De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Angst voor fragmentatie van de Android-markt: terecht of niet?

Redactie
23 september 2009, 5:51
2 min leestijd
Angst voor fragmentatie van de Android-markt: terecht of niet?
sciphone n16

De laatste weken horen we regelmatig over nieuwe Android-toestellen en bij sommige mensen ontstaat daardoor gaandeweg de angst, dat de markt gefragmenteerd raakt. Wat voor toestel je voorheen ook hebt gebruikt voordat je naar Android overstapte, ik denk dat iedereen wel zo z’n ervaringen heeft met fragmentatie op andere platformen. Bij Windows Mobile moest je bij het installeren van software rekening houden met de schermresolutie en met de vraag of je een toestel met of zonder touchscreen had. Je moest weten of je toestel was voorzien van Windows Mobile Classic, Professional of Smartphone. Bij Nokia werden regelmatig leuke nieuwigheden geïntroduceerd, zoals Nokia Maps of Nokia Sports Tracker, maar dat werkte meestal alleen op high-end toestellen zoals de N95 en N97.

Met JavaME gingen de toestellen ook steeds meer uiteenlopen, zoals op NetwerkWorld valt te lezen. En nu dreigt het bij Android zo’n beetje hetzelfde uit te pakken: updates komen niet of pas met vertraging beschikbaar voor oudere toestellen, de G1 blijkt te weinig geheugen of processorkracht te hebben om nieuwe apps te installeren en bij het 5 inch scherm van de Archos 5 Internet Tablet moet je nog maar afwachten of je wel alle software kan installeren. Ontwikkelaars moeten bij nieuwe apps rekening houden met een enorme reeks schermresoluties, processoren en bedieningsmogelijkheden: het ene toestel heeft een trackball, de andere een D-Pad en er zijn zelfs toestellen in de maak die helemaal geen hardwareknoppen hebben, zoals de Chinese CPhone. En dan heb je ook nog de fabrikanten die een eigen schil of interface voor Android maken: zijn de widgets die Motorola maakt straks wel compatibel met de interface van Sony Ericsson? Als we de zwartkijkers mogen geloven zitten we straks allemaal op verschillende eilandjes, elk met eigen firmware-updates en een eigen sub-afdeling van de Android Market.

Lees verder na de advertentie.

Is fragmentatie een reëel probleem voor Android? NetworkWorld denkt van niet, omdat Android een veel rijker platform is waarvoor makkelijker frameworks ontwikkeld kunnen worden die een grote variatie aan hardware aankunnen. Maar dan moeten Google en third party-ontwikkelaars dat natuurlijk wél doen!

[De afbeelding bij dit artikel is niet de HTC Magic, maar de Sciphone n16.]

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu