‘Steeds meer smartphones draaien op AOSP in plaats van Android’

Redactie
5 augustus 2014, 10:31
2 min leestijd
‘Steeds meer smartphones draaien op AOSP in plaats van Android’
AOSP cijfers

Android bestaat grotendeels uit het Android Open Source Project (AOSP), de opensource-versie van Android. Deze versie kunnen fabrikanten gebruiken om bijvoorbeeld hun eigen Android-skin of zelfs -versie te maken. Volgens onderzoeksbureau ABI Research draaide in het tweede kwartaal van dit jaar 20 procent van alle Android-smartphones op een AOSP-versie, zoals het MIUI van Xiaomi of het Fire OS van Amazon. De 20 procent is een vrij groot percentage waar Google logischerwijs niet enorm blij mee is, want veel AOSP-software maakt niet standaard gebruik van Google-diensten als Google Play, Gmail of Google Maps. Hierdoor loopt Google inkomsten mis.

AOSP-versies zijn met name populair in opkomende markten als China en India, waar goedkope Android-smartphones met een aangepaste AOSP-versie worden geleverd. Daarom startte Google eerder Android One, een project om goedkope Android-smartphones met Googles Android-versie in deze landen uit te brengen.

Lees verder na de advertentie.

AOSP cijfers

ABI

Maar zijn die cijfers dan echt zo indrukwekkend? Dat valt mee, want er is ruimte voor nuance bij de OASP cijfers van ABI Research. Zo maakt het onderzoeksbureau geen onderscheid tussen AOSP-versies met en zonder Google-diensten. En dat is vreemd, want er zijn veel AOSP-versies die wĂ©l gebruikmaken van Google-diensten. Neem CyanogenMod, dat op miljoenen apparaten draait. Daar worden de Google-diensten niet standaard meegeleverd – dat mag niet van Google, omdat CyanogenMod geen officiĂ«le Google-uitgave is -, maar het overgrote gedeelte van CyanogenMod-gebruikers installeren logischerwijs wel de Google-apps. Of kiezen zelf de Google-apps die zij willen installeren, zoals Gmail, Google Maps en Google Play. Zo heb je de keuze om bijvoorbeeld Google+ niet te installeren.

Daarnaast zijn er genoeg fabrikanten die een AOSP-rom met Google-apps leveren, zoals OnePlus, Oppo en de Wolfgang-lijn van Aldi. De meeste fabrikanten die zeer goedkope Android-smartphones fabriceren, installeren gewoonweg een AOSP-versie met Googles apps. Al deze toestellen worden door ABI Research ook als AOSP-apparaten gezien, waardoor het percentage waarschijnlijk een stuk hoger ligt.

Het probleem waar Google wél mee zit, is dat de internetgigant het in opkomende markten aan marktaandeel verliest door goedkopere merken met een AOSP-versie zonder Google-diensten. En daar moet Android One de komende jaren verandering in gaan brengen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu