Er is veel om te doen: het kort geding dat de Consumentenbond aanspant tegen Samsung om het gebrekkige updatebeleid. Zorgt die stap ervoor dat ook andere Android-fabrikant hun beleid verbeteren?
Lees verder na de advertentie.
Kort geding
Ondanks gesprekken met Samsung is de Consumentenbond nog steeds van mening dat het bedrijf consumenten slecht informeert over Android-updates. “Consumenten worden bij de koop van een Samsung Android-toestel onvoldoende geïnformeerd over hoe lang zij software-updates zullen ontvangen. De Consumentenbond eist dat Samsung hierover duidelijke en ondubbelzinnige informatie verstrekt aan klanten”, aldus directeur Bart Combée.

Het kort geding is een opvallende stap omdat Samsung eind december, eveneens onder druk van de Consumentenbond, al besloot om klanten beter te informeren over de update- en beveiligingsstatus van toestellen. Op productpagina`s is extra informatie te vinden, bijvoorbeeld met betrekking tot Stagefright en mogelijke beveiligingspatches. Enkele maanden eerder startte Samsung bovendien met het pushen van maandelijkse beveiligingsupdates. Blijkbaar is dat voor de Consumentenbond nog niet genoeg.
Onduidelijkheid
Ergens is dat wel begrijpelijk, want alleen premiumtoestellen van Samsung die de afgelopen twee jaar zijn verschenen, worden daadwerkelijk bijgewerkt. Een groot aantal goedkopere en/of oudere toestellen draait op oudere firmware en loopt daardoor nog steeds risico. Toch is Samsung niet de enige die duidelijker over Android-updates zou kunnen zijn, getuige de populariteit van onze Android 5.0-update en Android 6.0-update dossiers. Het uitrollen van Android-updates is om verschillende redenen een ingewikkeld, lang en soms problematisch proces. En dat leidt tot verwarring en irritatie bij gebruikers.
LG
De Consumentenbond richt vooralsnog zijn pijlen op marktleider Samsung, wat andere fabrikanten de gelegenheid biedt om hun updatebeleid te verbeteren, zo blijkt uit een rondvraag van Android Planet. Net als Samsung en Google (Nexus) rolt LG sinds vorig jaar ook geregeld patches uit om kritieke Android-lekken te dichten. “LG is toegewijd om gebruikers de uiterste vorm van device security te bieden. Om dit te realiseren zijn ondertussen alle recente toestellen die gevoelig voor Stagefright waren, van een beveiligingsupdate voorzien”, aldus een woordvoerder.
Kritieke lekken worden maandelijks gedicht
“Ook worden maandelijkse updates uitgerold als er nieuwe lekken worden gevonden. Updates van het OS proberen we steeds door te voeren als de hardware dit toelaat. De LG G4 was bijvoorbeeld één van de eerste toestellen die Android 6.0 ontving en ondertussen werken we door om de update uit te rollen naar andere toestellen.”
Huawei/Honor
Huawei en Honor krijgen aan de lopende band vragen over hun updatebeleid. Dimitry Vleugel: “Hiervoor hebben we ons callcenter en e-mailklantenservice paraat staan, maar ook een forum en social media-kanalen worden ingezet. Het uitrollen van een Android-update is echter geen eenvoudig proces, temeer omdat elk toestel een aantal varianten per land of regio heeft. Google brengt een versie uit, wij optimaliseren die voor onze EMUI-skin en hardware en sturen hem weer terug naar Google ter controle. Pas na goedkeuring kunnen we de uitrol naar consumenten starten, wat vaak ook nog even duurt omdat updates in batches worden verzonden.“
Het is niet altijd mogelijk om budgettoestellen te blijven updaten
Een belangrijk verschil met de concurrentie is dat toestellen van Huawei een relatief korte levenscyclus hebben.”Over het algemeen houden we ons aan de twee jaar die in de markt wordt aangehouden. Dat is echter afhankelijk van het model: bij budgettoestellen is het niet altijd mogelijk om zo lang updates door te voeren.“
Sommige oudere toestellen krijgen daardoor niet een complete versieupdate, maar wel onderhoudsupdates om de beveiliging en stabiliteit te garanderen. “We updaten momenteel zoveel mogelijk toestellen naar Android 6.0. De Honor 7, 6+, 6 en 4X krijgen deze update sowieso en door middel van bètatests vragen we de community om feedback te geven.“
HTC
HTC kon voor publicatie van dit artikel geen officiële reactie geven, maar het moge duidelijk zijn dat de fabrikant de afgelopen tijd stappen heeft gezet wat betreft het updatebeleid. Zo kregen de HTC One M7 en M8 snel de update naar Android Lollipop en was het bedrijf er relatief vroeg bij met het updaten naar Android Marshmallow. De HTC One A9 was zelfs het eerste niet-Nexus-toestel dat standaard op de laatste Android-versie draait.
