Android komt op steeds meer apparaten beschikbaar. Zo ook op de tv, nog steeds één van de meest prominente ‘gadgets’ in de huiskamer. Maar welke mogelijkheden zijn er allemaal om van jouw televisie een Android TV te maken? AndroidPlanet noemt ze op en benoemt per optie welke voor- en nadelen er zijn.
Lees verder na de advertentie.
Chromecast
De Chromecast is de meest goedkope en gemakkelijke optie om Android op je tv te krijgen. Alhoewel de Chromecast niet direct Android op je tv installeert, kun je via de hdmi-stick content van je smartphone naar de tv streamen. Denk bijvoorbeeld aan Netflix, Plex, YouTube en vele andere apps. Daarmee gebruik je dus eigenlijk je smartphone als afstandsbediening. Een ander handigheidje is bijvoorbeeld dat je foto’s en video’s van jouw Android op de tv kunt tonen, en het is zelfs mogelijk om een browser-tabblad naar de tv te streamen. Handig voor de websites met flash-streams, zoals Uitzending Gemist en RTL XL. Het apparaatje kost 35 euro en is sinds maart 2014 in Nederland beschikbaar. Een Chromecast kopen is dus al mogelijk.
Lees ook onze Chromecast review en bekijk welke Chromecast apps er al beschikbaar zijn
Android TV
Android TV is de opvolger van het grotendeels geflopte Google TV. De interface, zoals hier links te zien, is gebaseerd op de informatiekaarten van Google en wil content gemakkelijk beschikbaar maken. De gebruiker zou binnen drie keer drukken content kunnen afspelen. Ook gaat Google pro-actief content aanraden, om zo de gebruiker van alle gemakken te voorzien.
Je kunt per onderdeel navigeren door verschillende submenu`s. Bij films is dit bijvoorbeeld `nu kijken`, `mijn wenslijst` en `aangeraden`. Met een afstandsbediening kunnen gebruikers door de interface navigeren. De afstandsbediening maakt gebruik van pijltjestoetsen en een enter-, home-, en terugknop. Voor Android TV zijn al standaard Google-apps beschikbaar, zoals Google Play, Play Films, Play Muziek en Youtube. Ook Hangouts is te zien op de Android TV screenshots, wat er mogelijk op duidt dat gebruikers via hun tv videogesprekken kunnen voeren. Daarnaast zijn apps van Netflix, Pandora, Vevo en Hulu aanwezig.
Het blijft vooralsnog onduidelijk wanneer Android TV op de markt verschijnt en of alleen Google de software gaat aanbieden, of dat derden ook hun eigen settopboxen of Android TV`s mogen uitbrengen. De Chromecast blijft gewoon bestaan naast Android TV.
Lees meer over en bekijk Android TV screenshots
EZcast
De EZcast is een Chromecast alternatief dat 40 euro kost en een aantal dingen net wat anders doet. Net als bij Chromecast is de dongel van het Chinese Winger Wave een soort van usb-stick met een hdmi-uitgang. Hij is wel wat forser van formaat, waardoor er bij de uitgangen op de achterkant van de televisie een gebrek aan ruimte komt. De Ezcast dongle creëert na het opstarten een eigen WiFi-netwerk en verbindt je smartphone of tablet met dat WiFi-netwerk. Voordeel is dus dat je Ezcast kunt gebruiken op plaatsen zonder internet, om zo foto`s, filmpjes, documenten of presentaties op een televisie te tonen. Ook kun je de usb-stick gebruiken als een wifi-extender.
Ander voordeel ten opzichte van de Chromecast is dat de Chinese makers aan Airplay-ondersteuning hebben gedacht. Gebruikers kunnen hiermee multimedia van de iPhone of iPad naar de Ezcast-dongle streamen. Daarmee onstaan interessante mogelijkheden voor bijvoorbeeld Spotify. Via Airplay kun je namelijk zo het geluid naar de televisie en/of een versterker sturen.
Lees ook onze uitgebreide EZcast review
Minix
De Minix Neo X7 is een mediaspeler met Android die qua design veel wegheeft van een Apple TV, maar dan met een grote antenne om verbinding te maken met je netwerk. Het apparaatje draait echter niet op een uitgeklede versie van iOS, maar op Android 4.2.2 (Jelly Bean). Dat is weliswaar niet de meest recente versie van het besturingssysteem, maar gelukkig betreft het een kale versie van Android, met slechts een paar softwarematige toevoegingen. XBMC Mediacenter is standaard aanwezig, zodat je vrijwel alle audio- en videoformaten kunt streamen en afspelen.
Lees ook onze Minix Neo X7 Mini review
TV’s met Android
De eerste tv’s met Android zijn ook uitgebracht, waarvan het Nederlandse Philips één van de eerste en belangrijkste fabrikanten is. De tv’s draaien standaard op Android 4.2 Jelly Bean en kunnen middels een meegeleverde afstandsbediening worden bestuurd. Ook is het mogelijk om een usb-controller op de tv aan te sluiten.
Door het gebruik van Android op de tv kun je onder andere apps en games op de tv installeren, op eenzelfde manier als dat je gewend bent van een smartphone of tablet. Zo heb je bijvoorbeeld gewoon toegang tot Google Play. De eerste Android-tv’s van Philips zijn al reeds beschikbaar, vanaf 2015 worden vrijwel alle Philips-tv’s met Android uitgerust.