‘CyanogenMod wil honderden miljoenen dollars ophalen voor Android zonder Google’

Redactie
10 februari 2015, 14:19
2 min leestijd
‘CyanogenMod wil honderden miljoenen dollars ophalen voor Android zonder Google’

CyanogenMod wil honderden miljoenen dollars ophalen om een Android-versie te ontwikkelen die geheel losstaat van Google. Onder andere Microsoft en Amazon zijn geïnteresseerd.

Lees verder na de advertentie.

Android is geheel opensource. Dit betekent dat iedereen Android mag kopiëren en gebruiken naar eigen wens. Amazon doet dit bijvoorbeeld met zijn Kindle-tablets.  CyanogenMod heeft naar verluidt ook grootse plannen om Android van Google los te trekken en wil daarvoor honderden miljoenen dollars ophalen.

Volgens de laatste geruchten investeert Microsoft maar liefst 70 miljoen dollar in CyanogenMod. Het team achter de alternatieve Android-versie zou volgens Recode nu  op zoek zijn naar meer investeerders, om zo de ontwikkeling van de ‘Android zonder Google’ te bekostigen.

CyanogenMod wil een Android zonder Google

Een Android zonder Google betekent eigenlijk een Android-versie zonder Google-diensten. Denk bijvoorbeeld aan Google Play, Gmail en specifieke api’s waardoor notificaties worden geleverd. Vooralsnog heeft Google bij Android een hele dikke vinger in de pap, en dat is ook belangrijk voor Googles macht over Android. Als ze te veel zouden leunen op het Android Open Source Project, de opensourcecode van Android, zouden anderen te makkelijk aan de haal kunnen gaan met hun mobiele besturingssysteem.

Amazon is hier een interessant voorbeeld van. Het levert een Android-versie zonder een Google-dienst, waardoor de software zeer beperkt is. Google Play wordt vervangen door Amazons app-winkel en veel features die je van Android kent, zijn niet in Amazons versie aanwezig.

CyanogenMod wil Google Play, Gmail, Google Maps en al die belangrijke api’s om Android goed te laten werken vervangen door eigen werk, waardoor het uiteindelijk een softwareversie kan leveren die “meer open” is en niet door Google wordt beheerd.

Voor Amazon en Microsoft interessant

Voor partijen als Microsoft en Amazon is dit een interessante ontwikkeling, omdat zij smartphones en tablets met een eigen en meer open Android-versie kunnen maken – zonder dat ze hiermee concurrent Google helpen. Zo experimenteerde Microsoft al met de Nokia X, een goedkope smartphone met een aangepaste Android-versie. Later werd de Nokia X weer uit het assortiment van Microsoft gehaald.

CyanogenMod zou over enkele jaren bijvoorbeeld geleverd kunnen worden met diensten die Microsoft en Amazon met de software bundelen, net zoals Google Android levert met diensten als YouTube, Google Maps en Google Play.

Eerder zei CyanogenMod-oprichter Steve Kondik:  “We gaan ons over drie tot vijf jaar niet meer baseren op een derivaat van Google. Op dit moment is Google de baas, en dat vindt niemand leuk.“

Laatste nieuws over CyanogenMod

Bron: Recode
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu