ACM: ‘Winkels moeten verouderde Android-smartphones duidelijk aangeven’

Thomas Haenen
2 februari 2017, 17:19
2 min leestijd
ACM: ‘Winkels moeten verouderde Android-smartphones duidelijk aangeven’

Nederlandse winkels moeten duidelijk aangeven wanneer een smartphone geen updates meer gaat krijgen. Volgens de ACM is dat essentiële informatie voor de koper van een toestel.

Lees verder na de advertentie.

ACM: Android update-informatie verplicht

Consumenten hebben recht op duidelijke informatie over de status van de software op hun smartphone, aldus de Autoriteit Consument en Markt. De toezichthouder heeft tegenover Tweakers bevestigd dat winkels daardoor verplicht zijn om informatie over updates te delen. Winkels moeten consumenten daardoor informeren of een toestel nog updates gaat krijgen. Zo moet je als consument zekerheid hebben dat een eventuele oudere smartphone toch nog bescherming heeft tegen nieuwe kwetsbaarheden.

“Als een fabrikant geen updates meer maakt en daarmee de telefoon minder goed werkt en/of bestookt wordt met virussen, is dat essentiële informatie voor normaal gebruik van de telefoon,” aldus een woordvoerder van de ACM. “ACM is van mening dat consumenten goed geïnformeerd moeten worden over beperkingen die redelijkerwijs niet kunnen worden verwacht.”

Android update-informatie verplicht

Het besluit van de ACM heeft als gevolg dat consumenten mogelijk geld terug kunnen vragen als de informatie niet of niet goed verstrekt wordt door de verkoper. “De consument moet wel aannemelijk maken dat hij – als hij juist was geïnformeerd – de overeenkomst niet gesloten zou hebben,” aldus de ACM.

Android-updates onduidelijk

Op dit moment zijn er nog maar weinig winkels die deze informatie accuraat verstrekken. Dat komt deels omdat het vaak moeilijk is duidelijkheid te krijgen over de status van updates voor een smartphone. Fabrikanten kondigen meestal aan wanneer en welke smartphones van updates voorzien worden. Doorgaans wordt nieuwe software echter geleidelijk wereldwijd uitgerold. Het kan weken of zelfs maanden duren voor een update in Nederland beschikbaar is. In enkele gevallen wordt ons land zelfs helemaal overgeslagen.

Via ons Android 7.0 Nougat update-overzicht proberen wij je op de hoogte te houden over welke smartphones een update kunnen verwachten. De plannen van providers veranderen echter zo vaak dat het nagenoeg onmogelijk is een compleet beeld van de markt te schetsen. Daardoor is het maar de vraag of het winkels gaat lukken accurate informatie over updates te verschaffen. Ook is het onduidelijk hoe de ACM winkels gaat verplichten deze informatie up-to-date te houden.

Lees het laatste nieuws over Android

Bron: Tweakers
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu