De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Vooruitblik: onze 7 voorspellingen voor Android-smartphones in 2018

Thomas Haenen
2 januari 2018, 21:12
6 min leestijd
Vooruitblik: onze 7 voorspellingen voor Android-smartphones in 2018

Van driedubbele camera’s tot opvouwbare schermen: ook dit jaar verwachten we weer veel smartphone-innovaties. Dit zijn onze voorspellingen voor de Samsung Galaxy S9, Huawei P20 en andere smartphones in 2018.

Lees verder na de advertentie.

Android-smartphones 2018: onze voorspellingen

De mobiele markt kan razendsnel veranderen. Dat hebben we afgelopen jaar wel gemerkt, met de plotselinge comeback van Nokia en de gedeeltelijke overname van HTC door Google. Maar ook op technologisch gebied is er in 2017 veel veranderd: irisscanners, randloze smartphones en meer maakten hun entree. Hoewel het daarom moeilijk is om te voorspellen wat het komend jaar brengt, doen we toch een poging. Hieronder vind je onze zeven voorspellingen voor Android-smartphones in 2018.

1. Een evolutie, geen revolutie in design

In 2017 zagen we voor het eerst in tijden radicale veranderingen in het design van mobiele telefoons. Bijna alle fabrikanten maakten smartphones met voorkantvullende schermen. Door de randen te schrappen, was zelfs de 5,8 inch Galaxy S8 daardoor nog een handzaam toestel. Reken er echter maar niet op dat we in 2018 wederom zulke grote stappen gaan zetten.

Android-smartphones 2018

Als we de meeste bronnen mogen geloven, gaan fabrikanten de komende maanden hun huidige designs slechts verfijnen. Zo heeft de Samsung Galaxy S9 waarschijnlijk hetzelfde design als de S8, maar dan met nog smallere randen. Ook LG, HTC, Huawei en anderen lijken aan hun huidige designs vast te houden. Enkel Sony lijkt grootse plannen te hebben, maar dat is omdat de Japanners in 2017 zowat als enige nog geen randloze smartphone maakte.

Overigens bestaat de kans dat in 2018 de eerste opvouwbare smartphone verschijnt. Samsung roept al jaren dat zo’n toestel nabij is, maar tot nu toe heeft dat nog altijd niet het levenslicht gezien. De geruchten worden echter steeds concreter: een Galaxy X verschijnt mogelijk in het najaar. Wel verwachten we dat die opvouwbare smartphone voorlopig peperduur, zeer beperkt verkrijgbaar of beide wordt.

2. Fabrikanten stoppen vingerafdrukscanners in het scherm…

Wel wordt er hard gewerkt aan enkele belangrijke, maar ogenschijnlijk onopvallende verbeteringen. Nu steeds meer smartphones voorkantvullende schermen hebben, is voorop geen plek meer voor de vingerafdrukscanner. Apple schrapte de scanner daarom volledig, terwijl Samsung, OnePlus en anderen hem achterop plaatsten. In 2018 komt de scanner mogelijk echter weer voorop te zitten, als onderdeel van het scherm.

Verschillende bedrijven werken aan scanners die in het scherm verwerkt worden. Onder de aanraaklaag zit dan een scanner die je vingerafdruk leest. Prototypes zouden al bestaan, maar zijn nu nog iets te traag en onnauwkeurig. Als het aan Qualcomm ligt, verschijnt de eerste smartphone met de technologie echter nog voor het einde van het jaar. Bovendien is ‘ie dan voorzien van een ingebouwde hartslagmeter.

3. …en stappen over naar e-sim

Je zou denken dat nano-simkaarten al klein genoeg zijn, maar als het aan fabrikanten ligt, komt er dit jaar jaar nog wat ruimtebesparing bij. De verwachting is dat e-sim in 2018 breed uitgerold wordt. E-sim is een kleine chip die in elke smartphone worden ingezet als virtuele simkaart. Bij het instellen van je smartphone geef je aan wat je provider is, en vervolgens worden de benodigde gegevens via een beveiligde server voor je gedownload. Zo heb je geen gedoe meer met een simkaart, wissel je eenvoudig van telefoon abonnement en kun je direct aan de slag.

Verschillende Nederlandse providers, waaronder Tele2, Vodafone en T-Mobile, ondersteunen in de nabije toekomst al e-sim. Het wachten is nu nog op de fabrikanten om de technologie toe te voegen aan smartphones. Google is de eerste: in de Verenigde Staten wordt een variant van de Pixel 2 met e-sim-ondersteuning verkocht.

→ Ontdek meer over e-sim in Nederland

4. Meer camera’s aan alle kanten

Een beetje succesvolle smartphonemaker was het afgelopen jaar aan zijn stand verplicht om elk vlaggenschip van een dubbele camera voorzien. Van de Huawei P10 tot de OnePlus 5T, allemaal hadden ze een tweede lens achterop.

In 2018 gaan we nog een stapje verder. Allereerst met dubbele frontamera’s, zoals op de onlangs aangekondigde Samsung Galaxy A8. Met de extra lens aan de voorkant voeg je een scherpte-diepte-effect toe aan je selfies. In China gaan ze echter nog een stapje verder, want de Huawei P11 krijgt mogelijk drie(!) camera’s achterop, met een primaire lens van 40(!) megapixel.

Dat suggereren althans uitgelekte marketingmaterialen. Wat het voordeel is van zoveel lenzen en megapixels, weten we waarschijnlijk in maart als Huawei de P20 officieel onthult.

5. Eindelijk een Nederlandstalige Google Assistant

We hebben er lang op moeten wachten, maar het lijkt erop dat er in 2018 eindelijk een Nederlandstalige versie van de Google Assistant verschijnt. Halverwege 2017 bleek dat Google op zoek was naar een Nederlandse tekstschrijver voor de stemgestuurde assistent.

Dat suggereert dat er in ieder geval druk aan gewerkt wordt. Als alles meezit, is de Assistant in de loop van 2018 klaar voor het grote publiek. Wellicht horen we er meer over op Google I/O, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het bedrijf.

google assistant sdk-update

Als dat eenmaal is gebeurd, kan Google ook een heleboel hardware eindelijk hier uitbrengen. Zoals de Google Home en Home Mini, de stemgestuurde speakers van het bedrijf. Ook de Google Pixel-smartphones, die officieel niet in Nederland verkrijgbaar zijn, kunnen hier dan worden uitgebracht. Hopelijk schiet het bedrijf een beetje op, zodat we de Google Pixel 3 in het najaar van 2018 nog kunnen meepikken.

6. Dit is wanneer je favoriete smartphones verschijnen

Hoewel fabrikanten hun plannen graag geheim houden, hebben we al een aardig idee van welke smartphones wanneer verschijnen. Dit zijn de toestellen die je de komende maanden zeker kunt verwachten, inclusief hun verwachte releasedatum:

  • Sony Xperia XZ2 (februari)
  • Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus (maart)
  • Huawei P11 en P11 Plus (maart)
  • Nokia 9 (maart)
  • LG G7 (maart)
  • OnePlus 6 (april/mei)
  • HTC U12 (mei)
  • Samsung Galaxy Note 9 (augustus)
  • Google Pixel 3 (oktober/november)
  • Huawei Mate 11 (november/december)

7. Een mooi jaar voor Nokia, een slecht jaar voor HTC

2017 was een geslaagd jaar voor Nokia, dat met verschillende mooie budgetsmartphone een succesvolle comeback maakte op de mobiele markt. We verwachten dat de Finse fabrikant het komend jaar blijft doorgroeien. Niet alleen met andere goede goedkope telefoons, maar ook met een toptoestel of twee. Als we de geruchten mogen geloven, gaat de Nokia 9 met gebogen scherm hoge ogen gooien in de eerste maanden van 2018.

Lees ook: Android in 2017: het jaar van de randloze smartphone

Android-smartphones 2018

Over HTC zijn we minder optimistisch gestemd. Het Taiwanese bedrijf verkeert al geruime tijd in zwaar weer. HTC heeft al jaren te maken met teruglopende verkopen en rode kwartaalcijfers. Het bedrijf kondigde eind vorig jaar aan dat het medewerkers en productiecapaciteit aan Google verkoopt. Bronnen suggereerden onlangs bovendien dat HTC in 2018 verwacht minder dan vijf smartphones uit te brengen. We verwachten niet dat heel HTC komend jaar failliet gaat, maar wel dat het marktaandeel eind dit jaar nog marginaler is dan nu.

Naar welke smartphones uit 2018 kijk jij het meeste uit? Laat van je horen in de reacties!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S9
Samsung Galaxy S9

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu