Android Planet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag de AP newsflash met Android-nieuws!
Lees verder na de advertentie.
Afgelopen week stond voornamelijk in het teken van de belfunctie van WhatsApp – die nu voor iedere Android-gebruiker beschikbaar is – en de afname van malware op het Android-platform. Ook kon je op Android Planet de review van de Galaxy S6 Edge lezen en meer te weten komen over de Chromebit en Facebooks nieuwe app Riff.
Belfunctie WhatsApp nu voor iedereen
Sinds maandag is de belfunctie van WhatsApp voor iedere Android-bezitter te gebruiken. Telefoneren met de chat-app gaat via de internetverbinding van je smartphone. Je verbruikt dus geen belminuten, maar MB’s. Bij een 3G- en 4G-verbinding is de gesprekskwaliteit goed, zo is gebleken uit eerdere tests van Android Planet. Een wifi-verbinding wordt echter aangeraden voor de beste kwaliteit. Daarnaast bellen gebruikers via een wifi-verbinding ook zonder belminuten of data te verbruiken. Maak je toch gebruik van je mobiele dataverbinding, houd dan rekening met een gemiddeld gebruik van 250KB per minuut. Dit betekent dat je per vier minuten zo’n 1MB verbruikt, aanzienlijk minder dan bij bijvoorbeeld Skype. Met 100MB uit je databundel zou je via WhatsApp 400 minuten kunnen bellen.
Dit moet je weten over de nieuwe Facebook-app Riff
Facebook heeft een nieuwe app gelanceerd waarmee gebruikers met korte video’s op elkaar kunnen reageren. Riff is per direct te downloaden voor Android-toestellen en is de eerste app in een lange tijd die naast iOS ook direct voor Android beschikbaar is. En daar zullen velen blij mee zijn, want Riff is een opvallend leuke app waarmee je Facebook-vrienden op jouw video’s kunt laten reageren en vice versa. Bij Riff log je logischerwijs in met je Facebook-account. Vervolgens kun je op bestaande video’s reageren of je eigen video opnemen. Laatstgenoemde doe je door een tag te kiezen die informatie geeft over de video, zoals ‘love’, ‘lipsync’ of ‘birthday’. De opgenomen video heeft een maximale lengte van twintig seconden, die je daarna via Riff met andere gebruikers kunt delen. Ook verschijnt de video, indien je dat wilt, op je Facebook-profiel.
Chromebit: slimme hdmi-stick maar van je tv een Chrome-pc
Afgelopen week heeft Google – naast enkele betaalbare Chromebooks – de Chromebit aangekondigd, een hdmi-stick met Chrome OS die je eenvoudig in een tv plugt. Het apparaatje gaat 100 dollar kosten en heeft de grootte van een uit de kluiten gewassen usb-stick. Je hoeft er enkel nog een draadloos toetsenbord en een muis aan te koppelen, en je kunt gebruikmaken van alle mogelijkheden die het op de Chrome OS te bieden heeft. De Chromebit werd door Asus ontwikkeld, is voorzien van een hdmi-aansluiting en een draaischarnier , zodat hij niet recht uit je tv steekt. De kleine Chrome-pc wordt aangedreven door een Rockchip 3288-chip met een quadcore-processor en beschikt over een Mali 760-gpu. Vanaf aankomende zomer is hij te koop, maar of en wanneer hij naar Europa komt, is niet bekend. De Chromecast werd medio 2013 geĂŻntroduceerd, maar vond ook pas na 10 maanden zijn weg naar de Benelux.
‘Installaties Android-malware met 50 procent afgenomen’
Het aantal malware-installaties op Android-toestellen is in 2014 met 50 procent gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Daarmee lijkt Google steeds meer grip te krijgen op het malware-probleem van Android. Malware is al enkele jaren een probleem voor Google, maar de afgelopen twee jaar heeft de internetgigant grote stappen gezet. Zo wordt Google Play actief gecontroleerd op malware en analyseert Google ook app-installaties buiten Google Play. Hierdoor kan Google sneller waarschuwen voor potentiële dreigingen. Van alle Android-toestellen is in 2014 maar 1 procent geïnfecteerd met malware. De malware-infecties zijn grotendeels te wijten aan het installeren van Android-apps buiten Google Play om, waarbij gebruikers via het internet malafide apk-bestanden downloaden. Deze doen zich veelal voor als premium-apps, maar installeren malware op het toestel van de gebruiker. De meeste infecties komen voor op Chinese en Russische Android-toestellen.
Gebruikers Samsung Galaxy S6 Edge klagen over schermproblemen
Op het XDA Developers-forum zijn berichten verschenen van gebruikers van de Galaxy S6 Edge die klagen over problemen met het scherm van de smartphone. De kopers zouden last hebben van dode pixels en krassen op het display. Enkele forumleden troffen al bij het openen van de verpakking kleine krasjes aan. Ook had een enkeling last van dode pixels op het display. Vooral de vele krasjes op het toestel zijn opvallend, aangezien de Galaxy S6 Edge is voorzien van het zeer krasbestendig geachte Gorilla Glass 4. Het is niet bekend hoe groot het probleem is met krassen op het Galaxy S6 Edge scherm, aangezien het toestel nog niet breed verkrijgbaar is. In de VS is T-Mobile vroeg gestart met het uitleveren van reserveringen, maar in Nederland worden de S6 en S6 Edge pas op 10 april verkrijgbaar.
→ Lees ook onze uitgebreide Samsung Galaxy S6 Edge review.