De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Screenshot toont Android-variant voor telefoons zonder touchscreen

Thomas Haenen
24 april 2019, 8:55
2 min leestijd
Screenshot toont Android-variant voor telefoons zonder touchscreen

Google werkt aan een variant van Android gebouwd voor mobiele telefoons zonder touchscreens. Dat blijkt uit een screenshot van een aangepaste versie van Chrome.

Lees verder na de advertentie.

Zo ziet Android zonder touchscreen er uit

Tegenwoordig zijn eigenlijk alle smartphones die in Nederland verschijnen uitgerust met een touchscreen. Zelfs als je een Nokia 1 Plus of Huawei-toestel van nauwelijks honderd euro in huis haalt, beschik je nog over een relatief groot touchscreen.

In opkomende landen, waar het uurloon veel lager ligt, is het budget voor een mobiele telefoon echter veel kleiner. Een nieuwe screenshot die 9to5Google heeft bemachtigd, suggereert dat Google een ander plan heeft voor deze markt.

Android zonder touchscreen

Het zoekbedrijf werkt achter de schermen hard aan een variant van Android die werkt op mobiele telefoons zonder touchscreen. De screenshot toont een variant van Chrome aangepast voor kleine schermen. Er zijn duidelijke icoontjes toegevoegd, die gebruikers waarschijnlijk met een vierpuntsdruktoets onder het scherm kunnen selecteren.

De aangepaste interface heeft wat weg van KaiOS, een besturingssysteem waar Google vorig jaar nog in investeerde. KaiOS is software voor de allergoedkoopste mobiele telefoons. Deze zijn uitgerust met een klein scherm zonder touchscreen en zwakkere hardware. Toch kunnen ze met KaiOS nog navigatie-apps, berichtendiensten en Google-apps gebruiken. De goedkoopste KaiOS-smartphones kosten omgerekend slechts 10 tot 15 euro, wat ze nog betaalbaarder maakt dan de allergoedkoopste Android Go-telefoons.

Gebaseerd op Android Oreo

Volgens de bron is deze aangepaste versie van Android gebaseerd op Android 8.0 (Oreo). Dat is opmerkelijk, want die versie van het besturingssysteem is inmiddels bijna twee jaar oud. Onlangs bracht het bedrijf al een voorlopige versie van Android Q uit. Toch zijn er recent nog aanpassingen aan de broncode doorgevoerd, suggereert 9to5Google, wat betekent dat Google vasthoudt aan Android Oreo als onderliggende basis. Waarom is niet duidelijk.

Google lijkt met deze aangepaste Android-variant een concurrent voor KaiOS in handen te hebben. Of de software daadwerkelijk wordt uitgebracht, is echter nog maar de vraag. Mogelijk horen we daar begin mei meer over, tijdens Google I/O. Op die jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie deelt Google doorgaans zijn plannen op softwaregebied voor de komende maanden. Een Android-variant zou daar niet misstaan.

Volg het laatste nieuws over Google

Bron: 9to5Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu