Android stock-browser in oudere versies kwetsbaar, en dit is de oplossing

Gijs Ettes
16 september 2014, 14:17
1 min leestijd
Android stock-browser in oudere versies kwetsbaar, en dit is de oplossing
android stock-browser

Heb je Android 4.3 of een oudere versie van Googles besturingssysteem en surf je met de stock-browser, dan loop je het risico dat je gegevens tijdens het surfen worden gekaapt. Volgens beveiligingsonderzoeker Rafay Baloch bevat de stock-browser een ernstige privacybug, waardoor iedere website de gegevens van een andere website kan uitlezen. Ook sessiecookies zijn te kapen, waardoor kwaadwillenden sessies kunnen overnemen.

In tegenstelling tot Chrome en de browser in Android 4.4+  (KitKat) neemt de stock-browser van oudere Android-versies het niet zo nauw met de zogenoemde same origin policy, die voorkomt dat websites cookies van andere domeinen kunnen uitlezen. En dat is een enorm probleem, aangezien circa driekwart van alle Android-gebruikers nog Android 4.3 of een oudere versie draait.

Lees verder na de advertentie.

Tip: gebruik alleen nog Chrome

Chrome

Momenteel is  24,5 procent van alle Android-toestellen met Google Play voorzien van  Android 4.4. Deze lopen dus geen gevaar, maar toestellen met een oudere versie van Googles besturingssysteem wel. Bovendien zijn er veel oudere Android-apparaten die niet meer worden bijgewerkt en dus altijd gevaar zullen lopen.

Om te voorkomen dat bijvoorbeeld jouw inloggegevens worden onderschept, is het aan te raden om enkel nog te surfen met de Chrome-browser of een andere niet op de AOSP-browser gebaseerde browser, zoals Firefox of Dolphin.  Verder adviseren we om de Android stock-browser via ‘Instellingen > Applicatiebeheer’ uit te schakelen.

Mocht Chrome niet aanwezig zijn op jouw toestel, dan kun je ‘m via onderstaande link downloaden. Let wel: de browser  werkt alleen vanaf Android-versie 4.0.

Download Chrome in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu