De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Android TV-bug legt mogelijk privéfoto’s gebruikers bloot: Google schakelt functie uit

Thomas Haenen
5 maart 2019, 12:02
2 min leestijd
Android TV-bug legt mogelijk privéfoto’s gebruikers bloot: Google schakelt functie uit

Google heeft het delen van foto’s met Android TV-apparaten tijdelijk uitgeschakeld, nadat een serieuze bug werd ontdekt. Die maakte het voor gebruikers mogelijk om in de albums van onbekenden te kijken.

Lees verder na de advertentie.

Mogelijk foto’s op straat na serieuze Android TV-bug

Bij het instellen van een Android TV-apparaat was het in sommige gevallen mogelijk om wildvreemde accounts te koppelen, zo meldt Android Police. De site kreeg een tip van een lezer, die tijdens het instelproces een lange lijst van onbekende Google-accounts te zien kreeg (zie afbeelding rechts). Door een account te koppelen, kun je de Google Foto’s van een account op de tv instellen als screensaver. In theorie had de tipgever dus toegang tot de foto’s van honderden onbekende gebruikers.

Wat de oorzaak van de bug is, is nog onbekend. Vooralsnog lijkt het probleem een vrij willekeurige selectie apparaten te treffen. Zo was de lijst met accounts wel zichtbaar bij het instellen van een tv van het Indiase merk Vu die nog op Android 7.0 loopt, maar niet toen dezelfde gebruiker de Xiaomi Mi Box 3-mediaspeler probeerde in te stellen. Een andere tipgever zegt dezelfde bug te hebben op zijn iFFalcon-televisie met Android 8.0.

Onbekend aantal gebruikers getroffen

De software lijkt dus meerdere apparaten, merken en softwareversies te treffen, maar zeker niet alles. Het is onbekend hoeveel gebruikers er precies getroffen zijn, en hoe lang de bug al bestond. In Nederland lopen onder andere de tv’s van Philips en Sony op Android TV. Daarnaast zijn er mediaspelers zoals de Nvidia Shield TV.

Google heeft uit voorzorg direct het delen van foto’s via Android TV-apparaten uitgeschakeld. “We nemen de privacy van onze gebruikers zeer serieus,” aldus een woordvoerder van het bedrijf. “Terwijl we deze bug uitzoeken hebben we de mogelijkheid om de casten via de Google Assistent of om foto’s via Google Foto’s te bekijken op de televisie uitgeschakeld.” Het is nog onduidelijk hoe lang het duurt tot Google met een oplossing komt.

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu