De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Met deze smartphones heb je de Android Q-bèta als eerste

Wouter Nijsen
7 mei 2019, 20:23
2 min leestijd
Met deze smartphones heb je de Android Q-bèta als eerste

De bèta van Android Q is al een tijdje voor Googles eigen Pixel-toestellen beschikbaar, maar komt dit jaar naar meer toestellen dan voorheen. We zetten alle smartphones waarop je de nieuwste Android-versie alvast kunt installeren, voor je op een rijtje.

Deze smartphones draaien Android Q

Tijdens de I/O 2019-keynote toonde Google de belangrijkste nieuwe features van Android Q en maakte het bedrijf bekend welke smartphones de bèta kunnen draaien. De afgelopen maanden was al een testversie beschikbaar voor de Pixel-telefoons, maar Google liet al weten dat Q naar meer toestellen van andere fabrikanten zou komen dan bij Android 9.0 (Pie).

android q scoped storage

Bij Pie werkte Google samen met diverse fabrikanten om een vroege bèta uit te brengen. Hierbij ging het om Nokia, OnePlus, Sony, Vivo, Xiaomi, Oppo en Essential. Dit jaar komen er nog meer toestellen bij, wat betekent dat meer gebruikers de nieuwe features van Android Q kunnen proberen. Het gaat om in totaal 21 toestellen. Google bracht tegelijk de derde bètaversie van Android 10.0 (Q) uit.

Let op: het gaat om een voorlopige testversie die nog bugs en andere foutjes kan bevatten. Later dit jaar verschijnt pas de definitieve versie van Q. Hieronder zetten we alle smartphones op een rijtje die onderdeel zijn van het Android Q-testprogramma.

Eerst stond ook de Huawei Mate 20 Pro in dit overzicht, maar nadat Google de Huawei-ondersteuning heeft stopgezet is dit toestel van de officiële Android Q-website verdwenen. Het is daarom niet meer mogelijk om de testversie op dit toestel te proberen.

Over Android 10 (Q)

De belangrijkste verbetering op visueel gebied is de donkere modus. Hiermee krijgt Android een donker tintje, doordat je launcher, instellingen-scherm en de belangrijkste menu’s nu zwart kleuren. Dat ziet er niet alleen tof uit, maar heeft ook praktische toepassingen. Zo is een donker thema fijner om in de avonduren naar te kijken en verbruikt een dark mode op oled-schermen minder energie.

Ook krijg je meer privacy-opties en gaat Google kleine beveiligingspatches via de Play Store beschikbaar maken voor Android-toestellen. Meer over de update lees je in ons overzicht met de vernieuwingen van Android Q.

Volg alle aankondigingen op Google I/O 2019 door Android Planet te volgen via de website, onze officiële app en de nieuwsbrief!

Lees meer over Android Q

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu