Google stelt IoT-platform Android Things open voor ontwikkelaars

Erwin Vogelaar
13 december 2016, 18:58
2 min leestijd
Google stelt IoT-platform Android Things open voor ontwikkelaars

Google zet serieuze stappen op de Internet of Things-markt. Brillo heet nu Android Things en wordt opengezet voor ontwikkelaars met een eerste developer preview.

Lees verder na de advertentie.

Android Things

Er zijn veel verschillende platformen voor slimme apparaten in omloop. Iedereen wil een stukje van de Internet of Things-markt en Google hoort daar ook bij. Hiervoor komt nu Android Things om de hoek kijken, dat voorheen bekend stond als Brillo. Ook Brillo was op Android gebaseerd, maar heeft tot nu toe niet veel resultaat opgeleverd. De naamsverandering is daarom belangrijk, want hiermee wil Google ook aangeven dat deze versie van het platform volledig open staat voor ontwikkelaars. Sterker nog: ze kunnen dezelfde tools gebruiken als voor het normale Android.

android things

Android Things is niet vergelijkbaar met Android op je smartphone of Android Wear op je smartwatch. Het gaat namelijk om een besturingssysteem dat onzichtbaar blijft voor de consument. Het moet op de achtergrond alle slimme apparaten in je huis aandraaien zodat ze allemaal juist en veilig werken. Denk hierbij aan slimme lampen, sloten, thermostaten enzovoort. Voor de communicatie wordt Google Weave gebruikt, een apart communicatiesysteem dat in een latere developer preview wordt toegevoegd. Met Weave zul je bijvoorbeeld via je Android-smartphone of Google Home met Android Things kunnen communiceren. Google heeft vandaag aangekondigd te werken met fabrikanten als Honeywell, TP-Link, Belkin WeMo, Wink en meer voor de adaptatie van Weave.

Android Things kan gezien worden als Google’s antwoord op Apples HomeKit. Google heeft nu de eerste developer preview van het besturingssysteem beschikbaar gesteld. Het bedrijf hoopt met deze zet uiteraard ervaren ontwikkelaars aan te trekken, die redelijk vlot iets kunnen opzetten met Android Things. Deze ontwikkelaars hebben echter lange tijd Brillo vrijwel volledig links laten liggen, dus het is nog maar de vraag of deze zet gaat werken.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: TechCrunc
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu