Deze 7 ‘stalker-apps’ zijn nu door Google verwijderd uit de Play Store

Thomas Haenen
18 juli 2019, 13:58
2 min leestijd
Deze 7 ‘stalker-apps’ zijn nu door Google verwijderd uit de Play Store

Beveiligingsonderzoekers hebben verschillende apps in de Play Store ontdekt die in het geniep je locatie en berichtgeschiedenis kunnen volgen. Inmiddels zijn ze door Google uit de Play Store verwijderd.

Lees verder na de advertentie.

Android stalker-apps verwijderd uit Play Store

Zodra je één van de apps op de Android-smartphone van een ander wist te installeren, kon je van diegene de locatie, contacten, sms- en belgeschiedenis continu inzien. Het ging om apps met namen als ‘Spy Tracker’ en ‘Employee Work Spy’. In de beschrijving suggereerden de ontwikkelaars dat je zo bijvoorbeeld je kinderen, werknemers of partner in de gaten kon houden.

Android stalker-apps

Natuurlijk zijn er wel meer apps waarmee je de locatie van anderen op de voet kunt volgen. Onder andere WhatsApp en Google Maps bieden deze optie immers al geruime tijd. Het grote verschil is dat je bij die apps echter expliciet zelf toestemming moet geven voor je locatie gedeeld wordt met anderen. Bovendien deel je je locatie in deze apps standaard slechts voor een korte periode, zodat een ander bijvoorbeeld weet of je al bijna op de eindbestemming bent.

Deze zeven apps hielden echter continu de locatie van de getroffen gebruikers in de gaten en deden dat ook nog eens in het geniep. Na installatie verschenen tips in het beeld voor hoe de app ‘verborgen’ kon worden. Gebruikers konden zo bijvoorbeeld snel de app installeren op een achtergelaten telefoon, alle sporen van de installatie en app verwijderen en vervolgens in het geheim anderen in de gaten houden.

130.000 downloads

Volgens de beveiligingsonderzoekers van Avast zijn de apps in totaal ruim 130.000 keer gedownload via de Play Store. Het is onbekend hoe vaak de apps door Nederlandse gebruikers gedownload zijn. Google heeft de stalker-apps inmiddels verwijderd uit de Play Store, en zegt in de toekomst sterker te controleren op soortgelijke apps.

Ben je bang dat je zelf gevaar loopt? Lees dan ook onze tips voor het voorkomen en verwijderen van Android-malware. Check ook onze gids voor het beveiligen van je Android voor praktische tips. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd schermvergrendeling instelt, zodat iemand niet zomaar toegang heeft tot jouw toestel. Tot slot is het verstandig om te weten waar je op moet letten bij gevaarlijke Android-apps, zodat je problemen in de toekomst kunt voorkomen.

Lees meer over het beveiligen van je smartphone

Bron: Avast
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu