De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

‘Zo verbetert Google met Android Q de veiligheid van gezichtsherkenning’

Erwin Vogelaar
26 januari 2019, 14:45
2 min leestijd
‘Zo verbetert Google met Android Q de veiligheid van gezichtsherkenning’

Google pakt met Android Q gezichtsherkenning aan. De nu nog onveilige manier om je toestel te ontgrendelen wordt verbeterd door de hardware hiervoor standaard te ondersteunen.

Lees verder na de advertentie.

Android Q gezichtsherkenning wordt veiliger

De gezichtsherkenning op veel populaire Android-smartphones is makkelijk te omzeilen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond begin dit jaar. Menig toestel kan zelfs door een simpele foto worden gefopt. Google werkt nu aan een manier om deze technologie veiliger te maken.

Op dit moment loopt Apple voorop met technologie voor gezichtsherkenning. Apples Face ID op de nieuwste generatie iPhones gebruikt een combinatie van geavanceerde hardware en software om je gezicht te herkennen. Android-fabrikanten die een soortgelijke technologie aanbieden, zoals Huawei met de Mate 20 Pro, moeten Android nu nog flink aanpassen om deze hardware werkend te krijgen. Google lijkt er met Android Q voor te zorgen dat hardware voor gezichtsherkenning standaard wordt ondersteund.

android q gezichtsherkenning

Dit nieuws is ontdekt door website XDA Developers, door in de gelekte code van een vroege Android Q-versie te struinen. Zodra een toestel speciale hardware voor gezichtsherkenning heeft, wordt de gebruiker gevraagd eerst een pincode in te stellen als backup. Vervolgens wordt het gezicht geregistreerd, waarmee je niet alleen je telefoon ontgrendelt, maar ook aankopen doet en inlogt bij apps. Dat is vergelijkbaar met hoe de vingerafdrukscanner nu wordt gebruikt.

Face ID in de Pixel 4?

Dit nieuws betekent niet direct dat de Google Pixel 4 een eigen versie van Face ID krijgt, maar de kans is wel aanwezig. Een toestel genaamd ‘Google coral’ is ontdekt, met Android Q en 6GB aan werkgeheugen. Toch gebruikte Google voorheen codenamen met vissen voor zijn smartphones. Andere codenamen die opduiken zijn ‘bonito’, ‘sargo’, ‘salmon’ en ‘medaka’. Mogelijk is ‘medaka’ de naam voor de Pixel Watch.

Wat is er nog meer bekend over Android Q?

We weten al wat andere dingen over de nieuwste versie van Googles besturingssysteem. Zo lijkt het bedrijf aan een Android Q donkere modus te werken, wordt multitasken beter en worden app-machtigingen aangepakt.

Op de hoogte blijven over meer nieuws rond Android Q of nieuwe hardware van Google? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief of download de Android Planet-app op je smartphone.

Lees het laatste nieuws over Android

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu