AP newsflash #2: Android op CES 2015 en dunste Samsung-telefoon ooit

Gijs Ettes
10 januari 2015, 14:11
4 min leestijd
AP newsflash #2: Android op CES 2015 en dunste Samsung-telefoon ooit

Android Planet voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag de AP newsflash met Android nieuws!

Lees verder na de advertentie.

Android op de CES 2015: wat je moet weten

ces ap newsflash

De Consumer Electronics Show – afgekort CES – staat jaarlijks garant voor de nodige aankondigingen op het gebied van mobile en technologie. Dat was tijdens CES 2015 niet anders, al lag op Android-gebied de focus vooral op smart home en televisies. Interessant om te zien is dat het aantal apparaten in je huishouden dat je met Android kunt besturen, steeds groter wordt. Van je gordijnen, thermostaat en verlichting tot je waterkoker, koelkast en wasmachine. Het zogenoemde internet of things, waarbij alledaagse voorwerpen (denk aan beveiligingscamera’s en de sloten in je huis) slim kunnen communiceren met personen en andere objecten, zorgt er dit jaar voor dat de fysieke en virtuele wereld nog meer samenkomen. Uiteindelijk moet dat ervoor zorgen dat je leven aangenamer en veiliger wordt.

Check de belangrijkste aankondigingen tijdens CES 2015

Samsung toont zijn dunste smartphone ooit

Samsung A7

Tijdens de presentatie van de Galaxy A3 en Galaxy A5 afgelopen week heeft Samsung ook voor het eerst zijn dunste smartphone ooit getoond: de Samsung Galaxy A7. Het toestel is slechts 6,3 millimeter dik en daarmee slanker dan de A5 en A3 die een dikte van respectievelijk 7 en 6,9 millimeter hebben. Ook de Galaxy Alpha, die enkele maanden geleden in Nederland en België is uitgebracht, is wat dikker met 6,7 millimeter. Wat de A7 onderscheidt van de Alpha is de behuizing die ditmaal volledig van metaal is. Verder heeft het toestel  een groter 5,5 inch-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. De A7 wordt aangedreven door een Samsung Exynos 5433-chip met een octacore-processor. Deze heeft vier kernen met een  maximale kloksnelheid van  1,9GHz en vier kernen met een maximale kloksnelheid van 1,3GHz. Tot slot is er een 13 megapixel-camera aan de achterkant aanwezig, een 2600 mAh-accu, 4G-ondersteuning en 16GB aan niet uitbreidbare opslagruimte.

Lees meer over de extreem dunne Samsung Galaxy A7

WhatsApp onverminderd populair: 700 miljoen actieve gebruikers

whatsapp ap newsflash

WhatsApp heeft momenteel 700 miljoen actieve gebruikers per maand, zo liet Jan Koum, de voormalige ceo van het bedrijf, afgelopen week weten op Facebook. Dagelijks sturen WhatsApp-gebruikers meer dan 30 miljard berichten naar elkaar. De populaire chat-app blijft groeien; in augustus vorig jaar had WhatsApp immers nog 600 miljoen maandelijks actieve gebruikers en ten tijde van de overname door Facebook (begin 2014) lag dat aantal rond de 450 miljoen. WhatsApp opereert overigens nog steeds als zelfstandig bedrijf binnen Facebook met Koum aan het hoofd. Volgens de topman kunnen we in 2015 de nodige vernieuwingen verwachten, waaronder wellicht een ingebouwde belfunctie. Daar zijn de afgelopen maanden in ieder geval al de nodige geruchten over de revue gepasseerd.

Bekijk ook onze lijst met 4 Android-apps om veilig en berichten te versturen

`Samsung boekt laagste winst in drie jaar tijd`

samsung logo

Reuters verwacht dat Samsung over 2014 waarschijnlijk een winst boekt van om en nabij de 19 miljard euro. Dat is nog steeds veel, maar beduidend minder dan voorgaande jaren. Samsung heeft voornamelijk last van de concurrentie van Apple, dat sinds de lancering van de iPhone 6 en 6 Plus eind vorig jaar veel succes boekt. Tegelijkertijd overschatte Samsung de vraag naar de Galaxy S5; dat toestel verkocht uiteindelijk ruim 40 procent minder goed dan verwacht. Samsung heeft de afgelopen maanden terrein verloren op de smartphonemarkt en legt het ook in het budgetsegment af tegen goedkopere Chinese merken als Xiaomi.

Lees hoe Samsung denkt het tij te gaan keren in 2015

Kunnen smartphones nog groter?

smartphone

2014 is het jaar dat de grootte van een smartphone officieel zijn limiet heeft bereikt. Daarom bij dezen een oproep aan fabrikanten: maak de schermen in 2015 niet nóg groter. Een paar jaar geleden werd de term `phablet` in het leven geroepen. De combinatie van `phone` en `tablet` werd gebruikt om smartphones met een scherm van 5 inch of groter mee aan te duiden. In 2014 is het woord officieel nutteloos geworden. Inmiddels heeft vrijwel elk vlaggenschip een scherm van 5 inch of groter, en krijgen goedkopere smartphones ook steeds vaker een 5 inch-scherm met een hd-resolutie.

Verder lezen: ‘Opinie: de grootte van het smartphonescherm heeft zijn limiet bereikt’

En dan nog…

De invloed van mobiele apparaten op ons leven is de afgelopen jaren flink toegenomen en daar zal in 2015 geen verandering in komen. Welke ontwikkelingen op het gebied van mobile mag je dit jaar niet missen?

We zetten er 5 op een rijtje

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu