De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Zo gaat Android TV in 2018 verbeteren: snellere software en meer updates

Thomas Haenen
9 mei 2018, 12:05
2 min leestijd
Zo gaat Android TV in 2018 verbeteren: snellere software en meer updates

Android TV wordt de komende maanden aangepakt. De software voor smart tv’s wordt sneller en kan in de toekomst op meer updates rekenen.

Lees verder na de advertentie.

Android TV-update 2018 onderweg

Android TV wordt door steeds meer fabrikanten gebruikt. Zo zetten onder andere Philips en Sony de software standaard op hun smart tv’s. Helaas is het besturingssysteem vooral op oudere televisies vaak erg traag, en worden updates maar mondjesmaat uitgerold. Op Google I/O, de ontwikkelaarsconferentie die deze week plaatsvindt, belooft het bedrijf verbetering.

De focus voor 2018 ligt namelijk op updates die Android TV sneller en stabieler moeten maken. Verbeteringen op de achtergrond moeten ervoor zorgen dat de software straks soepeler loopt op minder krachtige hardware. Ook het aantal vastlopende en crashende apps wordt daarmee teruggedrongen.

nvidia shield tv review

Wanneer die updates precies verschijnen, is wat onduidelijk. Wel belooft Google sneller en regelmatiger updates uit te rollen. Nu moet de nieuwe software eerst nog door de televisiemaker getest worden voordat deze beschikbaar komt. Google zoekt echter de samenwerking op met fabrikanten, en biedt aan om dat testproces uit handen te nemen.

Ook gaat Google een versie van Android TV met vrijwel geen aanpassingen aanraden bij de fabrikanten. Nu voegen sommige bedrijven nog hun eigen apps en functies toe, maar om die functies goed te laten werken met nieuwe versies van Android TV, moet er vaak veel aangepast worden.

Zeker bij oudere televisiemodellen hebben bedrijven daar geen interesse in, omdat het arbeidsintensief is maar weinig oplevert. Bedrijven die voor onaangepast, ‘stock-Android TV’ kiezen, kunnen straks direct nadat Google een update vrijgeeft de nieuwe software beschikbaar maken voor hun apparaat.

Vorig jaar toonde Google nog een compleet nieuw design voor Android TV. Daar is nog altijd niets van verschenen. Partners als Nvidia zouden hebben geklaagd over de gebruiksvriendelijkheid van het nieuwe ontwerp, en vonden dat het geen verbetering was ten opzichte van het het huidige design. Google heeft het redesign daarom op een laag pitje gezet, en legt de focus voorlopig op het ontwikkelen van de soepele software.

→ Lees ook onze Nvidia Shield TV review, de beste mediaspeler met Android TV

JBL Link Bar aangekondigd

Op Google I/O werd ook de JBL Link Bar onthuld, de eerste soundbar met Google Assistant en Android TV ingebouwd. Tot nu toe vinden we de software alleen op televisies en mediaspelers, maar JBL heeft het in een speaker verwerkt. Sluit hem aan op een tv of andere speakers, en je kunt er apps mee opstarten. Door de ingebouwde Google Assistant kun je de Link Bar ook vragen om het licht in huis aan of uit te zetten, of om reminders in te stellen.

De JBL Link Bar is vanaf deze herfst verkrijgbaar, waarschijnlijk ook in Nederland. Een adviesprijs is nog onbekend. De meeste soundbars van JBL kosten zo tussen de 200 en 400 euro; vermoedelijk zit dit nieuwe model daar ook in de buurt.

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu