Nieuwe Android-smartphone? 7 zaken om meteen in te stellen

Redactie
30 augustus 2015, 11:00
4 min leestijd
Nieuwe Android-smartphone? 7 zaken om meteen in te stellen

Door het testen van Android-smartphones ontwikkel je een instelproces dat zich bij elk nieuw toestel herhaalt. DaniĂ«l deelt zijn standaardopties  die hij bij elke nieuw smartphone opnieuw instelt.

Lees verder na de advertentie.

Stappenplan: Android-smartphone instellen

1. Google en tweestapsverificatie

Logischerwijs log ik als eerste in met mijn Google-account. Dat gaat in twee stappen: eerst vul ik mijn e-mailadres en wachtwoord in, daarna wordt er via een extra check nog eens gekeken of ik het ben. Dat heet tweestapsverificatie, waarmee er een code naar je mobiele telefoonnummer wordt verzonden om te verifiĂ«ren dat jij het wel echt bent. Mocht je nog geen tweestapsverificatie hebben ingeschakeld:  doe dit dan. Je Google-account is met tweestapsverificatie echt een stuk veiliger, omdat een hacker naast jouw e-mailadres en wachtwoord ook nog eens je smartphone in handen moet hebben.

2. Scannen met wifi

Als er één functie is die op de achtergrond enorm veel data verbruikt, is het ‘scannen altijd beschikbaar’ onder de geavanceerde wifi-instellingen. Door deze optie ingeschakeld te laten, is de locatiedienst van Android heel vaak op de achtergrond naar wifi-netwerken aan het scannen, om op die manier de locatie van je  apparaat te bepalen – zelfs wanneer wifi is uitgeschakeld.

Als je geen apps gebruikt die constant de locatie moeten weten (zoals ik), is het verstandig om deze optie uit te schakelen. Je merkt er niets van en het scheelt je gemakkelijk zo’n halfuur scherm-aan-tijd per dag.

3. Locatiegeschiedenis

In het verlengde van ‘scannen altijd beschikbaar’ ligt de locatiegeschiedenis van Android. Deze optie schakel ik ook altijd direct uit via  ‘Instellingen > Locatie > Locatiegeschiedenis van Google’. Sommige diensten werken minder goed, zoals Google Now en Google Fit, die beide jouw locatie constant willen bijhouden. Ik gebruik Google Fit echter niet en Google Now mag periodiek naar mijn locatie vragen – bijvoorbeeld als ik de dienst ververs. Het uitschakelen van deze functie scheelt ook veel energie zonder dat het de functionaliteit van Android erg benadeelt.

4. Prioriteitsinstellingen

Als er één functie van Android Lollipop is die mijn leven heeft verbeterd, is het de prioriteitsmodus. “Met de  prioriteitsmodus ben ik eindelijk de baas over mijn eigen notificaties. De functie heb ik ingesteld zodat ik alleen door inkomende oproepen en Slack-meldingen wordt gestoord. Als ik `m op trillen zet, weet ik precies wat wat is; één trilling is Slack, twee trillingen (of meer) is iemand die mij belt. Sindsdien heb ik eigenlijk altijd de prioriteitsmodus ingeschakeld, en word ik niet meer constant gestoord door alle meldingen die je gedurende de dag ontvangt”, schreef ik eerder in mijn artikel over de prioriteitsmodus van Lollipop.

prioriteitsmodus2

Elke dag schakel ik weer met liefde de prioriteitsmodus in, zodat ik enkel word gestoord door inkomende oproepen en berichten via Slack. Alle andere meldingen, van YouTube-uploads en Twitter-mentions tot WhatsApp’jes komen allemaal binnen, maar zorgen ervoor dat ik niet constant wordt afgeleid.

5. Smart Lock

Naast de prioriteitsmodus is Lollipops Smart Lock ook één van de opties die ik direct instel.  Smart Lock is één van de meest innovatieve features van Android van de afgelopen jaren, en met name de op locatie gebaseerde ontgrendeling. Home is where de smartphone automatisch ontgrendelt moet op een tegeltje.

smartlock

“Ik vul de locatie van mijn appartement in Utrecht in en voila, elke keer als ik in mijn huis ben hoef ik niet de  pincode van mijn smartphone in te voeren. De ontgrendeling op locatie werkt tot maximaal 80 meter, waardoor ik zelfs nog naar de supermarkt kan gaan en zelfs daar geen pincode hoef in te voeren. Je beseft je eigenlijk niet hoe fijn dit is, totdat je het niet meer hebt”, schreef ik eerder over ontgrendeling op locatie met Smart Lock. Sinds enkele maanden  is het een onmisbare functie op  mijn nieuwe smartphone.

6. Datalimiet

Ondanks dat ik een databundel van 6GB heb, ga ik er soms toch nog overheen. Dat komt met name door het updaten van Android-apps of het downloaden van nieuwe podcasts, wat beide vaak in de trein gebeurt. Omdat ik niet op het sms’je van Vodafone – u heeft zoveel procent van uw databundel verbruikt – vertrouw, houd ik mijn eigen dataverbruik bij middens de datafunctie van Android.

Het datalimiet stel ik in door naar ‘Instellingen > Datagebruik’ te gaan en de balk voor het limiet te verslepen naar 5,5GB. Als ik dat dataverbruik bereik, krijg ik een waarschuwing van Android. Daarnaast pas ik de cyclus aan, want de cyclus begint op de eerste van de maand.

7. LastPass voor inloggen

Terwijl ik bovengenoemde opties instel, worden mijn Android-apps op de achtergrond automatisch gedownload. Het probleem: ik moet bij elke app weer opnieuw inloggen. Gelukkig schiet LastPass te hulp. Ik log in bij LastPass en vervolgens worden alle inlogs voor apps en websites gesynchroniseerd. Ik start de gewenste app in, waarna LastPass het e-mailadres of de gebruikersnaam en het wachtwoord invult en mij inlogt.

352873-lp

LastPass is gratis te gebruiken, zolang de dienst maar op één type apparaat wordt geĂŻnstalleerd – zoals een smartphone. Wil je de wachtwoordbeheerder op verschillende  apparaten gebruiken, zoals een smartphone en laptop, dan betaal je jaarlijks 12 dollar voor de dienst.

Wat is het eerste dat jij instelt op een nieuwe smartphone? Laat het weten in de comments.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu