De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Google werkt aan ‘scrollende screenshots’-functie voor Android R

Wouter Nijsen
20 mei 2019, 10:57
2 min leestijd
Google werkt aan ‘scrollende screenshots’-functie voor Android R

Stock-Android heeft nog geen optie om een ‘scrollende screenshot’ te maken, maar daar komt mogelijk volgend jaar verandering in. Google heeft de functie op het lijstje gezet voor Android R. Met die update wordt de optie ‘hopelijk’ toegevoegd aan de standaardversie van het mobiele besturingssysteem.

Lees verder na de advertentie.

Scrollende screenshots in Android R

Dave Burke, de VP Engineering van Android, laat op Twitter weten dat het in Android R misschien mogelijk wordt om een scrollende screenshot te maken. Hierbij wordt niet alleen een schermafbeelding gemaakt van wat je op het display ziet, maar ook wat er buiten valt. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld van een heel WhatsApp-gesprek een screenshot wil maken, of een lange webpagina moet vastleggen.

android r scrollende screenshots

Onlangs werd duidelijk dat de ‘scrollende screenshots’-functie in ieder geval niet in Android 10 (Q) zit, de update die later dit jaar wordt uitgebracht. Het zou volgens Google nog niet haalbaar zijn om dit aan stock-Android toe te voegen, maar de zoekgigant hoopt de functie wel te verwerken in Android R. Deze update staat op de planning voor volgend jaar, maar verder is er nog weinig bekend.

Wel in Android-skins

In de Android-skins van verschillende fabrikanten, zoals Samsung, Huawei en OnePlus, zit al geruime tijd een optie om een extra lange schermafbeelding te maken. Het is daarom nogal onduidelijk waarom het voor Google zo lastig is om deze feature standaard in Android te verwerken.

Hoewel het aankomende Android Q je dus geen scrollende screenshots laat maken, introduceert de update wel een donkere modus en veel andere verbeteringen. Zo krijgen gebruikers meer privacy-opties, een beter en sneller deelmenu en de handige Focusmodus. Ook nieuw is Project Mainline, waarmee Google toestellen via de Play Store gaat voorzien van kleine beveiligingspatches. De Android Q-bèta is al een tijdje beschikbaar en werkt op verschillende smartphones.

Lees meer over Android Q

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's