De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android Q gaat je vaker waarschuwen voor twijfelachtige apps

Thomas Haenen
5 april 2019, 11:57
2 min leestijd
Android Q gaat je vaker waarschuwen voor twijfelachtige apps

De volgende versie van Android gaat je vaker waarschuwen voor het installeren van apps buiten de Play Store om. Meldingen duiken straks mogelijk niet meer eenmalig, maar bij elke nieuwe installatie op.

Zo kun je in Android Q onbekende apps installeren

Android is een heel open besturingssysteem, maar dat brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Zo zit je als Android-gebruiker niet vast aan apps uit de Play Store, maar kun je ook zelf elk apk-bestand downloaden en installeren op je smartphone. Veel van deze losse bestanden zijn echter niet getest op mogelijke malware, waardoor je risico loopt dat kwaadwillenden toegang krijgen tot je toestel.

Android Q onbekende apps installeren

Nu waarschuwt Android je al als je voor het eerst installatiebestanden uit onbekende bron op je toestel probeert te zetten. Je moet dan eenmalig toestemming geven voor het downloaden van bestanden uit deze bron. Heb je eenmaal toestemming gegeven, dan waarschuwt Google je niet opnieuw. Met Android Q komt daar verandering in, zo ontdekte 9to5Google.

Herhaaldelijk toestemming geven

In de Android Q-bèta moet je namelijk bij elke installatie uit onbekende bron opnieuw toestemming geven. Het is nog niet helemaal duidelijk of dit een bewuste keuze van Google is, of een bug die alleen in deze bèta zit. Waarschijnlijk wil Google hiermee voorkomen dat gebruikers eenmalig toestemming geven bij een onschuldige app als Fortnite, en zo in de toekomst risico lopen met mogelijk gevaarlijkere apps.

Van Android Q is vooralsnog alleen een voorlopige versie beschikbaar voor een handjevol toestellen, waaronder de Google Pixel 3 en Pixel 3 XL. De definitieve versie verschijnt waarschijnlijk in augustus, en wordt in de maanden daarna uitgerold naar smartphones van andere fabrikanten. Pas in de loop van 2020 is de software beschikbaar voor de meeste modellen.

→ Lees meer over de beveiliging van je smartphone in onze beveiligingsgids

Lees meer nieuws over Android

Bron: 9to5Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu