‘Eenvoudige Nokia toont Android-variant voor goedkoopste telefoons’
Dennis de Vries

Er is een foto verschenen van een eenvoudige gsm die een nog niet uitgebrachte versie van Android draait. Het gaat zeer waarschijnlijk om een Nokia, met een speciale Android-versie voor telefoons zonder touchscreen.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Android voor gsm

De gelekte foto toont een eenvoudige een telefoon zonder touchscreen, maar met een numeriek toetsenbord. Op het kleine scherm wordt onmiskenbaar Android getoond. Website 9to5Google kreeg de foto van een anonieme bron opgestuurd. Eerder meldde de site al dat Google werkt aan een versie van Android voor de allergoedkoopste telefoons, die niet beschikken over een aanraakgevoelig scherm.

De foto geeft ons een eerste blik op wat het startscherm van deze nieuwe versie van Android kan worden. Prominent in beeld staat een icoontje van een microfoon. Of dit betekent dat Google Assistent beschikbaar komt voor dit soort toestellen, is niet helemaal zeker. Het zou ook om spraakgestuurd zoeken kunnen gaan.

Android zonder touchscreen

Chrome en YouTube-apps aanwezig

Onderaan het startscherm staan een aantal snelkoppelingen naar apps. Daar zitten bekende namen bij. Zo zijn YouTube, Chrome en de camera-app duidelijk te herkennen. Ook biedt de rij toegang naar het menu voor alle apps, en staat er nog een onbekend app-icoon tussen. Eerder lekte al een screenshot uit van hoe Chrome eruit zou komen te zien op dit soort toestellen.

Helemaal onderaan beeld staan navigatieknoppen die toegang bieden tot meldingen en instellingen. Alles is te bedienen via de vierpuntsdruktoets op het toetsenbord. Of het toestel daadwerkelijk een Nokia is, weten we niet zeker. Een merknaam is niet te zien, maar het apparaat heeft veel weg van een Nokia 220 waar een rubberen hoesje omheen zit.

Nokia met Android voor gsm

Android speciaal voor mobieltje zonder touchscreen

Er gaan al een tijdje geruchten over een versie van Android voor de allergoedkoopste telefoons, zonder touchscreen. Momenteel is de voordeligste optie vaak een toestel met Android Go. Deze versie van Android is geschikt gemaakt voor touchscreen-telefoons met niet al te krachtige specs, zoals de Nokia 1 Plus en Alcatel 1X.

Hoewel die toestellen niet duur zijn, moet je er nog steeds zo’n 80 euro voor betalen. In veel delen van de wereld is dat voor mensen niet op te brengen. Vandaar dat Google mogelijk op deze manier zijn doelgroep wil verbreden met een Android-variant voor nóg voordeligere toestellen.

Mogelijke opvolger van KaiOS

Vorig jaar investeerde Google nog in het mobiele besturingssysteem KaiOS, dat kan draaien op telefoons van rond de 10 á 15 euro. De versie van Android, die op de gelekte foto en het screenshot staat, heeft daar wel iets van weg. Google houdt de lippen echter nog stijf op elkaar over de verdere ontwikkeling van deze versie van Android.

Het laatste nieuws over Google

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.