De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Android Wear had een slecht jaar, maar er is verbetering op komst

Erwin Vogelaar
11 oktober 2017, 19:23
3 min leestijd
Android Wear had een slecht jaar, maar er is verbetering op komst

Voor Android Wear was 2017 een lastig jaar, maar er is verbetering op komst. Een nieuwe manier van updaten zorgt voor een beter platform.

Lees verder na de advertentie.

Android Wear Play Store-updates zorgen voor beter platform

Dit jaar was zwaar voor Android Wear, het smartwatchplatform van Google. Het begon in februari nog goed met de release van Android Wear 2.0. Deze versie bracht een hoop nieuwe functies naar het besturingssysteem. Denk aan een stapel nieuwe manieren om te communiceren en toegang tot de Play Store.

Toen begonnen de problemen. Het besturingssysteem rolde extreem traag uit naar allerlei smartwatches, omdat er op het laatste moment nog grote bugs werden ontdekt. Inmiddels hebben de meeste moderne Android Wear-horloges deze update wel ontvangen, maar sindsdien is Google akelig stil.

Google I/O en Made by Google

Google had dit jaar twee grote evenementen waar het zijn nieuwe producten liet zien: Google I/O 2017 en het Made by Google-evenement op 4 oktober. Op beide evenement bleef de zoekgigant stil over Android Wear.

Lees ook: Android Wear 2.0 kampt na half jaar nog met grote problemen

Wat voornamelijk opvalt is dat er geen nieuw Google-horloge is aangekondigd. De focus van het Google-event lag op de Assistant en deze spraakassistent zo toegankelijk mogelijk maken. Bijvoorbeeld door te knijpen in de nieuwe Pixel 2 of Pixelbook. Een nieuw mooi Pixel-horloge had daar goed bijgepast.

android wear play store

Ook opvallend is dat Google alle Android Wear-horloges uit zijn online winkel heeft gehaald. Hoewel in Nederland er al geen smartwatches via de Google Store te koop waren, was dat in de Verenigde Staten wel het geval. Google verklaarde later dat het bedrijf de focus wil leggen op eigen producten en dat er gewoonweg geen nieuwe Android Wear-producten van Google zijn verschenen.

Slecht nieuws voor Android Wear?

Dit lijkt op slecht nieuws voor het platform. Android Wear heeft het al moeilijk, want smartwatches zijn al niet zo populair als gehoopt en Wear moet concurreren met allerlei populaire fitnesstrackers. Tevens maakt Samsung gebruik van een eigen besturingssysteem voor zijn smartwatches, waardoor Samsung-gebruikers niet snel voor Android Wear kiezen.

Lees ook: 6 tips om meer uit de accu van je Android Wear te halen

Is het gedaan met Android Wear? Absoluut niet. Niet alleen draait er nu een bèta van een nieuwe versie van het besturingssysteem, maar een recente update maakt het platform ook klaar voor een toekomst met minder bugs.

Updates via Play Store

Een groot probleem van Android Wear is namelijk dat verbeteringen enkel via een volledige over-the-air-update uitgerold kunnen worden. Dit is niet heel efficiënt. Daarom maakt Google het mogelijk om nieuwe functies en verbeteringen voor Android Wear 2.0 uit te rollen via de Play Store. Hierdoor kan het bedrijf sneller reageren op bugs en krijgt het platform sneller kleine nieuwe functies. Sterker nog: de eerste update rolde vorige week al uit.

android wear play store

Het doel van Google is om op deze manier vaker verbeteringen uit te rollen tussen de grote over-the-air-updates door. Het bedrijf heeft nog wel een lange weg te gaan. Onder het bericht over dit nieuws op Google+ laten smartwatchgebruikers hun ongenoegen over het platform horen. Zo stelt Victor Avila dat de wekker sinds de laatste update niet meer werkt en klaagt Eric de Beer dat de snelkoppeling voor het activeren van de theatermodus is verdwenen. Met Play Store-updates moeten zulke problemen snel verholpen kunnen worden. Mits Google luistert.

Lees meer over Android Wear

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu