De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Op deze twee manieren kun je Android Q straks bedienen

Dennis de Vries
10 mei 2019, 10:38
2 min leestijd
Op deze twee manieren kun je Android Q straks bedienen

Google ondersteunt in Android Q straks twee manieren om door de software te navigeren: met de drie standaard knoppen of met nieuwe gebaren zonder knopjes. Smartphonefabrikanten kunnen bovendien zelf hun eigen gebaren toevoegen.

Lees verder na de advertentie.

Alleen knoppen of alleen gebaren

In de uiteindelijke versie van Android 10 kunnen gebruikers twee manieren kiezen hoe ze door hun telefoon willen navigeren. De drie vertrouwde Android-knoppen onder in beeld blijven een optie. Daarnaast kunnen gebruikers ook kiezen om deze knoppen helemaal niet te tonen. Het toestel is dan alleen te bedienen met een serie nieuwe gebaren.

Navigatie met alleen gebaren is nieuw in Android Q. In de nieuwe bèta die onlangs beschikbaar is gekomen, zijn ze al te proberen. Dit zijn de Android Q-gebaren waarmee je jouw smartphone bedient:

  • Home: de homeknop is helemaal verdwenen. Je gaat terug naar je staartscherm door van onderin het scherm omhoog te vegen;
  • Terug: zonder terugknop moet je vanaf de rand van het scherm, horizontaal naar het midden van het scherm vegen om een stap terug te gaan;
  • Multitasken: veeg van onderin het scherm omhoog en houd daar je vinger op het scherm om te bladeren tussen apps;
  • Google Assistent: je activeert de slimme assistent in je toestel door van links- of rechtsonder naar het midden van je scherm te vegen;
  • Snelkoppelingen naar apps: veeg horizontaal op het onderste deel van je scherm om snel te schakelen tussen apps.

Gebaren van fabrikanten blijven een optie

Smartphonefabrikanten kunnen er ook voor kiezen om zelf navigatiegebaren te ontwikkelen. Google zal fabrikanten er niet van weerhouden deze zelf toe te voegen. Dit betekent dat de gebarenbediening die bijvoorbeeld OnePlus, Motorola of Huawei zelf hebben bedacht, ook in toekomstige toestellen met Android Q terug kunnen komen.

Toch moedigt het fabrikanten aan om ook voor één van de twee standaard beschikbare opties te kiezen. Zo blijft het eenvoudig voor de gebruiker, zo redeneert Allen Huang, Project Manager van Android System UI tegenover Android Authority. Op ontwikkelaarsconferentie Google I/O 2019 werd meer informatie gegeven over de bediening van Q.

Google stopt dus met een derde manier van navigeren, die nog wel beschikbaar is in de huidige bèta van Android Q. De optie die twee knoppen toont en een aantal gebaren ondersteunt, komt te vervallen. Deze werd in Android 9.0 (Pie) uitgerold. Pixel 3– en Pixel 3 XL-gebruikers konden daarmee hun toestel al bedienen. In een latere versie van Android 10 zullen zij over moeten stappen op alleen gebaren of knoppen.

Android Q nu al testen

De Android Q-bèta is vanaf nu op 21 smartphones te installeren. Ook wanneer je geen Google Pixel hebt kun je direct aan de slag met de nieuwe functies. De Android Q-bèta downloaden en installeren op je smartphone is heel makkelijk. Eerst even de kat uit de boom kijken? Check dan welke verbeteringen Android 10.0 (Q) biedt.

Lees meer over Android Q

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu