De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google toont Android 10.0 (Q): de belangrijkste vernieuwingen op een rijtje

Wouter Nijsen
7 mei 2019, 20:03
4 min leestijd
Google toont Android 10.0 (Q): de belangrijkste vernieuwingen op een rijtje

Tijdens Google I/O 2019 is Android Q officieel aan het grote publiek getoond. Google bracht eerder dit jaar al een ontwikkelaarsversie uit, waardoor we al grotendeels wisten wat we konden verwachten. We bespreken de belangrijkste vernieuwingen met je.

Lees verder na de advertentie.

Android Q officieel: de belangrijkste verbeteringen

Google I/O 2019 staat voor een groot gedeelte in het teken van Android 10.0 (Q), de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem die later dit jaar wordt uitgebracht. Google maakte twee testversies van Android Q beschikbaar en brengt de komende maanden meer bèta’s uit uit. Tegelijk vertelde de zoekgigant meer over de nieuwe features van Q, waardoor we precies weten wat we kunnen verwachten. In dit artikel bespreken we deze features.

1. Donkere modus

android q donkere modus

De belangrijkste verbetering op visueel gebied is de donkere modus. Hiermee krijgt Android een donker tintje, doordat je launcher, instellingen-scherm en de belangrijkste menu’s nu zwart kleuren. Dat ziet er niet alleen tof uit, maar heeft ook praktische toepassingen. Zo is een donker thema fijner om in de avonduren naar te kijken en verbruikt een dark mode op oled-schermen minder energie. Dit komt de accuduur dus ten goede.

Het gaat om een systeembrede donkere modus, waardoor bijvoorbeeld ook je notificaties en Google-feed een andere look krijgen. Dit betekent echter niet dat de dark mode automatisch in alle Google-apps aanwezig is: applicaties als Gmail, Google Foto’s en Chrome moeten deze feature eerst ondersteunen, zodat ze mooi passen binnen Android 10.0.

2. Meer privacy

Misschien nog wel belangrijker is de focus van Android Q op privacy. De update brengt een nieuw Privacy-onderdeel naar de Instellingen-app, waar je verschillende opties vindt om meer controle te krijgen over je privacy.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om aan te geven dat apps alleen toegang tot je locatie mogen als je de app daadwerkelijk gebruikt, en niet alleen ‘altijd’ of ‘nooit’. Ook heb je meer controle tot welke media je apps toegang hebben, en kun dit bijvoorbeeld beperken.

3. Bubbels

Android 10.0 verbetert ook multitasken en doet dat door de zogeheten Bubbels te introduceren. Ontvang je bijvoorbeeld een melding van de Berichten-app, dan verschijnt er op het scherm een klein scherm, waarmee je meteen op het berichtje kunt reageren. Hierdoor kun je op iemand reageren, terwijl je bijvoorbeeld ook je notitie-app bekijkt. De app wordt dan niet afgesloten, maar je gebruikt ze gewoon tegelijk.

4. Sneller (wifi) delen

Een kleine, maar belangrijke verbetering is dat het deelmenu onder handen wordt genomen in Q. Het deelmenu is vooral een stuk sneller en verschijnt dus vlotter in beeld. Hierdoor hoef je niet meer zo lang te wachten om iets vanuit een app te delen. Ook zie je in het deelmenu voortaan de url als je bijvoorbeeld een artikel deelt, zodat je die ook gemakkelijk kunt kopiëren.

Daarnaast maakt Android 10.0 (Q) het delen van je wifi-verbinding eenvoudiger. Als een vriend of familielid op bezoek komt en hij wil toegang tot je wifi, dan kun je een optie in de instellingen activeren om een qr-code te genereren. De ander kan die code vervolgens scannen om vervolgens verbinding te maken. De qr-code verschijnt overigens niet zomaar, want je moet je identiteit bevestigen via je vingerafdruk, code of wachtwoord.

5. Ondersteuning voor opvouwbare smartphones

De laatste belangrijke verbetering van de Android Q: officiële ondersteuning voor opvouwbare smartphones. Nu de eerste vouwbare Android-toestellen, zoals de Samsung Galaxy Fold en Huawei Mate X, zijn aangekondigd en verschijnen, is het tijd om het mobiele besturingssysteem geschikt te maken voor deze nieuwe telefoons. Android Pie maakte de software vorig jaar al geschikt voor de notch.

6. Live Caption

Tot slot is ook Live Caption is belangrijk onderdeel van Android Q. Met Live Caption krijg je in realtime een transcriptie van wat je in een video of audiobericht ziet. Dit werkt in iedere app en in volledig door Android heen verweven. Je gebruikt de functie door ‘m in de Toegankelijkheids-instellingen te activeren. Vervolgens verschijnt er een zwart menuutje op het scherm waar de ‘live ondertiteling in verschijnt.

7. Beveiligingsupdates

Android Q gaat ook de manier waarop beveiligingsupdates worden uitgerold, aanpassen. Google brengt naast de jaarlijkse Android-upgrades ook elke maand een kleinere beveiligingspatch uit. Die zijn minstens zo belangrijk, maar veel fabrikanten rollen ze niet snel genoeg uit. Android Q moet dit probleem aanpakken, door updates makkelijker en sneller uit te rollen.

Google heeft hiervoor Project Mainline opgericht. In plaats van beveiligingspatch als een losse update uit te brengen die je via de instellingen-app kunt installeren, worden sommige patches met Q via de Play Store uitgerold. Omdat ze via de app-winkel worden uitgerold, kunnen ze sneller en voor veel meer Android-apparaten beschikbaar komen. Belangrijk om te weten is dat Project Mainline niet zomaar nieuwe features kan toevoegen, maar zich vooral richt op kleinere patches om de beveiliging van Android op te schroeven.

Volg alle aankondigingen op Google I/O 2019 door Android Planet te volgen via de website, onze officiële app en de nieuwsbrief!

Het laatste nieuws over Android Q

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu