De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Consumentenbond: ‘Android-smartphones lopen achter qua beveiliging’

Rick van der Veer
31 augustus 2017, 11:04
2 min leestijd
Consumentenbond: ‘Android-smartphones lopen achter qua beveiliging’

Veel Android-smartphones lopen nog altijd achter als het gaat om beveiligingsupdates. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de helft van alle smartphones meer dan een half jaar achterloopt met veiligheidsupdates.

Lees verder na de advertentie.

Gebrek aan Android veiligheidsupdates

Nog geen zes procent van alle verkochte Android-smartphones in Nederland in de afgelopen drie jaar loopt op de meest recente veiligheidsupdate. Het ligt voor de hand dat de toestellen van Google zelf, zoals de Google Pixel en Nexus 6P, het best presteren: deze krijgen de updates van Google zelf. Ook de Android One-smartphones van General Mobile, waaronder de GM6, zijn recentelijk nog bijgewerkt.

Android veiligheidsupdates

Samsung, Motorola en Sony vallen in de middenmoot van het onderzoek. Vooral Samsung en Sony hebben een flink aantal smartphones die in augustus of juli nog zijn bijgewerkt. Veel Motorola-toestellen zijn in de afgelopen maand nog bijgewerkt, maar meer dan de helft van de geteste smartphones loopt op een update van februari 2017 of ouder.

De fabrikanten die het slechtst presteren in het onderzoek van de Consumentenbond zijn niet alleen bedrijven die vooral budgetsmartphones maken. Naast Alcatel en Wiko komen ook LG en Huawei slecht uit de bus. Deze vier merken hebben volgens het onderzoek geen enkel toestel dat op de update van augustus draait.

Wil je controleren op welke veiligheidsupdate jouw toestel loopt? Via de Instellingen-app kun je onder ‘Over de telefoon’ zien welke Android-versie je hebt, en direct naar updates zoeken.

Verbetering met Android 8.0

Google heeft het in Android 8.0 (Oreo) makkelijker gemaakt voor fabrikanten om updates uit te rollen. Dankzij Project Treble is er een strengere scheiding gemaakt tussen Android zelf, en wat smartphonefabrikanten er aan mogen aanpassen. In theorie wordt het makkelijker voor fabrikanten om updates uit te brengen, omdat er minder aangepast hoeft te worden. Pas aan het eind van het jaar komen de eerste smartphones met Project Treble uit: oudere toestellen zullen er helaas niets van merken.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu