De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Google laat ontwikkelaars voorlopig toch toegankelijkheidsopties ‘misbruiken’

Thomas Haenen
8 december 2017, 10:51
2 min leestijd
Google laat ontwikkelaars voorlopig toch toegankelijkheidsopties ‘misbruiken’

LastPass, Tasker, Greenify en andere Android-apps die de toegankelijkheidopties ‘misbruiken’ worden voorlopig niet verwijderd. Google schrapt voorlopig zijn eerdere dreiging.

Lees verder na de advertentie.

Besluit Android toegankelijkheidopties apps teruggedraaid

In november kondigde Google aan dat het het gebruik van de toegankelijkheidopties voor apps strenger ging reguleren. Met deze opties kunnen apps verregaande toegang tot het besturingssysteem krijgen. Het bedrijf hoopte malware te stoppen die de opties misbruikt om verregaande toegang tot Android te krijgen.

→ Lees ook: Waarom Google LastPass uit de Play Store wilde verwijderen

Helaas werden daardoor ook veel populaire en onschuldige apps getroffen, zoals LastPass. De toegankelijkheidopties zijn officieel namelijk alleen beschikbaar voor apps voor mensen met een handicap. Alle apps die zich niet specifiek op die doelgroep richten, zouden binnen 30 dagen verwijderd worden, zo kondigde Google aan. Na flinke oproer draait Google die beslissing nu toch terug, zo meldt Android Police.

Google reageert: help ons evalueren

“We zijn op dit moment aan het evalueren hoe apps de toegankelijkheidopties op innovatieve en verantwoordelijke manieren gebruiken. Tijdens deze evaluatie geldt de eerder aangekondigde 30-dagen-termijn niet,” aldus Google in een mail aan ontwikkelaars. “Als verdere acties benodigd zijn om je app in lijn te krijgen met ons nieuwe beleid, dan sturen we je een nieuw bericht om aan te geven wanneer de termijn start.”

Google is zich inmiddels goed bewust van het feit dat veel apps de opties op andere, slimme manieren inzetten. Het bedrijf wil die ontwikkelaars ook niet dwars zitten. “Als je van mening bent dat je de toegankelijkheidopties op een verantwoordelijke en innovatieve manier gebruikt, stuur ons een mail en vertel hoe jouw app gebruikers helpt. Dat helpt ons in de evaluatie,” zo leest de mail van Google.

Daarmee zit Google dus nog met een klein dilemma: welk beleid kan het bedrijf opstellen dat Android veiliger maakt, maar ook populaire apps beschermt? Het is onduidelijk hoe lang de aangekondigde evaluatie duurt. Wel lijkt het inmiddels zeker dat apps als LastPass en Greenify echt niet zomaar verwijderd worden.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu