De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Deze Android Q-functie wordt uitgesteld naar Android R

Erwin Vogelaar
27 april 2019, 14:08
2 min leestijd
Deze Android Q-functie wordt uitgesteld naar Android R

Een controversiële nieuwe Android Q-functie wordt uitgesteld tot Android R in 2020. Dit moet je weten over Android Q Scoped Storage.

Lees verder na de advertentie.

Android Q Scoped Storage uitgesteld

Met Android Q krijgt het besturingssysteem niet alleen fijne veranderingen voor gebruikers, maar ook app-makers moeten aan de slag. Dat is zeker het geval met de controversiële nieuwe functie Scoped Storage.

Google heeft deze aanpassing nu uitgesteld tot 2020. Daardoor zien we de functie pas terug in Android R. We leggen uit wat Scoped Storage zo interessant en tevens controversieel maakt.

android q scoped storage

Wat is Scoped Storage?

Scoped Storage is een nieuwe manier waarop apps worden opgeslagen en toegang krijgen tot andere data. Het komt er op neer dat apps hun eigen afgebakende doosje op je telefoon krijgen. Deze apps kunnen vanuit dit doosje nog wel toegang krijgen tot bijvoorbeeld je foto’s en downloads als je dat wil, maar kunnen niet bij de gegevens van andere apps. Deze toevoeging moet voor een veiliger besturingssysteem zorgen.

De functie verscheen voor het eerst in de tweede bètaversie van Android Q, die begin april is uitgerold.

Wat zijn de problemen met Scoped Storage?

Er zijn twee problemen met Scoped Storage. Allereerst hoe Android omgaat met oude apps. Google heeft een compatibiliteitsmodus bedacht, die de nieuwe opslagregels uitschakelt voor apps die eerder zijn geïnstalleerd. Als iemand zo’n oudere app echter verwijdert en opnieuw installeert, wordt deze compatibiliteitsmodus niet opnieuw ingeschakeld en werkt de app niet goed.

Het tweede probleem is dat app-makers niet genoeg tijd hebben om hun apps te updaten voordat Android Q uitkomt. Op Googles Issue Tracker laten ontwikkelaars van zich horen: “Dit gaat mij waarschijnlijk 4-5 maanden kosten”, schrijft er eentje. Anderen stellen dat hun bestanden-apps met deze nieuwe functie helemaal niet meer zullen werken.

Wat doet Google nu?

“Wij zijn ook ontwikkelaars en snappen dat jullie mogelijk meer tijd nodig hebben om ervoor te zorgen dat jullie apps goed werken met deze verandering”, schrijft Google op zijn blog. “We willen helpen.” Het verplicht gebruik van Scoped Storage wordt uitgesteld naar Android R in 2020.

Wat er verder wel nieuw is in Q? Dat lees je in ons overzicht met de 7 belangrijkste nieuwe Android Q-features.

Lees meer over Android Q

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu