Eindelijk: Android gaat zelf sms-verificatiecodes invullen, zo activeer je het

Rens Blom
18 september 2019, 11:31
2 min leestijd
Eindelijk: Android gaat zelf sms-verificatiecodes invullen, zo activeer je het

Je Android-toestel kan voortaan automatisch de sms-codes invullen die apps vragen voor beveiligingsdoeleinden. Voorheen moest je de codes vaak zelf invullen. We leggen uit hoe je het automatisch invullen activeert.

Android kan nu sms-codes invullen

Misschien ken je het wel: een app die na het invullen van je gebruikersnaam en wachtwoord om een sms-code vraagt. Die arriveert als een normaal sms’je op je smartphone en heeft doorgaans vier of zes cijfers. Bij de meeste apps moet je de code zelf invullen om je identiteit te bevestigen. Deze extra beveiligingsmethode is een vorm van tweefactorauthentifcatie, oftewel tweestapsverificatie.

Als de app-ontwikkelaar een nieuwe functie van Google gebruikt, herkent zijn app de sms-code en vult hij hem automatisch in. Nu kunnen alle apps dat doen, zonder dat ontwikkelaars iets hoeven te doen. Dit is te danken aan de laatste Google Play Services-update (bèta v18.7.13)

Omdat de nieuwe feature in bèta verkeert, is hij nog niet voor iedereen zichtbaar. Vermoedelijk gebeurt dit in de komende dagen tot weken. Volgens XDA Developers werkt het automatisch invullen straks op alle toestellen met Google Play Services en minimaal Android 8.0 (Oreo).

Zo activeer je het automatisch invullen

Ben je heel nieuwsgierig, dan kan je het Play Services-apk-bestand hier downloaden. Hulp nodig? Lees onze gids voor het installeren van apk’s op Android. Na het installeren ga je naar de algemene instellingen van je smartphone of tablet.

Ga daarna naar het menu ‘Google’ en kies ‘Automatische aanvulling van verificatiecodes’. Het schuifje staat standaard uit. Wil je dat de Android-software je sms-codes zelf plakt in apps, zet het schuifje dan aan.

Hiervoor moet de andere instelling Automatisch invullen ingeschakeld zijn. Is dat nog niet het geval? Klik dan op de blauwe tekst onderaan. Je komt nu bij het menu met diensten, waar je Google selecteert. Ga vervolgens terug naar het Automatisch invullen-menu en controleer of het schuifje aanstaat.

Android-smartphone inloggen bij Google

Meer over tweefactorauthenticatie

Een sms-code is een vorm van tweefactorauthenticatie, maar er zijn nog meer vormen. Zo kan je je Google-account extra beveiligen door je aanmeldpoging te bevestigen met een vertrouwd apparaat. En in plaats van sms-codes te gebruiken, is het ook mogelijk om een app te gebruiken die voortdurend nieuwe codes genereert.

Groot voordeel ten opzichte van sms is dat deze methode ook werkt zonder mobiel bereik. Bovendien kan je een aantal van deze apps synchroniseren met je andere toestellen, zodat je niet gebonden bent aan je smartphone met simkaart. Beveiligingsdeskundigen vinden een authenticatie-app daarnaast veiliger. Check hier de drie beste (gratis) tweefactorauthenticatie-apps.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu