2015 is tot nu toe een matig jaar voor Android-liefhebbers. Fabrikanten brachten slechts geüpdate versies van hun vorige vlaggenschip uit, waardoor we bij Android Planet eigenlijk een beetje teleurgesteld zijn.
Lees verder na de advertentie.
Als er één ding is dat 2015 aantoont, is dat fabrikanten zoekende zijn naar iets nieuws. Terwijl we enkele jaren geleden wild werden van elke upgrade van de schermresolutie, proberen fabrikanten dit jaar te imponeren met QHD-schermen die weinig meer bieden dan een goed full-hd-scherm. Hetzelfde geldt grotendeels voor de hardware: hier en daar een processortje of gigabytetje extra, maar dat is anno 2015 niet meer zo boeiend als een paar jaar geleden. We zijn daarom een beetje teleurgesteld in hetgeen dat 2015 ons tot nu toe heeft geboden. Een overzicht.
De Android-smartphones uit 2015
Samsung Galaxy S6 (Edge)
Bij Android Planet waren we aanvankelijk heel enthousiast over de Galaxy S6. Eindelijk een S-vlaggenschip met een fraai design; van glas en metaal. Zelfs de Edge vonden we leuk en innovatief, op de flink hogere prijs na. De prestaties van de hardware zijn ook zeker in orde, en over de snelle camera blijven we tot de dag van vandaag erg tevreden. Maar nu, enkele maanden later, blijkt de software van Samsung toch voor een groot probleem te zorgen: haperingen en nog meer haperingen.
Op de TouchWiz-software van Samsung is altijd al kritiek geweest. De software zou te zwaar zijn, waardoor de hardware te veel wordt belast. Hierdoor merk je tijdens het gebruik kleine vertragingen en vastlopers, terwijl de hardware op zich krachtig genoeg is om Android te draaien. Daarnaast zorgt TouchWiz voor een vervelende RAM-bug waardoor het werkgeheugen niet goed wordt opgeschoond, met crashende apps en flinke haperingen tot gevolg. Samsung is zich echter van geen kwaad bewust en noemt de bug zelfs “een feature”. Lekker dan, als je veel geld aan een toptoestel hebt uitgegeven en Samsung weigert een ernstig probleem op te lossen.
→ Lees ook onze volledige Galaxy S6 review
HTC One M9
De One M9 was volgens Android Planet de ideale kandidaat om de beste smartphone van dit jaar te worden. Viel dat even tegen. Opnieuw is het vlaggenschip van HTC voorzien van een kwalitatief hoogstaande behuizing, maar eigenlijk biedt het toestel veel te weinig nieuws ten opzichte van zijn voorganger. Ook de grootste verbetering, de camera, presteert nog steeds een stuk minder dan de camera’s van concurrenten.
Daarnaast is de accuduur minder dan die van zijn voorganger, waardoor je eigenlijk heel weinig verbeteringen ten opzichte van de One M8 overhoudt. Waarom zou iemand die de One M8 heeft of kan kopen dan voor de M9 kiezen? Joost mag het weten. Wat we wel weten, is dat de One M9 één van de grootste teleurstellingen van 2015 is.
→ Lees ook onze volledige HTC One M9 review
LG G4
Toen LG tijdens de persconferentie nadrukkelijk meldde dat de grote voordelen van de LG G4 een verwijderbare accu en micro-sd-kaartslot zijn, wisten we al dat de echte innovatie ver te zoeken is. De lederen achterkant is een leuke toevoeging en ook de camera is door de nieuwe laserautofocus werkelijk uitstekend, de rest van de G4 is lang niet zo indrukwekkend als we aanvankelijk hadden gehoopt.
Daarnaast verhoogde LG de prijs van zijn vlaggenschip met 100 euro ten opzichte van zijn voorganger. En dat is nogal een verschil. Terwijl de G3 bij zijn introductie een goede prijs-kwaliteitverhouding bood, is de G4 plotseling een stuk duurder terwijl er eigenlijk helemaal niet zo veel is vernieuwd. Een slechte zet van LG, die ze hopelijk volgend jaar goed kunnen maken door wel nieuwe innovatieve features te introduceren.
→ Lees ook onze volledige LG G4 review
Huawei P8
De Huawei P8 is mogelijk nog één van de minst teleurstellende smartphones van dit jaar. Het vlaggenschip van het Chinese Huawei combineert prima camera’s met een degelijk aluminium design. Toch zit er een addertje onder het gras, want de smartphone is hardwaretechnisch gezien niet zo krachtig als de vlaggenschepen van concurrenten. Dan mag je smartphone ruim 200 euro goedkoper zijn dan het gemiddelde vlaggenschip, de prestaties van de hardware moeten gewoon in orde zijn.
Dat is niet het enige, de software is ook ronduit lelijk. Chinese merken hebben er nogal een handje van om Android vol te gooien met onnodige functies en drukke en ietwat kinderlijke interfaces, en Huawei is helaas geen uitzondering. Daar komt nog eens bij dat de software veel van de hardware vergt, die net niet krachtig genoeg is om een vloeiende Android-ervaring te bieden.
→ Lees ook onze volledige Huawei P8 review
Sony Xperia Z3+
De Xperia Z3+ is één van de meest teleurstellende smartphone van 2015. De smartphone wordt in verschillende landen als de Xperia Z4 gelanceerd, maar in Nederland als de Xperia Z3+. Waarom? Omdat Sony Nederland vindt dat de smartphone eigenlijk een kleine update is van de Xperia Z3, die een halfjaar daarvoor was uitgebracht. Er verandert vrijwel niets met de Xperia Z3+, behalve dat de smartphone veel te snel te warm wordt. Zelfs de camera opstarten na het spelen van een game is in de meeste gevallen onmogelijk: het toestel moest eerst even afkoelen.
Dat Sony dan nog eens 699 euro vraagt voor een smartphone die nauwelijks is verbeterd ten opzichte van de Z3, is ronduit belachelijk. Het opmerkelijke is nog dat de Xperia Z3 in tegenstelling tot de nieuwe Plus-variant gewoonweg een heel goed toestel was; met een uitstekende accuduur, prachtig scherm en krachtige hardware. Sony heeft het dit jaar gepresteerd om een nieuw high-end toestel uit te brengen dat ondanks alle ‘verbeteringen’ gewoonweg slechter is dan zijn voorganger. Dat is niet alleen opmerkelijk, maar ook heel droevig.
→ Lees ook onze volledige Sony Xperia Z3 review
OnePlus 2
Ondanks dat we de OnePlus 2 nog niet hebben kunnen testen, waren we na de introductie van het nieuwe vlaggenschip toch een klein beetje teleurgesteld. Met de nadruk op een klein beetje. De OnePlus 2 biedt opnieuw de beste bang-for-the-buck, en laat zien dat Android-vlaggenschepen niet altijd 700 euro hoeven te kosten. Maar OnePlus laat met zijn nieuwe smartphone ook zien dat het te veel concessies doet om de lage prijs te behouden.
Zo plaatst OnePlus een usb-c-poort in zijn toestel, zonder dat het usb 3.0 gebruikt. Dat betekent dat je gewoonweg je oude micro-usb-kabel gebruikt – dezelfde snelheid voor de overdracht van energie en data – maar dan met een ander stekkertje. Dat riekt naar oplichting. En waar is nfc, de mogelijkheid om het toestel draadloos op te laden of Qualcomms Quick Charge? En waarom kun je de homeknop niet indrukken? En waarom weegt het 5,5 inch-toestel 170 (!) gram? De OnePlus 2 zal voor velen de beste smartphone uit dit rijtje zijn – voor ons ook -, maar we kunnen niet ontkennen dat OnePlus de hype niet helemaal waar heeft gemaakt.
→ Lees ook over de voor- en nadelen van de OnePlus 2 features
Was alles dan teleurstellend?
Nee, dat was het niet. We zijn natuurlijk nog lang niet aan het einde van 2015 en hebben hoge verwachtingen van de vermeende twee Nexus-toestellen die in november zouden verschijnen. We kijken enorm uit naar de 2015-versie van de geliefde Nexus 5, die met zijn prijs-kwaliteitverhouding en snelle updates van Google het hart van menig Android-liefhebber sneller laat kloppen. Daarnaast brengen vrijwel alle fabrikanten dit jaar nog een ander vlaggenschip uit, waardoor we nog hoop hebben voor de tweede helft van 2015.
De trend dat steeds meer smartphonefabrikanten high-end-smartphones voor lage prijzen uitbrengen, zorgt ervoor dat we dit jaar nog steeds heel enthousiast kunnen worden. De grote winnaar van 2015 tot nu toe is dan ook Motorola, dat recentelijk een sterke line-up presenteerde.
Motorola
Motorola kondigde vorige week de waterbestendige Moto G, betaalbare Moto X Play en de fraaie Moto X Style aan, voor respectievelijk 199, 379 en 499 euro. De goedkope Moto G is een publieksfavoriet; een lage prijs voor hele degelijke hardware en een vrij kale Android-versie, waarbij Motorola zijn toestellen vrij snel van firmware-updates voorziet. Daarnaast zijn eindelijk de camera’s en accuduur verbeterd; twee onderdelen waar verbetering echt nodig was.
De grooste verrassing is echter de Moto X Play, een zeer betaalbare smartphone met een 5,5 inch full-hd-scherm, 21 megapixel-camera en een enorme accu van 3630 mAh. Dat zijn specificaties waar we blij van worden. De Snapdragon 615-SoC en 2GB aan RAM zijn niet enorm indrukwekkend, maar zeker genoeg om de kale versie van Android goed te draaien. In tegenstelling tot de OnePlus 2 ondersteunt de Moto X Play overigens wel nfc en Quick Charge.
De Moto X Style is een zeer fraaie Android-smartphone met verwisselbare achterkantjes, Snapdragon 808-SoC en 3GB aan RAM. Jammer van het 5,7 inch QHD-scherm, dat een flinke impact gaat hebben op de 3000 mAh-accu van het toestel. Wel zijn we erg te spreken over de nieuwe snelleoplaadtechniek van de Moto X Style, die ervoor zorgt dat de smartphone 50 procent sneller wordt opgeladen dan bijvoorbeeld de Galaxy S6. Dat zijn innovaties waar je wat aan hebt.
De prijs van 499 euro is iets aan de hoge kant, maar nog steeds ruim 200 euro goedkoper dan de meeste vlaggenschepen met soortgelijke specificaties. Met deze drie smartphones heeft Motorola dan ook een uitstekende line-up voor dit jaar, terwijl je nooit de hoofdprijs hoeft te betalen. Chapeau!
→ Lees ook onze Moto G 2015 preview