Bovendien garandeert het bedrijf twee jaar software-ondersteuning voor vlaggenschipmodellen en is er een officieel overzicht met informatie over welke toestellen al dan niet Marshmallow krijgen. Maar veel budgettoestellen, bijvoorbeeld uit de Desire-reeks, zijn niet in het overzicht te vinden. Goedkoop lijkt in dit geval duurkoop te zijn.
Sony
Sony informeert gebruikers via haar eigen blog over aanstaande software-updates en deed dat het afgelopen jaar al vrij goed. Bovendien brengt het bedrijf geregeld experimentele roms uit, zodat enthousiastelingen alvast nieuwe functies kunnen uitproberen. Ook de feedback op het zogeheten Concept for Marshmallow, een meer uitgeklede versie van Sony`s skin, is positief. De bètasoftware is vooralsnog niet voor iedereen beschikbaar, al communiceert Sony wel duidelijk welke toestellen naar Marshmallow worden geüpdatet.
Dit jaar zal er bij de fabrikant een grotere focus liggen op het uitrollen van snelle beveiligingspatches. “Belangrijke issues in 2015 benadrukten het belang van het tijdig en preventief aanpakken van kwetsbaarheden om zo onze klanten en partners zekerheid te bieden. Naast dat Android OS fundamenteel is voor de beveiliging, is het net zo belangrijk om andere aanvalsoppervlakken actief te minimaliseren, zodat malware minder kans heeft om toe te slaan”, zegt een woordvoerder.
Precieze releasedata voor updates geven, blijft echter moeilijk. “Omdat update stappenplannen veranderlijk zijn, kunnen we niet altijd concrete uitspraken doen tijdens de aankondiging van een nieuw product. Wij proberen zo transparant mogelijk te zijn in het delen van informatie zodra de nodige akkoorden en beslissingen zijn gemaakt, om teleurstellingen onder gebruikers te voorkomen.”
Verbetering van het updateproces
Samsung zelf betreurt het dat de Consumentenbond een rechtszaak heeft aangespannen. “Wij hebben de afgelopen maanden nauw samengewerkt met de Consumentenbond om de zorgen van consumenten te adresseren. Ten eerste publiceren wij sinds eind vorig jaar de softwaregegevens per mobiel apparaat op onze website, met achtergrondinformatie over software- en beveiligingsupdates”, zo laat Anne ter Braak van Samsung Nederland weten.
Maandelijkse beveiligingsupdates alleen voor premiumtoestellen
“Momenteel zijn twee derde van onze mobiele apparaten die we sinds juli 2013 hebben uitgebracht volledig geüpdatet en beschermd tegen kwetsbaarheden als Stagefright.“ Het bedrijf zoekt continu naar manieren om het updateproces te verbeteren, bijvoorbeeld door het uitrollen van maandelijkse beveiligingsupdates. Maar die zijn als gezegd vooralsnog voorbehouden aan high-end toestellen als de Galaxy S6 (Edge/Edge+) en Note 4/5.
Samsung belooft in maart 80 procent van zijn toestellen te hebben gepatcht voor Stagefright, maar dan zijn er nog steeds smartphones en tablets die actief gebruikt worden en gevaar lopen. Ook veel oudere en goedkopere toestellen van andere fabrikanten hebben nog niet de benodigde updates ontvangen. Ondanks alle goede beloften zit er als gebruiker vooralsnog niets anders op dan om de twee jaar een nieuw toestel aan te schaffen of te kiezen voor een high-end of Google Nexus-toestel dat gegarandeerd (langer) software-ondersteuning krijgt.