Review: Androogle, gespecialiseerde zoekmachine voor Android

Redactie
16 mei 2009, 14:18
3 min leestijd
Review: Androogle, gespecialiseerde zoekmachine voor Android
androogle

Op internet wordt vandaag maar over één zoekmachine gepraat: de zojuist gelanceerde Wolfram Alpha. Toch zal deze nieuwe zoekmachine je niet veel passende informatie opleveren als je naar Android-onderwerpen zoekt. Google overigens ook niet: typ wat algemene zoekopdrachten met ‘Android’, ‘G1’ of ‘Magic’ in en je komt vooral terecht op koop- of vergelijkingssites die je zo snel mogelijk een toestel proberen aan te smeren. Erwin Boogert mailde ons twee dagen geleden over een nieuwe zoekmachine die wél antwoorden zou moeten vinden: Androogle. In feite is het een op Google’s Custom Search Engine gebaseerde zoekmachine.

Erwin zocht voor zijn werk bij Emerce een betere Android-zoekmachine en besloot er zelf eentje te maken op basis van Forumgrazer, een soortgelijke zoekmachine die hij al eerder had ontwikkeld voor Nederlandse forums. Androogle doorzoekt echter alleen Android-sites. Er zijn enkele tientallen sites opgenomen, die allemaal recent Android-nieuws brengen of een forum bevatten waar je met problemen terecht kunt. Het maken van zo’n custom zoekmachine stelt trouwens weinig voor: je vult bij Google een formuliertje in en hebt binnen 2 minuten je custom zoekmachine. Het enige wat tijd kost is het invoeren van de gewenste Android-sites, maar daarvoor kun je eventueel bij onze naamgenoot PlanetAndroid.com terecht.

Lees verder na de advertentie.

Ik heb Androogle uitgeprobeerd, maar ben nog niet overtuigd. Bij algemene zoekopdrachten krijg je een eindeloze reeks hits van afwisselend Engadget en Gizmodo, waarbij er op pagina 4 of 5 pas wat resultaten van andere websites verschijnen. Zoeken op Nederlandse content levert een soortgelijk beeld op. Bij gespecialiseerde zoekopdrachten scoort Androogle wel iets beter: wil je een harde reset uitvoeren of vraag je je af hoe je je Android-toestel kunt rooten, dan krijg je vrij snel een bruikbare discussie in beeld. Maar eigenlijk had je net zo goed meteen naar Androidcommunity, Engadget of Google kunnen gaan: grote kans die toch bovenaan de lijst komen.

Androogle lijkt dus vooral in het voordeel van de wat grotere websites te zijn. Als Emerce-journalist wil je dat misschien wel. Je wilt weten welke grote verhalen er over de I7500 de ronde doen: wat weten we nu precies van het toestel, welke aankondigingen zijn er al gedaan? Maar juist voor specificieke zoektochten (Exchange op je Android-toestel gebruiken, 10 leuke Android-apps, bittorrent-mogelijkheden op je Android-toestel) kun je soms op persoonlijke websites van gebruikers geniale tutorials en tips vinden.

Het is misschien wat flauw om de maker met eigen middelen terug te pakken, maar de zoektocht ’10 beste Android applicaties’ (klinkt dat Nederlands of niet?) levert op Androogle een top 3 op met (alweer) Gizmodo, TalkAndroid en nogmaals Gizmodo. Terwijl Erwin’s eigen lijstje met de 10 beste Android-applicaties of het uitstekende lijstje dat Bright laatst maakte, er niet in voorkomt.

Erwin staat open voor commentaar en tips om de website beter te maken. Je kunt mailen naar erwin.boogert@gmail.com. Bij deze dan: meer variatie en de gebruiker niet voortdurend overspoelen met Gizmodo-linkjes. Maar daarvoor biedt zo’n custom zoekmachine eigenlijk te weinig aanpassingsmogelijkheden.

Inmiddels heeft Erwin Androogle aangepast: Engadget is eruit gegooid en de zoekindex bestaat nu niet langer uit 41 sites, maar het hele internet. De geselecteerde Android-sites krijgen wel voorrang in de zoekresultaten.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's