Dit is waarom we Andy Rubin in de gaten moeten houden

Erwin Vogelaar
5 april 2017, 20:24
4 min leestijd
Dit is waarom we Andy Rubin in de gaten moeten houden

De eerste smartphone van het nieuwe bedrijf Essential wordt geteased. Dit is waarom we dit toestel van Android-oprichter Andy Rubin goed in de gaten moeten houden.

Lees verder na de advertentie.

Droom of werkelijkheid

Een nieuw bedrijf dat denkt met de Google Pixel en iPhone te kunnen concurreren? Het klinkt als het zoveelste droom van een ambitieuze ondernemer waar uiteindelijk niets van terecht komt. Toch is de nog mysterieuze smartphone van Essential daadwerkelijk iets waar we enthousiast van worden. Dit komt allemaal door de man die erachter zit: Andy Rubin.

Andy Rubin stond aan de wieg van Android en heeft acht jaar lang de leiding over het systeem gehad. Onder Rubin is Android gegroeid van een klein project naar het meestgebruikte mobiele besturingssysteem. Inmiddels is Android zelfs groter dan Windows. Niet de mobiele versie van Windows, maar de desktopversie.

Toen Android in 2005 door Google werd overgenomen, kreeg Rubin de mooie rol van Senior Vice President of Mobile and Digital Content. Tot maart 2013, toen hij onder andere met Boston Dynamics aan de slag ging en zijn rol werd overgenomen door Sundar Pichai.

Rubin is in 2014 vertrokken bij Google. Sindsdien heeft hij zich beziggehouden met het oprichten van een incubator voor hardware start-ups, met een focus op kunstmatige intelligentie. Toch kon hij het niet laten om ook zelf weer iets nieuws te starten. Nu staat hij klaar om de eerste producten van zijn nieuwe bedrijf Essential op de markt te zetten, met voorop de mysterieuze Android-smartphone.

Essential

Essential is een interessant bedrijf, waar nog veel te weinig over bekend is. Wat we wel weten is dat Rubin een talentvolle groep mensen heeft verzameld om aan producten, zoals de nieuwe smartphone, te werken. Deze mensen komen onder andere van Apple, Samsung, HTC en Magic Leap. Toch wordt niet de groep, maar enkel Rubin naar voren geschoven. Zowel als gezicht van het bedrijf als de smartphone. De eerste teaser voor het toestel werd bijvoorbeeld getweet vanuit Rubin’s Twitter-account. Dat lijkt onderdeel van een slimme marketingcampagne.

andy rubin-toestel

Rubin is namelijk een man die vertrouwen uitstraalt. Iemand die kennis heeft van zaken heeft, want hij weet precies wat Android goed maakt. Dat iemand met een nieuw bedrijfje op de markt met de Pixel en iPhone wil concurreren, klinkt alleen geloofwaardig uit zijn mond.

Net als Essential zelf weten we ook nog weinig over het toestel. Er is in ieder geval sprake van een smartphone zonder schermranden, waarmee Essential nog verder lijkt te gaan dan de Samsung Galaxy S8. Zoals de eerste foto duidelijk maakt, is zelfs de rand bovenin het scherm verdwenen. Ook zou Essential experimenteren met verschillende niveaus van aanraakgevoeligheid op het scherm, zoals de nieuwste iPhones. Mogelijk kan het toestel ook uitgebreid worden via een magnetische aansluiting.

Revolutionair

Maar waarom dat vertrouwen in Rubin? De man heeft Android gemaakt tot wat het nu is. Een fantastisch open systeem met een hoop mogelijkheden. Met zijn smartphone wil hij dit systeem uiteraard zo goed mogelijk tot zijn recht laten komen. “Wat mij drijft is als een nieuw product wordt gemaakt dat veel mensen gebruiken”, zei Rubin in 2016 in een interview met TechCrunch. Hij wil iets revolutionairs maken dat mensen daadwerkelijk zullen kiezen boven een iPhone, Galaxy S8 en Pixel en dat is moeilijk.

Want hoeveel wordt er nog geïnnoveerd op de smartphonemarkt? “Hij is intolerant over de huidige status van de wereld”, stelt Marc Andreessen, een goede vriend van Rubin, tegenover Wired. “Andy ziet hoe de wereld kan zijn over vijf, tien, vijftien jaar en kijkt dan naar de wereld van vandaag en denkt ‘Holy Lord, zijn we daar nog niet?’”

De kans is groot dat Rubins visie op de smartphone van de toekomst te maken heeft met kunstmatige intelligentie. Daar ziet hij namelijk de toekomst van hardware liggen. Hoewel Google Assistant, Siri en Bixby al leuke dingen kunnen en Google op interessante wijze kunstmatige intelligentie in zijn diensten gebruikt, is er voor smartphonegebruik nog veel meer mogelijk.

Leuk detail over Rubin: Toen hij voor het eerst een tweet plaatste in 2010, was dit als reactie op Steve Jobs. Die had gezegd dat hij niets ziet in een open systeem als Android en dat hij liever een geïntegreerd besturingssysteem zoals iOS heeft. Rubin reageerde lekker nerdy met:

Google heeft er ook zin in

Hoewel Rubin zelf nog niet had aangekondigd dat het nieuwe toestel op Android zou draaien, deed Googles Eric Schmidt dat wel. In een tweet schrijft Schmidt dat Android-gebruikers binnenkort een aantal interessante nieuwe keuzes krijgen, met een link naar tweet met de teaser van Rubin.

De timing van de tweet is opvallend. Schmidt tweette het namelijk op de dag dat Samsung zijn Galaxy S8 onthulde. Dit nieuwe Samsung-toestel is qua Android zonder meer de meest indrukwekkende smartphone op de markt, maar Schmidt gaat juist mee in de hype voor het toestel van Rubin. De volgende dag tweette Schmidt overigens wel over de Galaxy S8.

De smartphone van Rubin zal uiteindelijk op de Android-markt ook met Google gaan concurreren. Specifiek met de Pixel 2. De nieuwe smartphone kan nog halverwege dit jaar verschijnen, maar wij verwachten het toestel eerder aan het eind van het jaar.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's