Hoewel we in 2016 veel mooie smartphones, indrukwekkende aankondigingen en fascinerende nieuwe producten voorbij zagen komen, was het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Dit zijn onze Android-teleurstellingen van 2016.
Lees verder na de advertentie.
Android-teleurstellingen 2016
Deze week blikken we op Android Planet terug op 2016. Daarbij kijken we echter niet alleen naar de beste smartphones en de leukste nieuwtjes, maar ook naar wat er minder goed ging in het voorbije jaar. Ook in 2016 waren er weer genoeg teleurstellende telefoons en tegenvallende berichten. We hebben de grootste dompers op een rijtje gezet voor je.
1. Samsung Galaxy Note 7
Er is geen twijfel over mogelijk: de Samsung Galaxy Note 7 was de grootste blamage van 2016. Nooit eerder is het voorgekomen dat zo’n grote fabrikant met zo’n grote smartphone zo volledig de mist in ging. De verwachtingen voor de Note 7 waren hoog. Het vorige model verscheen nooit in Nederland en in onze Note 7 preview waren we zeer te spreken over het toestel.

Daarna ging het echter al gauw mis. Vlak na de introductie in de Verenigde Staten hoorden we verhalen over toestellen die spontaan vlam vatten. En dan ging het niet om een enkele domme Amerikaan die zijn toestel probeerde te drogen in de oven, maar om tientallen nieuwe toestellen die uit het niets ontploften. Samsung kondigde een wereldwijde terugroepactie aan en hoopte de verkoop later te hervatten. Het mocht echter niet zo zijn: ook de ‘nieuwe’ toestellen bleken gevaarlijk. Begin oktober schrapte Samsung het toestel definitief: de Note 7 zou uiteindelijk nooit in Nederland verschijnen.
2. LG, HTC en Sony stellen teleur
Samsung eindigde het jaar dan wel teleurstellend, maar het bedrijf had in ieder geval nog de zeer geslaagde Galaxy S7 om op terug te vallen. Dat zat bij andere fabrikanten wel anders. Zowel HTC als LG leverden dit voorjaar middelmatige vlaggenschepen af. De LG G5 was een modulaire smartphone zonder enige interessante modules, terwijl de HTC 10 een stevige adviesprijs had zonder onderscheidende hardware. Ook Sony stelde teleur, met de verwarrende Xperia X. Het toestel beschikte over de prijs van een vlaggenschip, maar de hardware van een middenklasser.

Waar de concurrentie van Samsung in 2015 nog een sterk jaar had, was 2016 een jaar van teleurstellingen. De nieuwe vlaggenschepen werden met weinig enthousiasme ontvangen, waardoor LG, Sony en HTC herhaaldelijk slechte kwartaalcijfers presenteerden. En dat is jammer voor Android als geheel, want concurrentie zorgt voor innovatie. Laten we hopen dat Samsung volgend jaar wat minder eenzaam is aan de top.
3. Waar zijn de wearables?
In 2014 en 2015 behoorden wearables nog tot de meest veelbelovende opkomende technologie. De verwachtingen voor smartwatches waren hoog: binnen mum van tijd zouden ze net zo populair zijn als smartphones. Dat bleek echter iets te hoog gegrepen. Consumenten lieten de slimme horloges massaal links liggen. De Apple Watch had nog enig succes, maar apparaten met Android Wear lijken in Nederland geen publiek te vinden.
Toch gaven fabrikanten niet direct op, dachten we. Google maakte deze zomer bekend hard te werken aan Android Wear 2.0, een flinke upgrade die ervoor zorgt dat smartwatches ook goed werken zonder gekoppeld te zijn aan een smartphones. De update is echter uitgesteld tot 2017. Fabrikanten grepen het aan als excuus om hun wearables ook op de lange baan te schuiven.
Motorola gaf toe dat het zijn plannen voor nieuwe wearables geschrapt heeft, terwijl LG, Huawei en andere voormalige smartwatchmakers zich in 2016 stil hielden. Het aantal nieuwe Android Wear-apparaten dat in 2016 verscheen is op één hand te tellen. Fabrikanten zullen er in 2017 flink wat harder aan moeten trekken om wearables een toekomst te geven.
4. Google vergeet Nederland
Nederland is natuurlijk niet het allergrootste en -belangrijkste land, maar toch doet het pijn dat Google ons dit jaar als een ondergeschoven kindje behandelt. 2016 was het jaar dat Google volop in de wereld van eigen hardware sprong, maar (vrijwel) geen van die nieuwe producten verscheen in Nederland. Sterker nog: op moment van schrijven is voor veel van de producten onbekend of ze hier ĂĽberhaupt ooit verschijnen.

Neem de Google Pixel en Pixel XL, smartphones die het beste van Android moeten vertegenwoordigen. Sinds dit najaar verkrijgbaar in buurlanden als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, maar nog altijd niet officieel in Nederland. Hetzelfde geldt voor de Daydream View, Googles virtual reality-headset. Ook de stemgestuurde Google Home-speaker en de slimme Google Wifi-router zijn voorlopig niet in Nederland te vinden. We kregen alleen de Chromecast Ultra, een 4K-versie van de populaire mediaspeler. Een prima apparaatje, maar wel veruit de saaiste gadget die Google dit jaar uitbracht.
5. Lenovo snapt niet wat Motorola sterk maakte
Als Android-fan weet je dat je bij Google zelf moet zijn voor een pure ervaring van het besturingssysteem. Snelle updates en een gebrek aan bloatware, dat vindt je alleen op een Nexus en Pixel. Een paar jaar geleden waren de smartphones van Motorola echter een goede tweede keuze. Het bedrijf, dat toen nog een divisie van Google was, leverde regelmatig goede smartphones met nagenoeg stock-Android voor weinig geld af. Na de overname door Lenovo in 2014 leek het lange tijd goed te gaan, maar sinds dit jaar beginnen we het oude Motorola aardig te missen.

Want vrijwel alles wat Lenovo verkeerd kon doen, deden ze verkeerd. Simpele, duidelijke productnamen in elke prijsklasse? Verdwenen. Van één Moto G in 2015 ging het bedrijf naar de Moto G4, G4 Play en de G4 Plus. De G4 Play was niet meer dan een opgepimpte versie van een ouder toestel, terwijl de Plus-variant enkel een groter scherm en vingerafdrukscanner toevoegde. Bij de consument zorgde het vooral voor verwarring.
Snelle updates en goede ondersteuning? Android 7.0 verschijnt pas begin 2017 en de Moto E3 die dit jaar(!) verscheen hoeft geen updates te verwachten. Zelfs de lagere prijzen verdwenen. Motorola was tot voor kort koning van de budgetsmartphones, maar wordt op dat gebied afgetroefd door Huawei’s dochtermerk Honor. En waar de Moto X-reeks bestond uit verschillende aantrekkelijke middenklassers, mikt de Moto Z-reeks meer op andere vlaggenschepen. Hoewel de toestellen zelf dik in orde zijn, wordt Motorola zo wel een beetje een dertien-in-een-dozijn-merk. De onderscheidende prijsvechter met snelle updates lijkt inmiddels verloren te zijn.
Lees het laatste nieuws over Android
- Android-tips: pimp je vergrendelscherm met deze 7 opties (26-8)
- Punten sparen in de Google Play Store: zo krijg jij extra waar voor je geld (12-7)
- Via dit verborgen menu gebruik je je Samsung als computerscherm (12-6)
- Android-tips: zo haal je meer uit de Telefoon-app (10-6)
- Android-tips: deze 4 toegankelijkheidsopties zijn het proberen waard (27-5)