Android heeft een slecht imago als het gaat om veiligheid, maar Google deed in 2017 zijn best om het besturingssysteem veiliger te maken met een hoop verbeteringen.
Lees verder na de advertentie.
Android veiliger in 2017
Het imago van Android is niet al te best als het gaat om veiligheid en privacy. Stapels berichten over malware in het afgelopen jaar hebben dit imago niet goed gedaan. Het downloaden van apps is nog steeds een gevaarlijke zaak, zelfs in de ogenschijnlijk veilige Play Store.
Ook maakte het grote wifi-lek eerder dit jaar pijnlijk duidelijk welk probleem Android met updates heeft. Een beveiligingsupdate die Google vlot uitrolt om een actueel probleem te verhelpen bereikt in de eerste week namelijk maar bizar weinig toestellen. Daarna kan het maanden of langer duren tot iedereen deze update krijgt. Ook blijken Android-apps vol te zitten met trackers (hoewel niet exclusief voor Android), die je gedrag in de gaten houden en deze informatie verkopen aan adverteerders. Google werkt gelukkig aan verbetering.
Android 8.0 (Oreo)
Eerder dit jaar liet Google de juiste richting al zien met de update naar Android 8.0 (Oreo). Belangrijk bij deze update is Google Play Protect. Deze bundeling van verschillende veiligheidsdiensten voor Android scant je apps op zoek naar onveilige code. Het Play Protect-logo wordt inmiddels ook op verpakkingen van hardware geplaatst om aan te geven dat het toestel voldoet aan Googles veiligheidsvoorwaarden.
Project Treble is mogelijk de belangrijkste toevoeging dit jaar. Met Android 8.0 wordt Android onderverdeeld in twee onderdelen. Eentje voor Google en eentje voor de fabrikanten. Hierdoor kan Google updates voor Android uitrollen zonder dat die updates de fabrikanten in de weg zitten. OnePlus heeft helaas al aangegeven hier geen gebruik van te gaan maken voor zijn bestaande toestellen, maar het is te hopen dat andere populaire fabrikant dat wel doen. Voor toekomstige toestellen die lanceren met Android 8.0 is het in ieder geval wel een enorme vooruitgang.
Recente verbeteringen
Enkele berichten van afgelopen maand laten zien dat Google deze lijn doorzet. Zo gaat Google eindelijk optreden tegen apps die stiekem persoonlijke data verzamelen. App-makers moeten niet alleen duidelijk zijn dat data wordt verzameld, maar ook wat er vervolgens met die data wordt gedaan. Gebeurt dit niet dan krijgen gebruikers vanaf februari daar een duidelijke waarschuwing over op het scherm.
Ook verbiedt Google eindelijk apps die reclame op je lockscreen zetten. Steeds meer app-makers zagen een laagje over je echte lockscreen als een handige manier om meer advertentie-indrukken te scoren. Het resultaat was dat gebruikers bij het ontgrendelen van hun smartphone per ongeluk op een reclame drukte.
Op naar een beter imago
Ook zijn er nog kleinere dingen waar Google aan werkt. Zo betaalt het bedrijf hackers om populaire apps te breken met het nieuwe Google Play Security Reward-programma. Hoewel er nog veel meer aandacht moet gaan naar nep-apps in de Play Store is het ook goed dat de populairste apps onder een vergrootglas worden gelegd.
Het imago van een onveilig besturingssysteem raakt Android niet snel meer kwijt, als dat ĂĽberhaupt nog mogelijk is. Google heeft in 2017 in ieder geval wel laten zien de juiste stappen te zetten om Android voor zijn gebruikers veiliger te maken. Hopelijk wordt deze trend in 2018 voortgezet.
Lees het laatste nieuws over Google
- Oude smartphone? Binnenkort geen Chrome en Google Agenda meer (28-11)
- Let op: Google verwijdert oude Gmail-accounts vanaf 1 december (27-11)
- “Nieuwe” Google Maps-app nu ook op Android Auto (27-11)
- ‘OfficiĂ«le wallpapers van Google Pixel 8a zijn al gelekt’ (24-11)
- Nieuw in Google Bard: vragen stellen over YouTube-video’s (23-11)