
Reparatiebedrijf WDS hield een jaar lang gegevens bij van toestellen die gerepareerd moesten worden. In totaal registreerden ze 600.000 supportvragen en kwamen tot een wat verontrustende conclusie: Android-toestellen hebben bovengemiddeld veel last van hardware-defecten. Bij Android-toestellen ging het in 14 procent van de supportvragen om hardwarefouten, bij Windows Phone 9 procen, iPhone 8 procent en Blackberry 3,7 procent. De reparatieaanvragen werden gemeten tussen juni 2010 en mei 2011 op meerdere continenten: Europa, Noord-Amerika, Zuid-Afrika en Australië.
Helaas was WDS niet in staat om de ‘propensity to call’ te berekenen, het percentage toestellen dat problemen oplevert in een periode van 12 maanden. Daarvoor zou het bedrijf volgens hoofd marketing Tim Deluca-Smith ook moeten beschikken over het aantal toestellen dat via alle operators en toestelmakers is verkocht. Die informatie was niet beschikbaar. Bovendien heeft het bedrijf alleen de supporttelefoontjes gemeten, die voornamelijk in Europa en de VS binnenkwamen. Gebruikers die met een probleem zaten en dat via de operator of een website hebben opgelost, zijn moeilijk te tellen.
Lees verder na de advertentie.
Volgens het bedrijf hebben de hardwaredefecten te maken met de prijs. Android heeft gezorgd dat smartphonetechnologie in de massamarkt beschikbaar komt. Dit zijn mensen die niet altijd veel geld over hebben voor een smartphone. Fabrikanten proberen te besparen op componenten en productiekosten, om de prijs van een toestel onder de 100 dollar te krijgen. De hardwarekwaliteit loopt daardoor erg uiteen en de gebruikerservaring ook. Kwaliteit van de hardware heeft niet meer altijd de hoogste prioriteit. Helaas wil WDS niet zeggen welke merken het meest te maken hebben et defecten. In ieder geval bleken knoppen/toetsenborden, microfoons en batterijen het bovengemiddeld vaak te begeven.