding compleet anders. Bijna tachtig procent van de luisteraars haalt audioshows binnen via een iOS-apparaat. Dit betekent dat er nog een hoop Android-gebruikers niet naar podcasts luisteren en deze groep voor het oprapen ligt. Zowel voor podcastmakers als Google zelf.

Tevens is sinds de sluiting van Listen de podcast mainstream gegaan. Hoewel sommigen spreken van een podcastexplosie, is dit niet het geval: het aantal radioluisteraars stijgt elk jaar gestaag. Maar podcastmakers zijn wel steeds meer bezig om programma`s te maken die een groter publiek aanspreken. Het bekendste voorbeeld is Serial, een podcast die een enkele moordzaak over een heel seizoen volgde. Het true crime-genre in audiovorm bleek een directe hit en fans kijken momenteel halsreikend uit naar het tweede seizoen.

android podcasts

Om podcasting echt te doen aanslaan bij een mainstream publiek is een makkelijk te begrijpen app een vereiste. Hoewel de huidige podcast-apps aardig onderweg zijn qua gebruiksvriendelijkheid, is het voor mensen die wat minder technologisch onderlegd zijn nog steeds een gedoe om uit te zoeken wat podcasts zijn, welke app ze daarvoor moeten gebruiken, hoe de app werkt en welke podcasts geschikt zijn. Hierdoor zijn podcasts nog te moeilijk voor de doorsnee radioluisteraar.

Google Play Music

Door podcasts toe te voegen aan een standaard app als Google Play Music is het al iets minder complex voor Android-gebruikers om podcasts te ontdekken. Google wil daarnaast werken met algoritmes om  suggesties  te doen voor podcasts. Terwijl andere podcasts-apps voornamelijk shows groeperen op thema en populariteit, wil Google er voor zorgen dat podcasts afgestemd worden op hoe mensen zich voelen.

android podcasts

Of dit in de praktijk gaat werken is nog maar afwachten. Muziek is uiteraard veel makkelijker af te stemmen op individuele personen dan podcastafleveringen met verschillende onderwerpen. Google gaat onder andere kijken naar het tijdstip en de input van de luisteraar over hoe die zich voelt. Als het Google lukt, dan kan een goed algoritme een grote stap zijn om podcasts te introduceren bij een grote groep nieuwe luisteraars met Android als het toegankelijke platform.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu