Consumentenbond: Android-fabrikanten lopen achter met updates

Rick van der Veer
12 maart 2018, 13:01
2 min leestijd
Consumentenbond: Android-fabrikanten lopen achter met updates

Fabrikanten van Android-smartphones lopen nog altijd flink achter met het uitbrengen van updates. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat maar één op de vijf smartphones in 2018 een veiligheidsupdate gekregen heeft.

Lees verder na de advertentie.

Android-update onderzoek: veel achterstand

Uit een onderzoek van de Consumentenbond onder 250 verschillende smartphones blijkt dat Android-fabrikanten nog steeds flink achterlopen op het gebied van updates. Maar één op de tien toestellen loopt op Android 8.0 (Oreo), terwijl maar 20 procent van de smartphones in 2018 een beveiligingsupdate gekregen heeft. Het onderzoek werd halverwege februari uitgevoerd: het kan dus zijn dat sommige toestellen inmiddels zijn bijgewerkt.

Android-update onderzoek

Uit het onderzoek kwamen meer opvallende feiten naar voren. Zo blijkt dat meer dan de helft van alle onderzochte smartphones nog op Android 6.0 (Marshmallow) loopt, een versie die in 2015 werd uitgebracht. Vooral toestellen van Wiko, Alcatel en Acer zijn sterk vertegenwoordigd in deze groep. Deze merken lopen bovendien fors achter als het gaat om beveiligingspatches.

De smartphones van Nokia komen daarentegen goed uit de bus. Bijna alle toestellen die HMD Global vorig jaar uitbracht onder de Nokia-naam liepen tijdens het onderzoek op de laatste versie van Android. Dat gold ook voor de Samsung Galaxy S8, Sony Xperia XZ1 en de GM5 Plus van het Turkse General Mobile.

→ Check ook ons grote Android 8.0-updateoverzicht

Eerste stappen gezet

Google heeft inmiddels actie ondernomen om het updateprobleem van Android aan te pakken. Naast het feit dat het bedrijf steeds meer features onderbrengt in Google Play Services, is Project Treble een belangrijke nieuwe functie van Android 8.0 (Oreo). Met Treble is de kern van Android losgekoppeld van de software van de fabrikant, wat het updaten in theorie een stuk makkelijker maakt.

Niet alle smartphones worden voorzien van Project Treble. Vooral bij smartphones die bij verschijning op Android 8.0 lopen, zit de feature ingebouwd. Zo hebben de Galaxy S9 en S9 Plus de feature aan boord, maar vallen bijvoorbeeld de Nokia 5 en 6 buiten de boot, ondanks dat ze op Oreo lopen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu