We horen niet zo vaak meer over Googles smartwatchplatform. Hoe staat het eigenlijk met Android Wear in 2018? Een tussenstand.
Lees verder na de advertentie.
Android Wear 2018: updates, bugs en horloges
Er was een tijd dat Google zijn mond niet kon houden over Android Wear, het besturingssysteem voor smartwatches. Er kwamen achter elkaar nieuwe horloges uit en tijdens Google-evenementen had het platform regelmatig een belangrijke plek. Dat is inmiddels wel anders. Spijtig, want Android Wear biedt gebruikers een handige extensie van hun smartphone om hun pols.
Toen Android Wear in 2014 lanceerde, waren de meeste smartwatches nog redelijk lomp, met als mooiste optie de Moto 360. Ook hielden de accu’s het nog niet zo lang vol. In de loop van de tijd werden de horloges kleiner en de accu’s beter. Inmiddels zijn de meeste horloges prachtig en zijn er een hoop functies bijgekomen. Dat gaat verder dan berichtjes lezen, muziek besturen en stappen tellen. Niet alleen zijn er veel apps die Android Wear ondersteunen, maar ook is het besturingssysteem in de afgelopen periode zelf gegroeid via updates met stapels nieuwe mogelijkheden.
Grote updates vorig jaar
In 2017 zijn er zelfs twee grote updates geweest. Allereerst een update naar Android Wear 2.0. Hiermee krijgen smartwatches zelfstandig toegang tot de Play Store om apps en wijzerplaten te downloaden. Ook is de Google Assistant aanwezig en is het mogelijk om te typen op een toetsenbord of letters te schrijven met je vinger. Voorheen moest je alles met spraakbesturing doen. Deze toevoegingen maken Android Wear volwassen, omdat het op zichzelf kan staan. Er is geen smartphone meer nodig om apps te vinden, of om te typen.
Daar kwam aan het eind van 2017 nog de update naar Android Oreo bij. Hiermee krijgen smartwatches de functies van Android 8.0, zoals notificatiekanalen voor filtering van berichtjes. Ook zorgt Oreo ervoor dat apps in standby minder van de accu vragen. Flink wat vooruitgang voor Android Wear dus, al valt er ook nog een hoop tegen.
Bugs en vertraging
Want in 2018 hebben nog veel gebruikers last van bugs. Android Wear 2.0 had een slordige release, waardoor de update extreem vertraagd uitrolde naar populaire smartwatches. Sindsdien duiken er nog regelmatig foutjes op. Recentelijk nog moesten gebruikers zelf naar een oplossing voor Android Wear-haperingen zoeken, omdat Google traag is met het sturen van updates. Het lijkt alsof Android Wear geen prioriteit meer heeft. Er wordt wel gewerkt aan nieuwe versies, om mensen onder andere makkelijker toegang te geven tot de Play Store en Google Assistant, maar foutjes worden langzaam opgelost.
Ook verschijnen updates telkens maar voor een klein aantal smartwatches. Hierdoor vallen veel gebruikers of buiten de boot, of moeten ze lang wachten tot de nieuwe functies voor hen beschikbaar komen. Dit is vergelijkbaar met updates voor het grote Android.
Weinig nieuwe smartwatches
Inmiddels komen er ook weinig nieuwe Android Wear-smartwatches meer uit. Samsung maakt bijvoorbeeld gebruik van zijn eigen besturingssysteem voor de Gear-horloges, wat een grote klap is voor de populariteit van Android Wear. Bedrijven als Fossil en Diesel brengen nog wel horloges uit en er zijn hier en daar succesvolle Kickstarter-projecten, maar de kans is groot dat bijvoorbeeld Asus nooit een ZenWatch 4 uitbrengt. Ook andere bedrijven houden er waarschijnlijk mee op.
Ook Google is sinds begin 2017 stil over nieuwe ‘polshardware’. Toen werden de LG Watch Style en Watch Sport onthuld. Toch kan 2018 nog interessant worden. Naast een mogelijke Huawei Watch 3 zijn er ook geruchten dat de Moto 360 weer terugkeert voor een derde editie. En wellicht is het in 2018 eindelijk tijd voor een echte smartwatch van Google? Houd Android Planet in de gaten voor het laatste nieuws voor Android Wear. Dat kan ook via onze app of door je in te schrijven voor de nieuwsbrief.