De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Het nieuwe jaar start met de Android-beveiligingsupdate van januari

Erwin Vogelaar
2 januari 2018, 20:20
2 min leestijd
Het nieuwe jaar start met de Android-beveiligingsupdate van januari

Google start vandaag met de uitrol van zijn nieuwe Android-beveiligingsupdate voor januari 2018. Eerst alleen voor Pixel- en Nexus-toestellen en later voor de rest.

Lees verder na de advertentie.

Android-beveiligingsupdate januari 2018

Google start het jaar direct met een nieuwe beveiligingsupdate voor Android. Bij de start van elke maand wordt er zo’n patch uitgestuurd om nieuw ontdekte kwetsbaarheden in het besturingssysteem te verhelpen. Android-partners worden een maand voor de release van deze beveiligingsupdates op de hoogte gesteld van de kwetsbaarheden.

Deze maand is de meest kritieke kwetsbaarheid een beveiligingslek in het Media-framework. Een aanvaller kon met een specifiek bestand willekeurige code uitvoeren op een toestel. Ook worden er kwetsbaarheden gerepareerd rond onderdelen van HTC, LG, Nvidia en uiteraard Qualcomm. Zoals altijd stelt Google dat deze kwetsbaarheden vooralsnog niet misbruikt zijn.

android-beveiligingsupdate januari 2018

Google stelt in zijn Security Bulletin dat het steeds moeilijker wordt om kwetsbaarheden binnen Android te misbruiken. Dit komt door de verbeteringen in de nieuwste versies van het besturingssysteem. Google moedigt mensen daarom aan om zo snel mogelijk te updaten naar de nieuwste versies van Android. Helaas ligt de verantwoordelijkheid niet altijd bij de gebruikers zelf, want zij moeten wachten tot fabrikanten eindelijk Android updaten.

Wanneer krijg ik deze update?

Deze beveiligingsupdate is eerst enkel beschikbaar voor Pixel- en Nexus-toestellen. Het is vervolgens aan andere fabrikanten om de update ook beschikbaar te maken voor hun toestellen. De ene fabrikant is daar sneller in dan de ander. Zo zijn bijvoorbeeld HMD (Nokia), Samsung en Sony vaak redelijk vlot. Bij andere fabrikanten kan het wat trager verlopen, waardoor toestellen onnodig lang kwetsbaar blijven.

Wil je controleren op welk niveau jouw toestel zit? Ga dan naar het instellingenmenu van Android. Scrol naar beneden en kies voor ‘Systeem’. Vervolgens kies je voor ‘Over de telefoon’. Daar vind je het kopje ‘Niveau van Android-beveiligingspatch’. Deze datum geeft aan of je de nieuwste versie hebt. De beveiligingsupdate van januari is opgedeeld in twee niveau’s: 1 januari en 5 januari.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu