De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

AP newsflash #19: over Android M, de OnePlus Two en Galaxy Note 5

Redactie
9 mei 2015, 13:03
4 min leestijd
AP newsflash #19: over Android M, de OnePlus Two en Galaxy Note 5

Android Planet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag de  AP newsflash  met Android-nieuws!

Lees verder na de advertentie.

Google onthult nieuwe Android-versie op 28 mei

android marshmellow

Het zal voor de meesten niet als een verrassing komen, maar Google zal de Google I/O aangrijpen om Android M uit de doeken te doen. Op 28 en 29 mei zullen we nader kennismaken met Android M. De nieuwe Android-versie brengt het besturingssysteem naar `allerlei soorten werkplekken’ en focust mogelijk meer op zakelijke toepassingen. Verder besteedt Google in Android M wellicht  meer aandacht aan (het beperken van) notificaties en het verbeteren van de spraakbesturing. Dat laatste zou kunnen betekenen dat het straks mogelijk wordt om apps en alle functies te bedienen met je stem. Momenteel is dit al in beperkte mate mogelijk met het spraakcommando `Ok, Google`. Hoe de vork precies in de steel zit, zullen we op 28 mei weten. Om 18.30 uur Nederlandse tijd begint de keynote die wordt geleid door Sundar Pichai, hoofd van het Android-team bij Google.

‘OnePlus Two wordt duurder, verschijnt in het najaar

oneplus two concept

De opvolger van de OnePlus One, die naar alle waarschijnlijkheid OnePlus Two gaat heten, wordt wellicht een aantal tientjes duurder dan het huidige instapmodel (met 16GB opslag), dat 298 euro kost. Het nieuwe toestel wordt in het derde kwartaal verwacht en mogelijk voorzien van een Snapdragon 810-chip van Qualcomm. OnePlus-ceo Liu Zuohu vroeg onlangs zijn volgers op het sociale netwerk Weibo welke OnePlus Two prijs zij verwachten als het toestel zou beschikken over een Snapdragon 810-chip. Na diverse reacties gaf hij aan dat 2499 yuan, iets meer dan 350 euro, een redelijke prijs is. Eind maart ging al  het gerucht dat de OnePlus Two wordt voorzien van een vingerafdrukscanner, een iets kleiner scherm en een metalen behuizing. Volgens OnePlus-oprichter Carl Pei gaat de smartphone `verbazen`, onder meer dankzij de toevoeging van het door OnePlus ontwikkelde OxygenOS.

‘Android M geeft je meer controle over app-machtigingen’

google io ap newsflash

Wat app-machtigingen betreft is het vooralsnog alles of niets bij Android. Bij het downloaden van een app zie je wel om welke permissies deze vraagt, maar je moet ze allemaal goedkeuren om überhaupt gebruik van de app te kunnen maken. Daar komt in de nabije toekomst mogelijk verandering in, zo meldt het doorgaans betrouwbare Bloomberg. Gebruikers van iOS hebben al langer de mogelijkheid om te bepalen waar apps wel en geen toegang tot hebben. Google zou de optie om afzonderlijke app-machtigingen goed te keuren later deze maand aankondigen. Op 28 en 29 mei vindt Google I/O 2015 plaats, de ontwikkelaarsconferentie waar onder meer de onthulling van Android M wordt verwacht. De functie maakt naar alle waarschijnlijkheid deel uit van de nieuwe Android-versie.

Mogelijke info Galaxy Note 5 en Samsung-smartwatch bekend

Galaxy S6 specs

Sammobile meldt dat Samsung werkt aan  de opvolger van de Galaxy Note 4: de Galaxy Note 5. Bronnen claimen  over details  van het verwachte toptoestel te beschikken. Zo zou de smartphone  voorzien zijn van super-amoled-scherm met een 2K- of 4K-resolutie en een Exynos 7422-processor van Samsung.  Dat laatste  is interessant, omdat  de Exynos 7422 de processor, gpu, het werkgeheugen en opslag op één chip zou plaatsen. Helemaal nieuw is dat niet, want de Samsung Galaxy Alpha  werkt al met een soortgelijke chipset.  Ook claimt  Sammobile meer te weten over de opvolger van de Galaxy Note Edge, die voor nu de codenaam `Project Zen` heeft gekregen. Het toestel zou mindere krachtig zijn dan de Note 5 en beschikken over een 5,4 of 5,5 inch-scherm dat aan beide kanten afloopt. Ook wordt gesproken over 16GB aan opslagruimte en een 16 en 8 megapixel-camera aan respectievelijk de achter- en voorzijde.

Google test verschillende app-prijzen per Android-gebruiker

Google Play advertenties

Tot slot werd afgelopen week bekend dat de mogelijkheid voor ontwikkelaars test om apps en games aan te bieden voor verschillende prijzen. Zo kan de ontwikkelaar de ene gebruiker meer laten betalen dan de ander. Deze vorm heet A/B-testen, waarbij het mogelijk wordt om  per gebruiker andere informatie in de app-winkel te tonen. Dit geldt dus bijvoorbeeld ook voor andere Google Play-data, zoals screenshots, video`s, iconen en de mogelijkheid om verschillende app-beschrijvingen te laten zien. Vervolgens kan de ontwikkelaar kijken welke keuzes het meeste effect hebben.

→ Lees ook onze Galaxy S6 vs Galaxy S5 vergelijking: 5 redenen om te upgraden.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy Note 5
Samsung Galaxy Note 5

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu