De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

‘Android-apparaten kunnen namen oude wifi-netwerken delen’

Redactie
4 juli 2014, 10:31
1 min leestijd
‘Android-apparaten kunnen namen oude wifi-netwerken delen’
Android wifi-netwerken

Android-smartphones en -tablets kunnen tijdens het zoeken naar nieuwe of bekende wifi-netwerken ook de namen van oudere wifi-netwerken delen waarmee het apparaat eerder heeft verboden. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF), die het lek heeft ontdekt.

Sinds Android 3.0 Honeycomb, de Android-versie voor tablets, beschikt Googles mobiele besturingssysteem over Preferred Network Offload (PNO), waarbij een Android-apparaat op de achtergrond en in slaapmodus naar wifi-netwerken scant. Dit doet het apparaat om te kijken of er een bekend wifi-netwerk is waarmee het toestel kan verbinden. Bij het scannen deelt PNO periodiek de lijst van Android wifi-netwerken waarmee het toestel eerder verboden is geweest, waardoor eigenlijk de gehele wifi-geschiedenis van een apparaat wordt gelekt.

Lees verder na de advertentie.

Android wifi-netwerken

Android wifi-netwerken

Door het delen van de geschiedenis van Android wifi-netwerken is het voor derden mogelijk om te achterhalen waar een apparaat is geweest. Zo kan een externe partij bijvoorbeeld wifi-netwerken als ‘sportschool’, ‘Schiphol’ en ‘Thuis’ zien. Hoewel het niet direct een gevaar oplevert, is het wel een lek dat Google zou moeten dichten om de privacy van Android-gebruikers te waarborgen.

Je kunt ook zelf actie ondernemen. PNO kan worden uitgeschakeld door naar Instellingen > Wifi > Geavanceerd en vervolgens ‘wifi behouden in slaapstand’ uit te schakelen. Dit kan echter wel een nadelig effect hebben op de accuduur, want een mobiele dataverbinding verbruikt normaliter meer energie dan een wifi-verbinding.

Google is op de hoogte van het probleem en analyseert welke veranderingen het kan doorvoeren om het probleem op te lossen.

Lees ook

(via)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu