De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Terugblik: kwamen onze voorspellingen voor 2018 uit?

Michel van 't Klaphek
18 december 2018, 19:21
4 min leestijd
Terugblik: kwamen onze voorspellingen voor 2018 uit?

Aan het begin van dit jaar keken we in onze glazen bol en deden we zeven voorspellingen over Android-smartphones. Zijn deze in 2018 uitgekomen, of niet? Kom erachter in deze terugblik.

Lees verder na de advertentie.

Android-smartphones terugblik 2018

Niets zo veranderlijk als de wereld van smartphones. Zo is de opvouwbare Samsung-telefoon ineens werkelijkheid en spreekt de Google Assistent zowaar Nederlands. In januari deden we enkele voorspellingen over Android-smartphones in 2018. Per punt bekijken we of deze zijn uitgekomen.

Voorspelling 1: Een evolutie, geen revolutie in design

Aan het begin van dit jaar gingen we er niet vanuit grote ontwerpveranderingen te zien. En inderdaad: het voorkantvullende scherm deed in 2017 zijn intrede, en dit design werd in 2018 geperfectioneerd.

Galaxy S9 Black Friday cashback-actie

Vrijwel alle Android-fabrikanten introduceerden een vlaggenschip met inkeping en smalle schermranden. Samsung ging als een van de weinigen niet overstag, en bracht high-end smartphones zonder notch uit. Ook HTC en Sony hielden vast aan het ‘traditionele’ ontwerp.

Voorspelling 2: Vingerafdrukscanners in het scherm

De toekomst van de vingerafdrukscanner is een beetje onduidelijk. De meeste fabrikanten plaatsen ‘m op de achterkant van het toestel, en bieden een vorm van gezichtsontgrendeling aan. Apple stapte zelfs compleet van de vingerafdrukscanner af en zet volop in op Face ID.

OnePlus 6T McLaren Edition-specificaties

We hadden verwacht dat de scanner dit jaar in het scherm zou komen. Dat is gebeurd, maar de techniek is nog geen gemeengoed. Hoewel sommige toestellen, zoals de OnePlus 6T en Huawei Mate 20 Pro een vingerafdrukscanner in het scherm hebben, kiezen veel fabrikanten nog voor een ‘normale’ scanner voor- of achterop het toestel. Daar komt in 2019 waarschijnlijk wel verandering in.

Voorspelling 3: E-sim doet zijn intrede

We hadden verwacht dat e-sim dit jaar breed uitgerold zou worden. Deze vervanger van de traditionele simkaart is bovenal een stuk handiger. Je gegevens worden niet langer op een simkaart opgeslagen, maar kunnen via e-sim gewoon gedownload worden.

google pixel 3 xl review

E-sim staat echter nog in de kinderschoenen. In de Verenigde Staten ondersteunen onder meer de nieuwe iPhones, Pixel 3 en Pixel 3 XL de technologie, maar in Nederland staat het nog in de kinderschoenen. Deze voorspelling is dus totaal niet uitgekomen.

→ Lees verder over e-sim in Nederland

Voorspelling 4: Meer camera’s

Het afgelopen jaar gingen fabrikanten los als het om camera’s gaat. Huawei plaatste maar liefst drie camera’s achterop de Mate 20 Pro en P20 Pro en Samsung deed hetzelfde bij de Galaxy A7 (2018), een middenmotor. De Galaxy A8 (2018) heeft zelfs een dubbele selfiecamera.

Toch staat meer sensoren niet garant voor betere foto’s. Zo duikt de Google Pixel 3, met slechts één sensor op de achterkant, steevast op in de lijstjes van beste smartphonecamera’s. Al met al experimenteren alle fabrikanten echter volop met camera’s.

Voorspelling 5: Nederlandse Google Assistent

Het was voor velen hét nieuws van dit jaar: de Google Assistent spreekt eindelijk Nederlands. Toegegeven: de stemhulp is nog niet zo goed en compleet als zijn Amerikaanse broer, maar het begin is er.

Albert Heijn-aanbieding Google Home Mini

Vele bedrijven, waaronder Albert Heijn en PostNL, gingen aan de slag om Actions te maken. Hiermee kun je direct contact opnemen met organisaties en vragen stellen. Wellicht nog veel belangrijker is dat je nu ook in het Nederlands tegen je Google Home (Mini) kunt praten.

Helaas kunnen onze Vlaamse lezers nog steeds niet aan de slag met de Assistent. We krijgen regelmatig de vraag of wij op de hoogte zijn van Googles plannen, maar helaas weten wij net zoveel als jullie.

→ Lees ook: Overzicht: de 4 meest gestelde vragen over Google Home

Voorspelling 6: Wanneer kwamen smartphones uit?

Fabrikanten houden hun lippen stijf op elkaar als het aankomt op wanneer telefoons uitkomen, maar toch kunnen we meestal een aardig goede inschatting maken. We voorspelden onder meer dat de Galaxy S9 in maart zou verschijnen en de Note 9 in augustus. Ook dachten we dat de Pixel 3 rond oktober/november zou uitkomen en de OnePlus 6 rond mei.

OnePlus 6 Android Pie-update

Over het algemeen waren onze voorspellingen vrij nauwkeurig, maar bij de Xperia XZ2 en (tot nog toe) nooit verschenen Nokia 9 zaten we er flink naast. De Sony-telefoon verscheen veel later en volgens de geruchten komt het Finse vlaggenschip pas in 2019 uit.

Voorspelling 7: Een mooi jaar voor Nokia, een slecht jaar voor HTC

Zoals voorspeld groeide Nokia dit jaar gestaag door. Het iconische merk bracht wederom telefoons met een goede prijs/kwaliteitsverhouding op de markt en was snel met updates dankzij Android One. Er werden vooral verbeterde versies van toestellen die eerder in 2017 uitkwamen uitgebracht, maar dat is helemaal niet erg.

De situatie bij HTC staat er heel anders voor. Het gaat al tijden niet zo goed met de Taiwanese fabrikant, en dat was in 2018 niet anders. Het bedrijf bracht enkele telefoons uit, maar die waren niet bijzonder. Volgens de laatste berichten stopt men voorlopig niet met smartphones uitbrengen. Wellicht is het echter verstandiger voor het bedrijf om een andere markt dan telefoons aan te boren.

Hadden we het goed?

Over het algemeen zijn onze voorspelling uitgekomen, behalve die over e-sim en vingerafdrukscanners in het scherm. Wat vond jij afgelopen jaar versassend? Laat van je horen in de reacties!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Pixel 3
Google Pixel 3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu