‘Android-smartphones schenden Nederlandse privacywet’

Redactie
14 december 2012, 16:09
1 min leestijd

Veel Android-smartphones schenden mogelijk de Nederlandse privacywet vanwege het verzenden van anonieme locatiegegevens. Dat melden twee juridische experts tegen Tweakers. De anonieme locatiegegevens staan standaard aan en de Nederlandse regelgeving zegt juist dat de gebruiker hier expliciet toestemming voor moet geven. “Die ondubbelzinnige toestemming zou kunnen bestaan uit het zelf moeten aankruisen van die vakjes, maar dit is onvoldoende”, zegt ict-jurist Wouter Dammers.

De anonieme locatiegegevens-optie zit in Android-smartphones met stock Android 4.0 en hoger, maar ook andere fabrikanten en Android-versies maken gebruik van deze specifieke verzamelmethode van gegevens. Ook Samsung en LG hebben bijvoorbeeld de anonieme locatiegegevens standaard aangevinkt. Daarnaast maken ook veel Android-apps gebruik van de locatiediensten van Android, waardoor je dergelijke informatiegaring niet zo snel kunt uitschakelen.

Lees verder na de advertentie.

Wat er precies vanaf Android-smartphones naar Google wordt doorgestuurd, is niet precies bekend. ICT-advocaat Mark Jansen denkt dat de gegevens als persoonsgegevens gezien kunnen worden: “In theorie is het mogelijk dat Google met anonieme gegevens doelt op geaggregeerde gegevens die niet meer aan een bepaald persoon of device gekoppeld zijn. Dat lijkt me echter vrij theoretisch. Veel waarschijnlijker is het dat Google met anonieme gegevens doelt op gegevens die per apparaat, en daarmee per mens, worden bijgehouden. Dat maakt dat die gegevens waarschijnlijk als persoonsgegevens moeten worden aangemerkt.”

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu