De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Google gaat terugknop in Android Q vervangen voor veegbeweging’

Michel van 't Klaphek
19 februari 2019, 8:32
2 min leestijd
‘Google gaat terugknop in Android Q vervangen voor veegbeweging’

Android Q krijgt nieuwe veegbewegingen. De specifieke terugknop verdwijnt compleet. Voortaan ga je terug naar het vorige venster door vanaf de onderkant naar links te vegen.

Lees verder na de advertentie.

‘Android Q veegbewegingen op de schop’

Althans, als we een eerste testexemplaar van de nieuwe Android-versie mogen geloven. Deze software is in handen gekomen van XDA Developers, die twee belangrijke ontdekkingen hebben gedaan.

Ten eerste wordt de knop om terug te gaan naar het vorige venster vervangen door een veegbeweging, ook wel gebarenbediening genoemd. Daar waar je nu nog op het pijltje tikt om een ‘laag’ terug te gaan, veeg je in de toekomst de ‘pil’ aan de onderkant naar links. De onderstaande video laat zien hoe het werkt.

In het filmpje is ook de tweede mogelijke verandering zichtbaar. Wanneer je de pil voortaan snel en kort naar de rechterkant van het scherm veegt, ga je naar de vorige gebruikte app. Je kunt dit proces net zo lang blijven herhalen totdat je bij de ‘oudste’ app uit de lijst bent.

Lees ook: Uitleg: zo werkt de nieuwe gebarenbediening van Android Pie

Wanneer krijgen we de nieuwe veegbewegingen te zien?

Als je de pil helemaal naar rechts veegt, open je het venster waarin alle onlangs gebruikte apps getoond worden. Aan de rest van de veegbewegingen verandert niks. Wanneer je op de pil tikt ga je nog steeds naar het thuisscherm, bij lang indrukken lanceer je de Google Assistent.

Aangezien het hier om een testversie van Android Q gaat, durven we niet met zekerheid te zeggen of deze bediening ook daadwerkelijk in de uiteindelijke software terechtkomt. De veegbewegingen in Android Pie zijn echter niet door iedereen goed ontvangen, waardoor het logisch lijkt dat Google hiermee aan de slag wil.

Naar verwachting brengt Google binnen een paar maanden de eerste versie van Android Q voor ontwikkelaars uit. Tegen die tijd weten we of de nieuwe veegbewegingen nog aanwezig zijn. Sinds Android 9.0 (Pie) zet Google volop in op veegbewegingen. Men ging van drie bedieningsknoppen aan de onderkant naar twee iconen.

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu