Google geeft definitieve versie Android Wear 2.0 vrij

Thomas Haenen
8 februari 2017, 18:11
2 min leestijd
Google geeft definitieve versie Android Wear 2.0 vrij

Google heeft zojuist de definitieve versie van Android Wear 2.0 beschikbaar gemaakt. De update zorgt er onder andere voor dat smartwatches zelfstandig hun ding kunnen doen, ook als er geen smartphone in de buurt is.

Lees verder na de advertentie.

Android Wear 2.0 beschikbaar

De definitieve versie van Android Wear 2.0 is nu beschikbaar voor fabrikanten, zo heeft Google laten weten. Zij moeten de software vervolgens nog wel geschikt maken voor hun bestaande smartwatches voor een update uitgerold kan worden. Wel heeft Google aangegeven dat een groot aantal Android Wear-smartwatches de komende tijd een update kunnen verwachten.

Google heeft een lijst vrijgegeven van alle Android-smartwatches die een update kunnen verwachten. Wanneer die update precies verschijnt is nog onduidelijk, en kan van product tot product verschillen. We hebben de bekendste smartwatches met Android Wear 2.0-update hieronder voor je verzameld.

De release van Android Wear 2.0 heeft nog aardig lang op zich laten wachten. Google gaf in het voorjaar van 2016 een eerste indruk van de update, en dat was al ruim een jaar na de release van Android Wear 1.0. Oorspronkelijk zou de 2.0-update in het najaar verschijnen maar Google zag zich na kritiek en bugs genoodzaakt terug te keren naar de tekentafel. Uiteindelijk zijn er een forse zes developer previews verschenen van de software, met soms relatief grote tussentijdse aanpassingen.

Van accessoires naar zelfstandigheid

Het toverwoord van Android Wear 2.0: zelfstandigheid. Smartwatches waren tot nu toe vooral accessoires voor je smartphone. De horloges hadden een continue verbinding met je mobieltje nodig voor vrijwel alles. Hoewel smartwatches geïntroduceerd werden als handige fitnesstrackers, kon je niet zomaar hardlopen zonder je smartphone op zak. Dat verandert met Android Wear 2.0.

Zo heeft het besturingssysteem nu zijn eigen versie van de Play Store, met apps die speciaal voor smartwatches zijn ontwikkeld. Daar zijn niet alleen fitness-apps te vinden, maar ook bijvoorbeeld een versie van Yelp die je op de hoogte houdt over leuke restaurants in de buurt. Daarnaast zijn er verschillende berichtendiensten aanwezig. Omdat typen op zo’n klein schermpje wel erg priegelig is, kun je ook letters tekenen. Met Smart Reply geeft Google zelfs suggesties over mogelijk relevante onderwerpen.

Android Wewar 2.0 beschikbaar

Android Wear 2.0 hardware

Om al deze features mogelijk te maken kunnen fabrikanten ervoor kiezen om smartwatches te voorzien van krachtigere hardware. De LG Watch Sport is daarvan een goed voorbeeld. Het is één van de eerste smartwatches met Android Wear 2.0. Het apparaat is uitgerust met zijn eigen chips voor nfc, gps en 4G. Zo kun je overal mobiel internetten, betalen en navigeren.

Ook biedt Android Wear 2.0 volledige integratie met de Google Assistent, de stemgestuurde assistent. Als je op enig moment de powerknop ingedrukt houdt, of ‘OK Google’ roept, kun je verschillende commando’s opgeven. Je kunt navigatie starten, een bericht versturen of een reminder instellen zonder de smartwatch aan te hoeven raken.

Lees het laatste nieuws over Android Wear

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu