Wat je moet weten over Android en een veilige VPN-verbinding
Daniël Verlaan

We verbinden heel vaak met onveilige openbare wifi-netwerken. Om jezelf te beschermen tegen kwaadwillenden en je internetgebruik te verbergen, kun je gebruikmaken van een VPN.

Android vpn: alles wat je moet weten

Wat is een VPN?

VPN is de afkorting van  Virtueel Privaat Netwerk. Zo’n VPN wordt gebruikt om een muur te bouwen rondom de internetverbinding. Normaliter verbind je via een mobiele verbinding of (openbaar) wifi-netwerk met het internet. Bij eerstgenoemde is het mogelijk dat de telecomprovider meekijkt met jouw internetgebruik, bij een (openbaar) wifi-netwerk kan naast de internetprovider en beheerder van het wifi-netwerk ook iedereen die met hetzelfde wifi-netwerk is verbonden jouw internetgebruik in de gaten houden. Dat zijn er nogal veel, waardoor het verstandig is om een digitale muur om jouw internetverbinding heen te bouwen.

Bij een VPN verbind je bijvoorbeeld met een 4G-verbinding of wifi-netwerk met het internet, maar bouw je om deze verbinding een muur waardoor anderen niet  mee kunnen gluren; zowel de provider als anderen in hetzelfde netwerk. VPN’s versleutelen de verbinding en laten de dienst verlopen via een eigen server die veelal geen informatie bijhoudt, waardoor een VPN meestal in het bedrijfsleven wordt gebruikt om een extra beveiligingslaag toe te voegen.

Wat kun je met een VPN?

Een VPN biedt de mogelijkheid om je internetgebruik te verbergen voor anderen, waardoor je privacy gewaarborgd blijft en je jezelf beveiligt tegen potentiële dreigingen. Daarnaast wordt een VPN gebruikt om je locatie te verhullen. Dit is op verschillende manieren handig. Je kunt bijvoorbeeld een geblokkeerde website bezoeken omdat de betreffende site niet in het land van de VPN-server wordt geblokkeerd. Of je kunt jouw ip-adres verhullen, zodat de website niet weet dat jij langs bent geweest.

vpn

Maar de populairste functie van een VPN is de mogelijkheid om het Amerikaanse aanbod van Netflix of soortgelijke diensten te krijgen. Met een VPN kun je jezelf voordoen als een Amerikaanse Netflix-gebruiker, door als VPN-server een Amerikaanse server te kiezen. Vervolgens zie je het veel grotere Amerikaanse aanbod van de streamingdienst, die je kunt streamen naar jouw apparaten.

Wat zijn de beste VPN-diensten?

Android Planet heeft zijn drie favoriete VPN-diensten op een rijtje gezet. De drie diensten hieronder bewaren geen logs, waardoor ze geen informatie opslaan over het internetgebruik van hun klanten. Ook kun je bij de diensten kiezen uit welk land de verbinding afkomstig is, zoals Nederland, België of de Verenigde Staten.

Private Internet Access

PiaPrivate Internet Access  wordt door velen als de beste VPN-dienst gezien. De Amerikaanse dienst biedt enorm veel functies voor een vrij schappelijke 6,95 dollar per maand of 39,95 dollar per jaar. Voor dat geld kun je vijf apparaten tegelijkertijd met de VPN verbinden, is je verbinding versleuteld en is er ondersteuning voor P2P- en VoIP-diensten, zoals uTorrent en Skype. Daarnaast is er geen limiet op de snelheid of het verbruik, waardoor je met Private Internet Access relatief veilig torrents kunt downloaden.

Torguard

unnamedNaast Private Internet Access komt ook Torguard uit de Verenigde Staten. De dienst kreeg veel bekendheid door één van de eerste VPN-diensten te zijn die heel gemakkelijk was in te stellen om torrents te downloaden; vandaar ook de naam (Tor- komt van torrent). Daarnaast ondersteunt de dienst VoIP-diensten zoals Skype en Messenger, maar kun je ook gemakkelijk de versleuteling aanpassen. Ook zijn er zogeheten kill switches beschikbaar, waarmee je bijvoorbeeld apps of de internetverbinding in zijn geheel uitschakelt als de verbinding met de VPN  plotseling verbreekt.

NordVPN

QTLxNdqO_400x400NordVPN is de enige dienst van deze drie die niet uit de Verenigde Staten komt, maar uit Panama. Althans, daar staan de servers van NordVPN. Net als Private Internet Access en Torguard biedt NordVPN ondersteuning voor P2P, VoIP en krachtige versleuteling (AES-256). Een fijne functie van NordVPN is  de integratie van het zeer veilige Tor-netwerk, waarbij je via nodes de internetverbinding anonimiseert. Dat is nog een extra laag beveiliging naast de standaard VPN-verbinding.

Hoe stel je een VPN in bij Android?

Een VPN is handmatig in te stellen op Android door naar ‘Instellingen > Draadloos en Netwerken > Meer > VPN’ te gaan en vervolgens handmatig een VPN-dienst toe te voegen. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat je een pincode, patroon of wachtwoord gebruikt om je smartphone of tablet te ontgrendelen.

vpn

In het venster vul je de benodigde informatie in die je van je VPN-dienst krijgt, zoals het webadres van de VPN-dienst en je gebruikersnaam en wachtwoord. Vervolgens kun je de VPN via de notificatie in de bovenbalk in- of uitschakelen en de optie selecteren om de VPN-verbinding altijd ingeschakeld te houden.

Zijn er ook VPN-apps?

Jazeker! De meeste grote VPN-diensten hebben een Android-app waarmee je gemakkelijker met de  VPN kunt verbinden, zoals Private Internet Access en Torguard. Dit gebeurt meestal door je logingegevens van de dienst in de app in te vullen, om vervolgens op de knop ‘verbind’ te drukken.

Tunnelbear

tunnelbearTunnelbear is met afstand onze favoriete VPN-app voor Android. De dienst heeft de  meest gebruiksvriendelijke app en biedt een gratis VPN aan waarmee gebruikers elke maand 500MB mogen verbruiken; handig voor  de internetsessies bij openbare wifi-netwerken. Zo blijf je toch beschermd, maar hoef je niets te betalen. Mocht je de dienst echt heel fijn vinden: voor 6,99 dollar per maand of 49,99 dollar per jaar krijg je ongelimiteerd toegang tot Tunnelbear. Daarnaast zijn er ook apps voor de pc, Mac, iPhone en desktopversie van Chrome beschikbaar.

Download Tunnelbear in Google Play (gratis)

Hideman VPN

hidemanHideman is een overzichtelijke en fraaie Android-app die je gemakkelijk met hun VPN-dienst laat verbinden. Ook is er een widget beschikbaar waarmee je snel de VPN-verbinding activeert of uitschakelt. Een handigheidje van Hideman VPN is de mogelijkheid om met een sms-bericht te betalen. Dit prefereren gebruikers veelal boven het gebruik van een creditcard of PayPal-account, die velen niet hebben. Daarnaast biedt Hideman VPN een ingebouwde adblocker, waarmee je advertenties van websites verwijdert.

Download Hideman VPN in Google Play (gratis)

SuperVPN

supervpnSuperVPN is een gratis VPN-dienst die je voor twintig dagen de beveiligde verbinding laat gebruiken. Na die twintig dagen mag je de app voor sessies van zestig minuten gebruiken. Als de sessie  verbreekt, verbind je opnieuw met SuperVPN en je bent weer beveiligd. De app valt op door zijn simpele interface: er is één knop waarmee je met SuperVPN verbindt. Daarnaast hoef je jezelf ook niet te registeren en is er geen limiet. Bij gratis diensten is er echter altijd een addertje onder het gras (zoals Hola die je verbinding doorverkoopt), dus wees gewaarschuwd – maar vooralsnog zijn er geen opvallende praktijken aan het licht gekomen bij SuperVPN.

Download Super VPN in Google Play (gratis)

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.