De kerstman is langs geweest en heeft een glimmende Samsung Galaxy, HTC Sensation of ander Android-toestel cadeau gegeven. Maar als het de eerste keer is dat je een Android-toestel gebruikt, kan het in het begin wat moeilijk eruit zien. Waar vind je Facebook, Whatsapp en Wordfeud? Hoe installeer je nieuwe apps? Waar zit het aan/uitknopje? Bij die laatste vraag heb je onze hulp niet nodig, maar we helpen je wel op weg met leuke en handige apps, waarmee je je toestel alvast kunt vullen.
Voor het installeren van apps moet je naar de Android Market gaan. Deze app is standaard al op je Android-toestel aanwezig en is te herkennen aan het icoontje met een groene tas (zie hierboven). Tik hierop en je komt de virtuele snoepwinkel binnen die Android Market heet. Je kunt ook op de desktopcomputer bladeren door het aanbod, door in je browser naar market.android.com te gaan. Als je inlogt met je Google-account, kun je later al je eerder gekochte of gedownloade apps makkelijk terugvinden. Om betaalde apps te kunnen kopen heb je een creditcard nodig. Dat is onhandig, want veel scholieren en studenten hebben nog geen creditcard. Gelukkig is meer dan de helft van de Android-apps gewoon gratis te krijgen. Ook zijn er apps waarbij je de keuze hebt: een gratis variant met reclamebanners of een betaalde (donatie-)variant zonder reclame, met soms een paar extra functies. Om een app te installeren tik je gewoon op de knop Installeren. Heb je eenmaal een app geïnstalleerd, dan krijg je een seintje als er een update beschikbaar is. Ook kun je de app later weer deïnstalleren, als je erop uitgekeken bent, of als de app niet helemaal aan je verwachtingen voldoet.
Lees verder na de advertentie.
Maar welke apps installeer je dan? We geven hieronder een paar suggesties. Als je dit artikel in je Android-browser opent, kun je meteen op de linkjes klikken om een app te installeren.
Android-apps
Facebook – Het grootste social network her wergeld heeft een Android-app. Je krijgt hierin ook de nieuwe Tijdlijn-weergave te zien. Er is een aparte app voor Facebook Messenger verkrijgbaar. Het Nederlandse Hyves heeft trouwens ook een Android-app.
Downloaden: Facebook (gratis)
SoundTracking – SoundTracking is een leuke manier om muziek met anderen te delen. Je maakt een soundtrack van je leven, die je deelt met anderen. Zo kun je een muzieknummer van de dag kiezen of anderen laten weten naar welke muziek je nu luistert.
Downloaden: SoundTracking (gratis)
Path – Bij Path vorm je een sociaal netwerk van vrienden, waarbij je foto’s uitwisselt. Het gaat erom dat je alleen je echte vrienden uitnodigt, maximaal 150 personen. Zo voorkom je dat jan en alleman de foto’s kunnen zien. Path ziet er bovendien erg mooi uit.
Downloaden: Path (gratis)
Spotify – Waarom moeilijk doen met het meenemen van muziek op je toestel? Je krijgt dankzij Spotify toegang tot een eindeloze collectie muziek. Voor 10 euro per maand heb je een onbeperkt abonnement met mobiel gebruik. Muziek streamen gaat het best via een Wi-Fi-netwerk (geen datakosten).
Downloaden: Spotify (gratis)
NU.nl – Natuurlijk wil je ook het laatste nieuws lezen op je Android-toestel. Er zijn meerdere nieuwsapps van Nederlandse kranten, maar het alom bekende NU is wel de meest geïnstalleerde app. Alle content is gratis te lezen, plus file-info, weerbericht, tv-gids en dergelijke.
Downloaden: NU (gratis)
Shazam – Met deze app kun je mensen die nog geen smartphone hebben, altijd weer verbazen. Laat Shazam een paar seconden meeluisteren terwijl je in een café bent en de app vertelt precies welke muziek er wordt gedraaid. Ook handig als je liedjes in tv-reclames wilt herkennen.
Downloaden: Shazam (gratis)
Dropbox – Dropbox is een voorbeeld van een dienst, die bijna elke Android-bezitter gebruikt. Bij deze online opslagdienst krijg je 2GB opslag gratis. Zet bijvoorbeeld documenten, video’s, foto’s, muziek of Android-apps (.apk-bestanden) op je Dropbox en je kunt er vanaf alle apparaten bij.
Downloaden: Dropbox (gratis)
Twitter – Nog niet begonnen met twitteren? Dan is dit het moment, want je kunt onderweg updates schrijven en foto’s publiceren. De app heeft onlangs nog een flinke update gehad. Naast deze officiële Twitter-app zijn er tientallen niet-officiële, zoals TweetCaster en HootSuite.
Downloaden: Twitter (gratis)
Evernote – Ook zo’n dienst, die ‘iedereen’ gebruikt: Evernote. Hiermee vergeet je nooit meer iets. Maak notities van alles wat belangrijk is, in de vorm van tekst, foto’s of audio. Heb je iets leuks gezien in een winkel? Een boek dat je nog eens wilt lezen? Zet het in Evernote en het is overal bereikbaar.
Downloaden: Evernote (gratis)
Skitch – Skitch is een enorm handige app als je even iets wilt neerkrabbelen. Denk aan een routebeschrijving, waarop je met een virtuele stift wat aanwijzingen schrijft. Skitch kan ook foto’s bewerken en van pijlen, cirkels en tekst voorzien. Handig om te hebben. Op de Mac al een erg populaire app.
Downloaden: Skitch (gratis)
Picplz – Op de iPhone is Instagram een waanzinnig populaire fotodienst geworden. Helaas is er nog geen Android-app, maar Picplz kan ongeveer hetzelfde. Het idee is dat je een foto maakt en deze voorziet van een leuk filter of effect. Het resultaat is soms erg verrassend.
Downloaden: Picplz (gratis)
Pulse – Nieuws lezen doe je niet meer in de krant, maar via een hippe app zoals Pulse. Deze app maakt het lezen van nieuws weer leuk. Hij pakt artikelen van al je favoriete websites en zet ze om naar een fraai vormgegeven, persoonlijk magazine. Google Currents lijkt erop.
Downloaden: Pulse (gratis)
Quickoffice Pro – Met QuickOffice kun je Microsoft Office-documenten op je Android-toestel openen en bewerken. Het werkt met Word, Excel, PowerPoint en andere formaten. De documenten sla je centraal op via diensten als Dropbox of Box.net.
Downloaden: QuickOffice Pro probeerversie (gratis)
Android-spelletjes
Where’s My Water – Een enorm leuke game van Disney, waarbij je alligator Swampy moet helpen om zijn watertoevoer te herstellen. Momenteel loopt er een leuke kerstactie, waarbij vanaf 20 december 2011 elke dag een nieuw level wordt vrijgegeven. Er is ook een volledige versie met 140 levels.
Downloaden: Where’s My Water (gratis)
Wordfeud – Dé hitgame van 2011. Je kunt tegen vrienden en wildvreemden een woordspelletje doen, ook in het Nederlands en tegen mensen op andere platformen, zoals de iPhone. Op een speelveld van 15 x 15 tegels probeer je woorden te leggen, die zoveel mogelijk punten moeten opleveren.
Downloaden: Wordfeud (gratis)
Angry Birds – Een mateloos populair spelletje, waarbij je puzzels moet oplossen. Je probeert met een katapult zoveel mogelijk schade aan te richten. Doel is om de groene varkentjes te vernietigen, die zich hebben verstopt in allerlei bouwwerken. Er zitten 300 levels in.
Downloaden: Angry Birds (gratis)