Niet Apple, maar een voormalig topman van Google valt Android aan. Volgens hem lopen Android-smartphones jaren achter op de iPhone, en dat is de schuld van Google.
Lees verder na de advertentie.
Android- versus iPhone-camera
Van de Samsung Galaxy S8 tot de Google Pixel of HTC U11: we hebben in de voorbije maanden een aantal zeer indrukwekkende smartphonecamera’s voorbij zien komen. Volgens Vic Gundotra, tot 2014 topman bij Google, is het echter niets vergeleken met wat Apple kan. Gundotra claimt dat Android een flinke achterstand heeft op de iPhone.
De voormalig topman postte op Facebook dat traditionele camera’s wat hem betreft een afgeschreven productcategorie zijn, voor de gemiddelde gebruiker althans. “Ik liet bij een bezoek aan het restaurant mijn professionele camera thuis en maakte foto’s met m’n iPhone. (…) Het eindresultaat is overduidelijk indrukwekkend. Geweldig werk, Apple,” aldus Gundotra.

In de reacties op de post claimde iemand dat de Galaxy S8 een nog betere camera had dan de iPhone. Gundotra is het daar echter stevig mee oneens. Volgens hem loopt Apple flink voor op Samsung, maar is dat voornamelijk de schuld van Android. “Ik zou nooit een Android-smartphone voor foto’s gebruiken,” claimt de voormalig topman stellig.
“De reden is simpel: het is Android.” Volgens Vic is het besturingssysteem te open, waardoor elke smartphone wordt geleverd met een te groot aantal foto-apps. Niet alleen Google heeft zijn eigen camera-app en een eigen algoritme voor het verwerken van foto’s, maar vrijwel elke fabrikant heeft ook een eigen app met eigen algoritme. De hardware van een Samsung-camera kan nog zo goed in orde zijn, op softwaregebied lopen ze volgens Gundotra achter.
‘Vroeger was Google beter’
Volgens de voormalig topman was Google in het verleden stukken sterker op het gebied van algoritmes. “Vroeger hadden we de ‘Auto-Awesome’-knop in de foto-app, waarmee je automatisch rimpels weghaalden en tanden witter maakte.” Niet geheel toevallig verwijst Gundotra daarmee naar een feature die werd ontwikkeld toen hij nog bij Google werkte. De topman stond aan het hoofd van Google+, het sociale netwerk waar veel Google-innovaties op cameragebied als eerste opdoken.
Sinds zijn vertrek is het allemaal bergaf gegaan, zo lijkt hij te suggereren. Of dat een faire claim is, is maar de vraag. Gundotra lijkt in ieder geval zeker te zijn van zijn zaak: “Als je fotografie echt belangrijk vindt, dan heb je een iPhone. Als je het niet erg vindt om een paar jaar achter te lopen, koop een Android.”