De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Met deze 4 verbeteringen maakt Android Wear 2.0 een kans

Thomas Haenen
6 februari 2017, 20:37
5 min leestijd
Met deze 4 verbeteringen maakt Android Wear 2.0 een kans

Later deze week brengt Google niet alleen de definitieve versie van Android Wear 2.0 uit, maar ook de LG Watch Style en Watch Sport. Hebben deze smartwatches alles in huis om Android Wear groot te maken?

Lees verder na de advertentie.

Android Wear 2.0 voordelen

Bijna drie jaar na de introductie van Android Wear kunnen we wel stellen dat het besturingssysteem voor smartwatches geen groot succes is, en dan drukken we ons nog voorzichtig uit. De lancering was nog een bescheiden succesje met prima producten, maar sindsdien ging het hard achteruit. Consumenten liepen niet warm voor de wearables en lieten de slimme smartwatches massaal links liggen. Het was zelfs zó massaal dat grote namen als Motorola, Huawei en HTC hebben aangegeven voorlopig niets meer met wearables te doen.

Dat terwijl het andere fabrikanten wel lukt aardig succesvol te zijn met hun eigen software. Zo zijn de verkopen van Apple’s Watch goed voor meer dan de helft van de wearablemarkt en timmert ook Samsung flink aan de weg met de Gear-serie op het eigen TizenOS. Google loopt ondertussen hopeloos achter. Het aantal nieuwe smartwatches dat vorig jaar verscheen is op één hand te tellen. Android Wear 2.0, de grote nieuwe update voor het OS, werd herhaaldelijk uitgesteld. De software werd onthuld in mei 2016, zou verschijnen in het najaar, maar dat werd meerdere malen teruggeduwd. Deze week is het waarschijnlijk eindelijk zo ver: op donderdag 9 februari worden Android Wear 2.0 én de eerste LG-smartwatches met de nieuwe software verwacht.

asus zenwatch apple watch alternatieven

Daar komt nog eens bij dat de meeste mensen überhaupt niet warmlopen voor smartwatches. Slechts een paar procent van alle iPhone-bezitters heeft een Apple Watch. Zelfs verschillende forse updates en een grote revisie van de hardware heeft weinig interesse op weten te wekken. Google heeft dus een dubbele uitdaging voor zich: niet alleen interesse opwekken voor Android Wear als hét besturingssysteem voor smartwatch, maar de behoefte aan smartwatches in het algemeen opvoeren.

In afwachten van wat er later deze week gepresenteerd wordt blikken wij nog even terug. Welke vier lessen moet Google geleerd hebben om de Android Wear 2.0 voordelen duidelijk te maken en de smartwatches succesvol te maken?

1. Smartphone niet vereist

Eén van de grootste zwaktes van smartwatches tot nu toe: het zijn meer accessoires dan zelfstandige producten. De meeste smartwatches moeten continu via bluetooth verbonden zijn met je telefoon om gps, 4G en andere gegevens binnen te halen. Is je smartphone niet in de buurt, dan vallen vrijwel alle functies weg. Ga je een rondje hardlopen zonder smartphone, dan is je slimme horloge opeens oerdom.

Android Wear 2.0 voordelen

Google lijkt inmiddels ook door te hebben dat veel gebruikers daar niet blij van worden. Bij Android Wear 2.0 staat de zelfstandigheid van smartwatches centraal. Het besturingssysteem krijgt zijn eigen versie van de Play Store, mét losstaande apps. Een groot aantal diensten werkt straks ook zonder koppeling met je mobieltje. Natuurlijk hangt het wel af van de hardware van je smartwatch. Is er geen gps aanwezig, dan kun je ook geen navigatie krijgen. Maar nu ontwikkelaars van Foursquare, Lifesum en andere populaire apps aan het bouwen zijn voor Android Wear, wordt het opeens een stuk makkelijker om je smartphone thuis te laten liggen.

2. Focus op functies, niet fratsen

Lange tijd werden smartwatches gezien als dé volgende stap op mobiel gebied. Horloges moesten plots allerlei taken van toestellen overnemen. Smartwatches waren niet alleen om notificaties te ontvangen, maar ook voor je fitnessdata, notificaties, games, korte nieuwsberichten, chat-apps, wat je ook maar kon bedenken. Leuk in theorie, verre van ideaal in de praktijk. Want ga je nou echt een compleet WhatsApp-bericht versturen via een priegelig schermpje, of Pokémon GO spelen op je smartwatch?

Inmiddels lijken fabrikanten te beseffen dat het overgrote deel van de gebruikers maar twee vereisten heeft: notificaties en fitnessdata. Het meest veelzeggende bewijs daarvoor was Apples presentatie van de vernieuwde Watch, eind 2016. Werd de eerste Watch nog gepresenteerd als een alleskunner en krachtpatser, dit keer was er een duidelijkere focus. Ook Samsung zet vooral in op fitnessinfo met zijn Gear S3. Natuurlijk zullen er ook voor Android Wear 2.0 nog wel wat games verschijnen, maar de kans is groot dat ontwikkelaars eenzelfde focus gaan volgen.

lg watch style-afbeelding

3. Kies voor een tijdloos ontwerp

Van de LG Watch Style en Sport zijn de afgelopen weken al verschillende foto’s uitgelekt. De beste manier om die beelden te omschrijven is misschien wel ‘voorspelbaar’. Het zijn horloges met een touchscreen, zonder extra fratsen. Geen ontzettend dikke behuizing, geen futuristische touches met extra knoppen, gewoon lekker tijdloos.

Dat klinkt saai, maar is eigenlijk een prima keuze. Een smartwatch zit continu om je arm en dan zijn er twee zaken belangrijk. Hij moet compact zijn: met een grote smartphone kom je tegenwoordig goed weg, terwijl een grote smartwatch al snel heel lomp oogt én niet prettig zit. Maar bovenal moet hij er stijlvol uitzien. Een smartwatch is toch een beetje een stijlkeuze. Iets dat ontzettend opvalt is misschien leuk, maar de kans is groot dat je er na een paar weken wel klaar mee bent. Dan liever iets dat meerdere jaren degelijk blijft.

samsung gear s3 review

4. Flink stuk betaalbaarder

Als we de geruchten mogen geloven wordt de LG Watch Style straks voor iets meer dan 200 euro verkocht. De Watch Sport, uitgerust met 4G-ondersteuning en allerlei andere extra functies, zou zo rond de 350 euro kosten. Echt goedkoop is het niet, maar wel een stuk betaalbaarder dan voorheen. Ter vergelijking: de Apple Watch kost je al gauw 400 euro voor het nieuwste instapmodel, maar dan heb je nog geen mobiele data ingebouwd. Voor een Gear S3 mét 4G betaal je nog zo’n honderd euro meer. Dat zijn absurde prijzen, zeker als je beseft dat het overgrote deel van alle Android-smartphones mínder kost dan die smartwatches.

Zo onderstreept Google gelijk de kracht van Android: doet hetzelfde als de concurrentie, maar voor een veel lagere adviesprijs. Tuurlijk, het prijsverschil met bijvoorbeeld een fitnessbandje blijft fors, maar Android Wear weet aanzienlijk meer opties te bieden.

Lees het laatste nieuws over Android Wear

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's